Tuesday, 10 November 2015

Mind Bending Movies


 What is a mind bending movie? Apakah filem Mind Bending? Mind Blowing? Or Mind F#ck? Atau dalam bahasa Melayunya filem Senggama Minda. Pada aku filem mind bending adalah filem yang membuatkan kita berasa:
 • Takjub dan kagum setelah filem tersebut tamat
 • Puzzle with awe (tertanya-tanya dengan takjub)
 • Fikir semula erti kehidupan (karma dan ketuhanan)
 • Berteka teki akan apa yang berlaku sebenarnya 
 • Open ending - inconclusive ending
Contoh filem yang boleh buat kita berfikir tentang kehidupan atau hukum karma adalah Atlas Cloud manakala filem yang membuatkan kita berteka teki tentang nasib watak utama selepas filem adalah The Grey. Namun, walau pun membuatkan aku berfikir, tapi ia kurang memberi impak dalam "life" aku. Bukan nak kata filem² nie tak best. Ianya hanya, kurang kesan berpanjangan pada aku. 

Jadi disini, aku senaraikan beberapa filem yang telah memberi kesan dalam hidup aku. Mengubah cara aku menilai dan melihat dunia dan semestinya memberi pengaruh besar dalam pembentukan peribadi dan perilaku aku waima cara aku berfikir.

Spoiler alert! Filem akan lebih best kalau tonton tanpa tahu jalan cerita dan fikir untuk faham. Jadi, kalau ada yang baru nak tonton, jangan baca huraian.

The Matrix Series

Matrix Trilogy terdiri dari 3 filem, The Matrix (1999), Matrix Reloaded (2003) dan Matrix Revolutions (2003). Filem yang lengkap. Dari aksi pertarungan, jalan cerita dan falsafahnya. Apa yang mebuatkan filem best sangat untuk aku adalah ianya bukan filem aksi fiksyen biasa. Ia sebenarnya membawa tema falsafah dan juga berani bermain dengan teologi ketuhanan. Ia menyentuh soal hakikat kehidupan dan kefanaan kehidupan - Hologhafic World yang mana segala yang kita lihat atau experience hanyalah ilusi dalam minda. Barangkali ramai yang rasakan keliru bila menonton filem ini. Sebenarnya bukan susah sangat.

Kisah sepatutnya berlaku di zaman akan datang. Di mana manusia bukan lagi tuan kepada robot² AI (artificial intellegent), tetapi manusia hanyalah ternakan kepada robot. Ternakan apa? Ternakan bagi menjana tenaga elektrik kepada AI. AI² tak boleh nak jana tenaga solar sebab bumi pada waktu nie dah diseliputi oleh "electric cloud" hasil dari kerja tangan manusia juga. Okeh... Maklumat nie lebih jelas kalau tonton Animetrix.

Jadi, untuk memastikan manusia menjadi pengeluar electric yang jinak, maka manusia diilusikan dalam dream wold - alam fana. Dimana segalanya adalah ilusi. Jadi, Neo nie pulak merupakan Mesiah, Imam Mahdi or Jesus yang bakal menyelamatkan manusia dari terus menjadi hamba AI...

Reloaded merupakan favorite aku daripada kesemua filem nie. Terutama bahagian dialog antara Neo dengan Oracle dan juga the Architect. The best film ever. My all favorite movie.

Note: The Architect adalah rujukan yang digunakan oleh golongan Freemason bila mereka merujuk kepada tuhan.

Fight Club

Filem ini memperkenalkan aku kepada "the hot and macho" tak hingat, Mr Brat Pitt. For me, this ia a very intelligent film. Walau pun ia merupakan kisah "Mr Jakle and Mr Hyde" moden tetapi apa yang membuatkan filem nie best, adalah misteri Jakle and Mr Hyde tu disimpan dengan begitu kemas hingga ke akhir cerita. Selain daripada itu, ia juga sarat dengan falsafah tafsiran isu dilemma manusia moden zaman sekarang.

Mengisahkan sorang mamat office (Edward Norton) yang insomnia. Kehidupan mamat ni sangat routine yang membosankan. Dia akhirnya betemu mamat cool rugged (Brat Pitt) semasa dalam dalam kapal terbang. Maka bermulalah kisah bromance yang sangat lelaki sejati. Or is it? 

 Contact

Science Fiction that make me wonder a lot.. Apa yang bagi kesan mendalam untuk aku dari filem nie adalah... "Mathematics is the universal language of the universe". In which after this movie, this philosophy and stays with me until now. Semestinya, jika makhluk asing bebetul akan berkomunikasi dengan kita, mereka akan menggunakan bahasa matematik. Ini adalah kerana matematik adalah benar untuk semua keadaan. Muktamat. Selain itu ia juga menyentuh tentang hukum relativiti pada aku pada waktu itu (sekolah menengah) sangat menguja minda. Masa tidak sama untuk semua makhluk.

Senang sahaja cerita dia. Tengok trailer ni dah cukup untuk faham. Cuma ending dia pada aku macam malas. Namun ianya filem pertama seumpamanya untuk aku. Maka selamanya ia memberi kesan pada diri aku.

Big Fish

Imaginasi, halusinasi atau realiti? A very fun movie to watch. Cerita berkaitan seorang lelaki yang mempunyai seorang ayah yang sangat imaginatif. Si ayah bila bercerita tentang pengalaman hidup yang penuh dengan "adventure" dan keajaiban. Ini mengakibatkan si anak, sukar untuk mempercayai cerita si ayah kerana ianya terlalu luar biasa dan menuduh si ayah berbohong dan tidak jujur.

Cuma masalahnya, segala yang diceritakan adalah betul (?) bila di akhir hayat si ayah, semua watak luar biasa yang diceritakan muncul.

Satu cerita yang istimewa pada aku. Bagaimana imaginasi membentuk kanvas kisah hidup. Barangkali kisah benar menjadi lebih menarik sekiranya ditambah dengan sedikit warna tambahan. Atau pun segala imiganasi tersebut hanyalah berlaku dalam minda anaknya?

Butterfly Effect

Okey... This movie is one of those movie that stays with you forever & ever. Make you think for ever & ever. What is reality? At least for me, lah. The impact it gave me stays until today walau pun sudah 10 tahun yang lalu aku tonton cerita nie. Aku suka versi editor's cut. Ianya lebih "dark" dan menjawab beberapa soalan yang dibangkitkan sepanjang cerita. Yang penting ia menimbulkan interpretasi yang lebih menarik. 

Sekali lagi, cerita yang berkisar tentang "Apakah itu sedar?". What is concious? Perlu ditekankan bahawa segala yang kita cerap disekelilling kita hanyalah denyut nadi elektrik yang ditafsir oleh minda kita. Ia tak semestinya berlaku. Yang penting ianya ditafsir begitu oleh minda kita.

Pernahkah kita mengalami situasi dimana kita rasakan mimpi kita terlalu panjang dan sangat benar? Di mana pengalaman kita di alam mimpi memberi kesan di alam "nyata"?

Kisah surreal tentang seorang lelaki yang mampu untuk kembali ke masa silam dan mengubah nasib dirinya dan orang sekeliling. Pelik? Yes. Sangat menarik bila difikirkan.

Donnie Darko

Filem yang tersangat best, pada hemat aku. Cerita yang bijak yang membawa kita ke dunia pelbagai interpretasi.. What really happen? Apa sebenar yang telah berlaku? Ada pelbagai teori. Peribadinya pada aku ianya semua hanya berlaku di minda atau dalam mimpi  En Donnie. Walau pun ia berlaku di minda, tapi ianya sebenarnya reality masa depan yang bakal berlaku. Pilihan di tangan Donnie untuk mengubah keadaan atau membiarkan keadaan seperti dalam mimpi. Namun mimpi itu terasa benar dan sungguh benar.

Ya, kembali ke persoalan realiti dan mimpi. Kita mengalami mimpi yang dirasakan sangat nyata sehinggakan ia mempengaruhi tindak tanduk kita. Mimpi yang barangkali dialami oleh beberapa orang dalam keadaan tanpa sedar. Situasi yang mebuatkan kita merasakan perasaan dejavu.

Mulholland Drive


The cute and beautiful Naomi Watts. Clever story. Sekali lagi membawa penonton meneka... Apa yang berlaku sebenarnya. Seperti biasa ada beberapa tafsiran. Ada beberapa petunjuk disepanjang cerita. Umpanya keadaan dimana elderly couple gelak seram di dalam teksi. Kemudian di akhir-akhir babak dimana beberapa petunjuk memberi gambaran apa yang telah berlaku.

Ia mengisahkan tentang wanita² yang mengejar populariti di Hollywood. Sepanjang perjalanan itu, berlaku situasi yang tak dapat dielakkan. Atau, benarkah ini yang berlaku sebenarnya? Atau semua kisah yang ditontonkan ini tidak lebih dari igauan ngeri akibat ketidak warasan?

Aku mempunyai tafsiran sendiri tenatang apa yang belaku... Hmmm... filem yang bijak.

2001: A Space Odyssey

Dikatakan sebagar ibu kepada segala kisah fiksyen sains dan juga Senggama Minda. Menonton trailer ini tak cukup sebenarnya. Untuk menonton fikem ini anda dikehendaki tenang dan menyelami perasaan setiap watak.

Filem yang berani bermain dengan teori Ancient Alien. Ada beberapa babak yang dikatakan kritikal untuk betul² memahami filem ini. Seperti filem Senggama Minda yang lain (sebenarnya filem ini yang memulakan trend ini) filem ini memberi set @ situasi yang membuatkan penonton "Eh kenapa benda nie ada di sini? Apa kaitan atau fungsi watak nie?"

Secara ringkas, filem ini bermula dengan set di zaman pra manusia di bumi. Kemudian diikuti dengan di zaman moden. Pra ekspedisi angkasa di bulan. Dan terakhir adalah di angkasa lepas. Yang menarik, disetiap set, "manusia" akan bertemi dengan object hitam gelap - sebiji rupa macam I phone.

Yang menarik, di akhir cerita, penonton perlu mentafsir sendiri nasib Jim. Apa yang berlaku pada dirinya.

Memento

Filem yang pada hemat aku low budget. Tapi mempunyai jalan certa yang sangat unik. Antara paling unik yang pernah aku tengok. Filem ini diceritakan dalam bentuk terbalik(?). Ya, terbalik. Di awal cerita kita akan tertanya² apa yang sedang berlaku. Kena sikit sabar dan sifat ingin tahu akan membuatkan cerita ini bertambah menarik. Sangat ringkas, tapi sangat unik. Tak banyak yang boleh huraikan. Begitu juga dengan tafsiran mengenai filem ini.

Secara ringkas, filem ini berkaitan dengan seorang lelaki yang mengalami masalah short term memory lost. Dia sedang berusaha untuk menjejaki pembunuh isterinya. Or is it? Hehehehee...

Lucy

Lucy merupakan nama yang diberikan pada "moyang" manusia yang pertama yang ditemui di bumi Afrika. Rujuk wiki ini berkaitan Lucy.

Filem ini mengingatkan aku pada komik Dewata Raya karangan Tony Wong. Berkaitan dengan kapasiti minda yang telah diterokai. Walau pun filem ni "bullshit" habis, tapi sangat menghiburkan dan menjana minda. 

Apa yang menarik adalah Lucy yang telah  100% berjaya meneroka minda tidak lagi terikat dengan hukum fizik dan hijab fizikal. Kekuatan minda Lucy membuatkan Lucy seolah menjadi tuhan. Tambahan bila Lucy diakhir filem memberitahu yang dia berada dimana-mana.

Jika menurut filem ini, matematik bukanlah ukuran abadi, tetapi masa. Jadi atas sebab itu Lucy mampu bergerak dalam masa. Dan akhirnya dia kembali menemui Lucy pertama iaitu manusia pertama yang telah diterokai mindanya dari "monyet" kepada manusia. Mungkin juga Lucy moden yang membuatkan evolusi Lucy pertama?

Transcendence

Filem fiksyen sains. Berkaitan dengan manusia diasimilasi bersama dengan internet - super komputer. Juga berkisahkan subjek apa itu alam sedar dan apa itu roh?

Menarik? Yes. Seperti yang kita tahu, tubuh fizikal kita ini hanyalah vessel. Setelah kita mati, roh kita akan digerakkan ke suatu tempat sehingga masa yang ditetapkan untuk dinilai amal buruk kita.

Namun cerita ini membawa kemungkinan roh berjaya di simpan di dalam komputer dan akhrinya mengasimilasi dengan komputer menjadi super komputer. Super AI. Agak sinonim dengan Lucy, tetapi sedikit dark.

Interstellar

Fiksyen sains pengembaraan. Filem Christopher Nolan. Semestinya filem yang akan membuatkan kita berfikir.

Jalan cerita filem ini sebenarnya ringkas. Cuma penceritaannya menarik mengagumkan. Tak banyak yang perlu dihuraikan. Ianya memberi impak dalam imaginasi sains seperti bentuk 4 dimensi, wormhole dan time travel. Hanya perlu layan filem ini. Ia akan buat kita bersa sedikit bijak.

The Truman Show


Aku rasa aku sangat beruntung ketika aku pertama kali menonton filem ini. Ini adalah kerana aku tidak pernah tengok trailer mahupun sinopsis cerita. By luck, aku just tonton cerita nie.

Apa yang membuatkan filem nie bagus pada aku kerana ia membuka kepada kemungkinan yang "What if we all live on a stage?" Ia pada aku walaupun sekadar hiburan ringan tapi merupakan metafora akan realiti kehidupan kita. Apa sekiranya di alam sedar kita ini segalanya hanya simulasi. Keluarga, rakan rumah dan segalanya hanyalah fana dalam duania kita sendiri.

Filem ini pada aku sikit serupa dengan The Matrix tapi dalam konteks rancangan realiti kehidupan.

Honorable Mention
Semestinya masih ada lagi filem lain yang barangkali dalam ganre yang sama. Berikut merupakan senarai filem dalam kategori yang sama pada hemat aku.
 • The Grey
 • The Prestige
 • Inception
 • Shutter Island
 • 12 Monkeys
 • Predestination
 • Total Recall
 • The Illusionist
 • The Edge of Tomorrow
 • Looper
 • Surrogates 
 • Eternal Sunshine of a Spotless Mind
 • Planet of The Apes
 • Final Destination
 • AI
 • Paycheck
 • Hero
 • Bridge to Terabithia
 • Cloud Atlas
 • Jupiter Rising
 • Sucker Punch
Bila browse internet, banyak lagi filem dalam kumpulan yang sama. Aku sekarang sikit² spend time menonton. Cuma bila layan filem nie kena sikit konsentrasi. Anyway, if you have time, please do watch these movies. Memang enjoy but meletihkan minda sikit. 


No comments:

Post a Comment