Tuesday, 24 December 2013

Selamat Menyambut Hari Krismas

25 Disember merupakan perayaan hari Natal (Nativity) atau lebih dikenali sebagai Krismas. Christians generally celebrate Christmas on this date (if according to them) is due to honor Jesus Christ's birthday or in Malay; bersempena menyambut kelahiran (Nabi) Isa Al Masih.

Kelahiran Nabi Isa tidak sama jika dibandingkan antara Bible dan Quran dan Joseph (suami Maryam), tak wujud dalam Quran.

Nota ringkas disini; Al Masih bukan bermaksud "masih hidup" seperti kebanyakan Melayu faham dimana Nabi Isa "masih" hidup setelah di selamatkan oleh Allah dahulu. "Masih" disini diambil dari perkataan Masaha yang merupakan kata akar untuk massage (urut). Masaha disini bermaksud anointment atau diurut dengan minyak. Ini adalah kerana untuk budaya orang Yahudi dan sesetengah masyarakat timur tengah dahulu, perlantikan seseorang pemimpin atau raja dilakukan dengan proses mengurut minyak. Jadi banyak digunakan perkataan anointment yang merujuk kepada perlantikan @ penganugerahan.

Anyway, benarkah Nabi Isa lahir pada 25 Disember? Setahu aku, dalam Bible, tak dicatat dimana-mana tarikh kelahiran Nabi Isa. Jadi dari mana datangnya 25 Disember ini? Sebenarnya, ketika agama Kristian mula diterima oleh penduduk Roman (Eropah), proses asimilasi ugama telah berlaku. Asimilasi ugama ini bermaksud proses adaptasi ugama Kristian dengan ugama pagan orang Eropah pada ketika itu. Contoh paling mudah adalah apabila tuhan @ God diimejkan dengan wajah yang sangat sinonim dengan Zeus @ Jupiter.

Constantine telah menggunakan ugama demi kuasa politik beliau. Ketika penganut ugama Kristian bertambah ramai, beliau dengan licik telah mengambil kesempatan ini untuk menguatkan pengaruh supaya beliau masih releven. Pada zaman beliau inilah kerosakan ajaran nabi Isa yang dimulakan oleh Saul (Saint Paul) telah hampir sempurna. Kehancuran sempurna ini dimulakan dalam sidang Council of Nicea yang mana di sinilah pendoktrinan bahwa (nabi) Isa itu adalah anak tuhan (nauzubillah) telah dipopularkan.. Dan juga penetapan tarikh lahirnya Isa iaitu pada 25 Disember (rujuk sini).

Sebelum detik ini, pendapat yang mengatakan Isa itu anak tuhan adalah tidak kuat. Terdapat tentangan dari Kristian sendiri terhadap "doktrin" ini. Malah tiada satu ayat dalam Bible daripada 4 Gospel yang mana Jesus (Isa) mengaku bahwa dia adalah tuhan. Malah sebaliknya baginda berulang kali menidakkan dakwaan bahwa baginda adalah anak tuhan jauh sekali tuhan:

John 10: 22 -  34


22 At that time the Feast of Dedication took place at Jerusalem. It was winter, 23 and Jesus was walking in the temple, in the colonnade of Solomon. 24 So the Jews gathered around him and said to him, “How long will you keep us in suspense? If you are the Christ, tell us plainly.” 25 Jesus answered them, “I told you, and you do not believe. The works that I do in my Father's name bear witness about me, 26 but you do not believe because you are not among my sheep. 27 My sheep hear my voice, and I know them, and they follow me. 28 I give them eternal life, and they will never perish, and no one will snatch them out of my hand. 29 My Father, who has given them to me,[a] is greater than all, and no one is able to snatch them out of the Father's hand. 30 I and the Father are one.”

31 The Jews picked up stones again to stone him. 32 Jesus answered them, “I have shown you many good works from the Father; for which of them are you going to stone me?” 33 The Jews answered him, “It is not for a good work that we are going to stone you but for blasphemy, because you, being a man, make yourself God.” 34 Jesus answered them, “Is it not written in your Law, ‘I said, you are gods’? 

Ayat² di atas menunjukkan Jesus sendiri telah menafikan bahwa dia adalah tuhan dengan mengatakan bahawa;  

"Is it not written in your Law (Genesis, Exodus, Leviticus, Numbers & Deuteronomy), ‘I said, you are gods’?

Baginda tidak mengiakan tetapi menegaskan bahwa; bukankah dalam Torah, tuhan memanggil kamu "Kamu adalah tuhan.." Jadi apa salahnya baginda menggelar dirinya anak tuhan. Bukan merujuk kepada anak dari segi literal tetapi dari bentuk hamba tuhan. Jika baginda benar² Tuhan, maka baginda tidak perlu lagi menidakkan tuduhan orang Yahudi.

Malah Peter, salah seorang Hawariyun sendiri telah mengeaskan bahawa Jesus itu seorang manusia:

  Act 2: 22 - 24

 “Fellow Israelites, listen to this: Jesus of Nazareth was a MAN accredited by God to you by miracles, wonders and signs, which God did among you through him, as you yourselves know.  

23 This man was handed over to you by God’s deliberate plan and foreknowledge; and you, with the help of wicked men,[a] put him to death by nailing him to the cross. 24 But God raised him from the dead, freeing him from the agony of death, because it was impossible for death to keep its hold on him

Tapi malangnya (tuhan lebih mengetahui), golongan (puak) yang menyokong Isa anak tuhan yang lebih dominan kerana ia lebih hampir dengan anutan pagan asal mereka yang mana istilah anak tuhan adalah sesuatu yang sangat tidak asing bagi mereka. Juga, awal Kristian tidak menyambut 25 Disember sebagai hari perayaan. Mereka masih lagi merayakan perayaan orang Yahudi (yang mana juga disambut oleh Jesus semasa baginda masih "hidup").

Namun begitu, lebih uniknya, ada setengah pendapat pula mengatakan yang Constantine bukan Kristian pada hayat beliau. Sebaliknya beliau telah di baptis ketika telah meninggal dunia. Hujah inilah yang menguatkan lagi bahawa Constantine hanya menggunakan Kristian utk kuasa dan ia direlakan oleh ugamawan atas sogokan kuasa.

Soalan yang sangat menarik untuk dikupas.. Barangkali dalam tulisan yang akan datang..

Kini, setelah 2,000 tahun, Krismas disambut saban tahun sempena mengenang dan meraikan kelahiran Jesus yang mana baginda akan mengampun dosa warisan kiranya menerimakan baginda sebagai Tuhan (@anak tuhan).

Sebagai Muslim, aku tidak percaya bahawa Isa (Jesus) Tuhan atau pun anak Tuhan (secara literal) Jesus hanyalah manusia yang diamanahkan menjadi seorang Rasul. Aku juga tidak pernah percaya yang nabi Isa lahir pada 25 Disember. Namun begitu, atas dasar sasiah perhubungan dan hormat menghormati serta budi tauladan, maka tidak salah pada hemat aku kiranya aku mengucapkan ucapan Selamat Menyambut Hari Krismas kepada penganut agama Kristian dengan petikan surah Al Kafirun:

Katakanlah: “Hai orang-orang kafir! 
“Aku tidak akan menyembah apa yang kamu sembah".
“Dan kamu tidak mahu menyembah (Allah) yang aku sembah".
“Dan aku tidak akan beribadat secara kamu beribadat". 
“Dan kamu pula tidak mahu beribadat secara aku beribadat". 
“Bagi kamu ugama kamu, dan bagiku ugamaku”.

Saturday, 7 December 2013

Politik Sedih - Suara Kecil Rakyat

  1. Lepas nonton filem Kil tadi, aku tertengok sisa terakhir ucapan DSN kat hampir sume TV. So, kena tengok juga lah.
  2. Basically, pada aku ucapan beliau banyak benarnya. Pada tafsiran aku, beliau cuba menegur ahli UMNO sendiri.  Sedikit yang sempat aku dengar tadi adalah berkaitan KPI. 
Key Performance Index - Appraisal
  1. Aku sebagai seorang pekerja yang mempunyai boss dan anak buah faham betapa pentingnya KPI. 
  2. KPI perlu jelas dan 'achievable'. Jika tidak KPI itu akan 'scrap' sahaja.
  3. Untuk itu, KPI juga perlu dipersetujui oleh menyelia dan diselia. Ini adalah supaya setiap pihak tidak mepunyai alasan untuk berdolak dalik jika ada sebarang masalah ketika penilaian kelak. Pendek kata, KPI yang hasilkan perlu 1) 'Customer Oriented' 2) Penyelia 'Oriented' dan 3) Diselia 'Oriented'.
  4. Jika sudah terhasil 1 KPI yang transparent, maka ia perlulah diselia dalam kadar yang se'frequent' mungkin. Yang terbaik setiap bulan. Ini adalah kerana sebagus mana KPI, jika tidak dipantau dan diambil tindakan berdasarkan konsep PDCA (Plan, Do, Check & Action), maka KPI tersebut hanya tinggal nama. Namun tidak boleh terlalu cepat kerana ia akan membantutkan proses pelaksanaan.
  5. Dalam penghasilan KPI, proses penghasilan itu sendiri sebenarnya adalah dalam kategori 'Plan'. Selebihnya adalah Do, Check & Action
Suara Hati Orang Kecil
  1. Sejujurnya beberapa menjak ini, aku agak malas nak tonton berita terutamanya TV3. Ini adalah kerana aku terlalu lemas dimomok dengan liputan perhimpunan Umno. 
  2. Apa yang aku lemas adalah kerana, (setelah kecewa dan hairan bin ajaib dengan pilihan ahli Umno), ucapan yang dilantunkan lebih banyak (yang aku dengar) adalah macam masuk bakul angkat sendiri. Sedangkan masalah dan isu asas negara makin menjadi.
  3. Aku bukan pakar ekonomi negara, tapi akal ringkas aku memberitahu secara logiknya kerajaan telah melakukan beberapa kesilapan.
Gaji Minima.
  • Sebenarnya ia tidak akan membantu membawa kepada rakyat yang berpendapatan tinggi.
  • Sebaliknya, pengusaha akan meningkatkan lagi kos produk mereka. 
  • In short, harga barang atau perkhidmatan akan dinaikkan untuk menampung peningkatan kos. Jadi, dimana benefit pada rakyat?
BRIM - Bantuan Rakyat 1 Malaysia.
  • Pada mulanya, aku sangkakan ianya adalah hasil surplus. Tapi kini aku sedar ia mempunyai harga dimana sikit demi sikit subsidi ditarik. Yang paling menarik adalah, pengumuman untuk naikkan lagi nilai BRIM sikit hari lagi atas sebab negara jimat di subsidi. 
  • Berapa sangat lah BRIM mampu cover? Adakah BRIM akan dapat setiap bulan? If yes, than very good, but bila kita tengok balik, macam pi mai - pi mai tang tu juga lah. Nothing change. Malah menjadi makin teruk.
  • Ini adalah kerana dengan pengurangan subsidi, kos biproduk yang dihasilkan oleh produk yang ditarik subsidi terpaksa ditingkatkan.
  • Sekali lagi kos keperluan harian akan meningkat. Rakyat kecil juga yang akan terbeban. Mereka yang bergaji besar kurang terasa sebenarnya. Harga nasi bungkus naik, harga teh naik dan yang pasti tekanan amarah pun akan naik.
  1. Untuk aku, 2 perkara tu dah cukup untuk aku berperasaan yang kita menuju kepayahan dalam hidup nanti. 
  2. Rakyat berpendapatan tinggi? Adakah ini yang kita mahu. Pada aku, bukan ini yang kita perlu, tapi rakyat dengan kuasa membeli yang tinggi. Pendek cerita kita nak kos sara hidup yang rendah. Apa guna gaji besar tapi kuasa membeli rendah?
Berpendapatan Tinggi or Kos Sara Hidup Rendah?

Tindakan Yang Bijak @ Tindakan Yang Betul
  1. Tindakan @ keputusan yang betul tak semestinya keputusan yang bijak. Kengkadang demi menjaga 'ketenangan' kita terpaksa memendam perkara yang betul. Demi 'greater good', kita terpaksa memilih tindakan yang bijak berbanding tindakan yang betul.
  2. Semenjak PRU 12 dulu hinggakan ke detik PRU 13, banyak telah pembaziran dilakukan atas nama membantu rakyat. Pada hemat aku semua tu bullshit @ tipu. Ia adalah "pelaburan".
  3. Yang lebih menarik setelah pelaburan tersebut, si penerima itu sedikit pun tidak memberi undi kepada pemberi. Apa guna hadiah berjuta untuk sekolah jenis kebangsaan tertentu dan kepada organisasi bangsa tertentu bila dalam PRU 13 jelas bangsa tersebut tidak pun mengundi parti yang memberi? 
  4. Bukankah itu dimanakan dikudakan dan digulakan malah barangkali di tipah tertipukan?
  5. Pada zaman Dr M dulu tak pernah aku ingat yang adanya BRIM dan hadiah besaran. Namun begitu Dr M masih mampu dapat 2/3 majoriti. Malah dalam PRU 1998, masih dapat 2/3 dengan majoriti sokongan dari kaum berketurunan Cina.
Apa Yang Rakyat Kecil Mahu
  1. Rakyat adalah pelanggan @ customer. Customer is not always right but customer has right.
  2. Difahamkan yang KPI yang diterapkan adalah untuk membantu rakyat. DSN banyak menyentuh supaya YB² turun padang @ gemba tak kira masa atau paling tidak 1 bulan sekali dan mesyuarat paling tidak 2 bulan sekali. 
  3. Apa tujuan mesyuarat? Bukannya untuk minum sirap dan makan karipap. Sudah pasti untuk melakukan Check & Action. Setelah itu dilakukan lagi PDCA secara lebih mikro.
  4. Kerajaan hanya perlu melakukan perkara asas untuk terus memerintah. Letak diri sebagai rakyat kecil dan semestinya akan faham. Tak perlu lakukan perkara yang luar biasa. Back to basic. Good and Clean Governance
  5. Selain dari kos sara hidup yang rendah, semestinya mahukan peningkatan perkhidmatan untuk pejabat kerajaan dan penghapusan korupsi disemua peringkat.
  6. Korupsi merupakan salah satu punca kos sara hidup yang tinggi. Kos projek yang lebih terpaksa dibayar tanpa resit untuk menggerakkan sebarang projek. 
  7. Barangkali kerajaan boleh mula dengan membersihkan pejabat Tanah. Terlalu banyak fail yang "hilang" @ "mis place". Oh, jangan lupa juga jabatan Kastam dan paling penting sekali Polis.
  8. Sekiranya kerajaan dan Umno serius dalam memelihari nasib bangsa Melayu, maka "cuci" mereka² ini. Majoriti mereka adalah berbangsa Melayu. 
  9. Mereka yang makan dari sumber yang kotor hanya akan menghasilkan sesuatu yang lebih kotor. Maka anak bangsa Melayu akan lebih kotor nanti.

Prihatin

Sungguh mengguris.. Tak Malukah DSN dan pimpinan Umno? Susah sangatkah nak dengar jeritan rakyat kecil?
  1. Malangnya pada aku, kerajaan pimpinan Umno kini tidak merealisasikan inspirasi yang mereka telah war-warkan dulu. Ramai yang telah kecewa dan jika tiada sebarang perubahan, maka kekecewaan ini akan ditafsirkan dalam PRU 14 kelak.
  2. Sehingga kini pada hemat aku Umno dan BN tidak melakukan sesuatu yang betul yang boleh dibanggakan. Malah sebaliknya yang berlaku.
  3. Pakatan Rakyat tidak perlu bersusah payah sangat sebenarnya sekarang. Tapi malangnya PR dan komponen nya pun turut sama melakukan berbagai kesilapan. 
  4. Dalam 'game' sekarang, tiada banyak yang PAS, PR dan DAP perlu buat. Hanya jangan buat silap. Tapi malangnya itu juga yang berlaku.  
  5. PAS masih memilih Mat Sabu. Pemilihan En Mohamad bin Sabu merupakan bukti yang 'something' is not right dalam PAS dan membuatkan PAS masih belum bersedia untuk memimpin negara. 
  6. Aku tak boleh bayang Mat Sabu menjadi TPM atau PM. Mat Sabu tak layak memimpin PAS dan dia perlu keluar! Sepertimana Hishamudin perlu berundur dan Kak Jat perlu keluar. Itulah yang perlu ahli PAS lakukan pada Mat Sabu.
  7. Sifat ahlul PAS majoritinya masih lagi sama. Tolong buang sifat Holier than thou dari diri anda dan jadilah Muslim sejati. Mulakan dengan tidak menyebar fitnah.
  8. PR hanya perlu memerintah dengan kemas dan prihatin. Bukan prihatin pada gaji mereka sendiri. Dimana sifat Umar al Khatab atau Umar Abdul Aziz malah jauh sekali sifat Khulafah Ar Rasyidin?
  9. DAP pula hanya perlu jaga sikap dan jangan guris perasaan orang Islam dan Melayu. Perlu tahu yang mana betul dan baik untuk negara. 
Janganlah over dan hipokrik. Yang penting jangan bermain dengan api. Karang ramai yang terbakar..

Sunday, 24 November 2013

Pendidikan Negara; Anjakan Sistem

  1. Tahniah kepada yang baru mendapat kelulusan peperiksaan yang baik tempoh hari. Tapi bagi yang kurang cemerlang, ia bukan penutup segala ruang. Masih ada ruang, cuma kena usaha lebih.
  2. Keputusan peperiksaan sebenarnya merupakan tiket untuk memasuki pusat pengajian yang lebih baik mahu pun juga membuka ruang pintu pekerjaan yang labih besar dan pelbagai. Jika tiket peperiksaan kurang baik, maka makin kecil ruang peluang memilih pusat pengajian atau pekerjaan yang diidamkan dan makin sempit lah ruang yang ada. 
  3. Namun ia juga bukan penutup impian dan cita². Cuma perlu berusaha dgn lebih gigih dan kena banyak sabar.
  4. Sedikit sebanyak aku berpendapat bahwa sistem pendidikan kita tidak begitu menjana bakat anak muda negara kita. Setiap induvidu dilahirkan dengan kelebihan dan kekurangan masing². Dan seseorang itu akan menjadi terhebat jika dia mampu mencerna bakat anugerah (kelebihan) yang telah di 'hardwire' kan oleh tuhan. 
  5. Namun begitu, tak dikatakan bahawa bakat sahaja tanpa usaha seseorang itu akan berjaya. Tiada manusia yang begitu sebenarnya. Setiap orang yang dikatakan berbakat hanya akan berjaya dengan usaha. Cuma jika dia minat dalam bidang yang dia ceburi, maka dia tidak merasakan sangat penat lelah berlatih dan latih tubi ketika 'mengasah' bakat tersebut. 
  6. Bukan semua orang boleh jadi Bill Gate, Micheal Jordan, Leonal Messi, Elvis Presley, James Hetfield, Aznil Nawawi, Anwar Ibrahim mahu pun Ustaz Azhar Idrus. Setiap orang insan ada kelebihan dan kekurangan dan peranan masing².
  7. Di Malaysia, kita tidak begitu diberi ruang untuk membentuk profession kita mengikut kemahuan dan bakat kita. Di Malaysia graduan dihasilkan umpama kilang bagi menghasilkan produk. Jika secara "bernasib baik' maka produk itu akan menjadi hasil yang baik dan berjaya dalam kerjaya mereka. 
  8. Walau pun perubahan diperlukan, namun kita tidak boleh menyalahkan sesiapa mahupun pemimpin kita yang terdahulu. Ini adalah kerana pada ketika itu dan (maybe) kini, negara masih memerlukan hasil kilang universiti seperti ini. Negara memerlukan sejumlah jurutera, doktor dan peguam dalam menjana ekonomi negara. Pelabur luar tidak akan melabur di dalam negara jika negara tidak mempunyai sejumlah tenaga kerja mahir yang mencukupi dengan kos yang sewajarnya.
  9. Sebenarnya situasi ini pernah dialami oleh Dr Mahathir dulu. Dulu, ketika memohon untuk biasiswa Negeri Kedah, beliau telah memohon untuk melanjutkan pelajaran dalam bidang guaman. Tetapi permohonan beliau telah ditolak dan beliau telah dipaksa untuk meneruskan mengajian dalam bidang kedoktoran. Walau pun tak suka, tapi beliau terpaksa. Ini adalah kerana pada ketika itu, negara (negeri Kedah) tiada doktor dari orang Melayu dan Islam. 
  10. Namun begitu, aku perpendapat sistem pendidikan harus berubah. Negara kita masih belum berstatus nagara maju, tapi demi matlamat itulah, anjakan dalam sistem pendidikan adalah perlu. Sistem yang sama hanya akan mendatangkan hasil yang sama. Maka sistem perlu berbeza (atau dikemas kini) demi mendatangkan hasil yang berbeza.
  11. Anak muda kita tak perlu score 17A untuk menjadikan beliau anak muda yang bakal berjasa kepada negara, bangsa dan agama. Adakah Mark Zuckerberg seorang begitu? Malah adakah Einstien begitu? Dia hanya perlu "tersangat" mahir dalam bidang yang dia "hayati". Kita perlu kurangkan 'Jack Of All Trade Merchant of Nothing' tapi menambah 'Jack Of Some Trade but Merchant Of Something'.
  12. Namun sebelum melakukan sebarang perubahan, analisis dan simulasi perlu dilakukan dengan terperinci agar collateral damage tidak lah begitu besar.  
Tiket ke alam perkerjaan..

Sunday, 20 October 2013

Transformasi Umno?

It had been along night. Waiting for the result. Walau pun not as mendebarkan as PRU13, but still exciting. Why? The race between Mukhriz and Hishamuddin.


Wargghhh!!!! Panjang keris.. Kejap jer garang turr... Hmm.. Nape perlu minta maaf Datuk?

Aku sebenarnya neutral dalam dunia politik dan komen aku bukannya ada impak pun. It is just my way to express my thought. During the last PRU, I had made my choice. It was not a perfect choice but was a better choice. Malah dalam Islam, kiranya anda ada 2 pilihan dan kedua-duanya membawa "mudarat" maka pilih yang kurang mudarat antara 2. Dan penilaian tahap mudarat itu bergantung pada induvidu yang memikirnya. Inilah dinamakan ijtihad. Tiada 100% salah dan yang 100% betul. 

Perbezaan pendapat adalah perkara biasa. Tambahan perbezaan pendapat yang berobjektifkan kebaikan. Sebaiknya perbezaan pendapat diraikan. Ini adalah supaya terdapat "check & balance" dalam satu keadaan di sesuatu organizasi. Namun begitu hanya organisasi yang matang sahaja mampu meraikan perbezaan pendapat.  

Itu berkaitan dengan pilihan aku dulu untuk PRU 13. Aku memilih atas dasar tahap mudarat dan harapan. 

Harapan

Hope (harapan) is a very dangerous word. Ia merupakan satu dadah yang paling khayal dan juga merupakan satu kekuatan yang paling ajaib bagi manusia. Untuk aku, harapan juga berdasarkan beberapa pengiraan asas. Aku amat jarang menaruh harapan yang hanya berdasarkan tawakal sahaja. Pada aku amat² jarang tuhan merealisasi sesuatu tanpa sebarang asas. Ini kerana ia bertentangan dengan 'sunnatullah' (peraturan yang tuhan tetapkan untuk memastikan kesimbangan hukum alam). Malah Quran dengan jelas mengabadikan dalam ayat antaranya bermaksud 'Kami tak akan mengubah nasib sesuatu kaum sekiranya mereka tidak mengubah nasib mereka dahulu'. Doa sahaja tak cukup.

Untuk "harapan", asas perkiraan aku bergantung pada beberapa faktor. Antaranya momentum semasa (current momentum) dan potential possibles (potensi kebarangkalian). Potensi kebarangkalian pula bergantung pada sejarah dan latar belakang.

Dan untuk PRU 13, momentum yang Umno tengah bawa adalah begitu baik dan juga potensi kebangkalian juga begitu cerah menuju kearah sesuatu yang lebih baik. Antara slogan yang dibawa oleh DSN (Najib) adalah 'transformasi'.

Boleh dikatakan aku lebih percaya pada transformasi daripada reformasi.

Transformasi

All is well (according to my congak²) in 1 month or so after PRU 13. DSAI meroyan, bullshit about black 515 been spreed by so call "religious people" or people that longing for heaven (iyalah... kununnya da very da soldier of Islam, but basic ajaran Islam pun payah nak comprehand... iyalah... speeding news which was they have no conjecture) and (good news) PAS became more realistic and stable.

Pemilihan Umno 2013

As per my understanding, ini merupakan satu langkah transformasi yang antara agendanya 'meremajakan' Umno dan membersihkan Umno. Seterusnya merelevenkan Umno untuk terus memimpin negara. 

Namun begitu, adakah proses transformasi tersebut berlaku?

Ketua Pemuda

Maybe ada ramai yang tak setuju dengan kemenangan En Khairy Jamaluddin. Iyalah, dia antara budak tingkat 4 yang merosakkan Umno di zaman Pak Lah dulu. Namun begitu tak dinafikan, cara yang KJ bawa kini amat "fresh". Beliau dengan lantang mengkritik FAM yang dibawah naungan Sultan Bola dan begitu agresif dalam membersih dan membangunkan kementrian beliau. Malah beliau juga begitu kemas ketika berdebat. Pada aku inilah aspirasi golongan muda kini. Agresif, fokus dan jelas. No nonsense type of guy. Tak kisah jika secretary beliau ahli DAP. Yang penting; he can get the job done.

Hullamekkk.... Kacok lah abe Khairi niee..

Naib Presiden Umno

Hmmm..... Tough job Datuk.. Good luck...

Hmm.... 3 orang naib presiden Umno still the same person. Datuk Seri Shafie Afdal kena menang untuk memastikan Sabah dan Sarawak continue to support BN.

Datuk Seri Zahid Hamidi pula pada aku layak untuk terus memimpin. Ini adalah kerana pada pandangan aku beliau seorang yang tegas dan berpendirian. Barangkali, ada sesetengah pihak melabelkannya sebagai "gangster", tapi kekadang kita perlukan orang sepertinya untuk memastikan sesetangah 'langau' dari terus buat bising. Tapi janganlah jadi gangster macam En "Abu Nedim". Biar jadi gangster, tapi gangster berhemah yang bermaruah dan bukan gangster kampung dusun yang kurang hajar. 

Aku sebenarnya mengharapkan Datuk Mukhriz menang, tapi sistem telah membuatkan Datuk Seri Hishamuddin pula sebagai pemenang. Namun kemenangan beliau begitu tidak selesa. Status sebagai cucu pengasas Umno tak semestinya membuatkan beliau selamat. Pada aku, beliau tidak mempunyai ciri sebagai seorang pemimpin yang berkaliber dan disegani. Malah dalam majlis Wacana Post Moterm PRU 13 - Survival Melayu yang aku pernah join dulu pun ramai pihak yang mensiniskan beliau. Jelas bakat dan kebolehan datuk dan ayah beliau barangkali tidak diwarisi oleh beliau. Or maybe, since dari kecil dia di "silver spoon" kan, maka dia tak berupaya menyelami aspirasi rakyat marhain.

So, kemenangan Hishamuddin merupakan sesuatu yang mengecewakan aku.

However there was something yang really made me and and the whole lot more kecewa. Why and how Shahrizat can win? Or how can Shahrizat even contest? Yes, according to law, she was not bersalah pun. Refer this link. Banyak lagi site yang boleh rujuk jika nak baca tentang NFC.

Shahrizat boleh bagi seribu satu alasan. Tapi hakikatnya, mahu tak mahu, salah atau betul beliau telah menjadi simbol korupsi, nepotisme dan ketidak cekapan dalam kerajaan Umno. Tak perlu aku coretkan isu NFC. Perkara nie ramai yang dah jemu dengar dan baca. Dalam PRU 14 nanti, isu NFC akan bangkit semula (disamping isu² lain) dan beliau sekali lagi akan jadi liabiliti.

Jika DSN mahu membersihkan Umno dan memberi wajah baru pada Umno, Shahrizat tidak boleh bertanding. Tapi the exact opposite happen. She won.

Nasib Umno PRU 14

Aku bukan ahli Umno dan bukan tahu tentang soal dalaman parti. Tapi sebagai orang luar, aku boleh katakan, transformasi yang pernah digagahkan oleh DSN dulu semakin hampir menjadi "Janji Dicapati". Aku tak pasti apa ahli Umno fikir masa mengundi (terutama semasa undi Ketua Wanita), tapi jika ini yang akar umbi Umno mahu (Hishammuddin dan Kat Jat), maka aku percaya aspirasi akar umbi tak sama deangan aspirasi majoriti rakyat marhain lain. 

Walaupun ia adalah pemilihan Umno dan hanya ahli Umno sahaja yang layak memilih. Tapi kena ingat 1 perkara, pemilihan ini bakal menentukan nasib Umno dalam PRU 14 kelak.
 
Ini bukan sahaja isu pemilihan wakil, tapi isu halatuju kerajaan Malaysia dalam tempat 4 tahun akan datang. Ia juga isu ke mana hasil wang rakyat dan usahakan. Slogan dan objektif good governance yang pernah dijaguhkan oleh DSAI bukan perkara kosong. Setiap rakyat mahukan kerajaan yang cekap dan amanah. Rakyat mahukan negara yang bersih zahir dan batin. Rakyat mahukan kerajaan yang cekap dan tegas supaya bila berurusan dengan kakitangan kerajaan menjadi lebih efesien. Rakyat mahukan kerajaan yang kuat dan telus supaya mereka sentiasa berasa aman, tenang dan selesa.   

Pada aku, usaha Umno dan BN untuk menzahirkan transformasi kini barangkali menjadi mimpi bagi sesetengah orang. Kini, Pakatan Rakyat, can just sit down, keep calm and maintain their performance in their govern states. Dinner is serve. They also just need to be very clean.  Below are some of my opinion towards Pakatan Rakyat:
  1. DAP need to be least aggressive and hostile towards Malays and Islam. Relex a bit lah and give face to PAS. Juga, janganlah over jika nak amik hati orang Islam (terutamanya orang kampung).
  2. PAS pula need to show and prove to the Malays and Muslim that they can menentukan hala tuju Pakatan Rakyat disamping be least poyo. Also, pengikut PAS pula kena walk the talk of being a good Muslim. Hentikan lah post gambar meme mengutuk pemimpin Umno. You don't gain any support sebenarnya. Malah korang adalah liabiliti PAS.
  3. PKR? DSAI need to step down or at least seat at the back seat. PKR have a lot of young capable leader. Rafizi is one of them. I do respect him. Let the young one do their job.  
For Umno, better do some serius musyawarah. I think you were better before PRU 13 compare to now. The performance was not as expected lah...

Get in the Ring! Yeargh!!! Game not over yet lahhh..

Therefore, as for now, apakah berlaku transformasi? Per my observation... NO.


Friday, 13 September 2013

Invincible!

By the finger of god! I play the guitar!

Follow through
Make your dreams come true
Don't give up the fight
You will be all right
Cause there's no one like you
In the universe


Don't be afraid
What your mind conceals
You should make a stand
Stand up for what you believe

And tonight we can truly say
Together we're invincible

And during the struggle
They will pull us down
But please, please let's use this chance to
Turn things around
And tonight we can truly say
Together we're invincible

Do it on your own
Makes no difference to me
What you leave behind
What you choose to be
and whatever they say
Your soul's unbreakable


And during the struggle
They will pull us down
But please, please let's use this chance to
Turn things around
And tonight we can truly say
Together we're invincible
Together we're invincible

And during the struggle
They will pull us down

Please, please let's use this chance to
Turn things around
And tonight we can truly say
Together we're invincible
Together we're invincible

This is one of the most motivational song that I had ever listened, felt and embraced. Maybe the most motivational and positive song in the world! Whenever I listened to the song I can literally feel the rush of positive feeling overflowing in my vein. No matter how many times, it would always give that positive feeling and create such encouraging mode. For years since I had 1st listened to the song, it has never fail me.

Looking the clip attached, the best part of the song (for me) would always be at 3:05 when the tempo became faster. Than it climaxed at 4:18 at the eve of the guitar solos in which Mr Bellamy's was posses by a god and finally became a god himself at 4:38.

According to Mr Bellamy, this song was inspired by this below song. The song by Mr Bowie is also would put a person in such a positive mood.

  We could be heroes!

Indeed, Invincible is a beautiful song with positive vibrant. I thank God for inspiring Mr Bellamy to write it and present it to the world.

Friday, 6 September 2013

Metallica In Malaysia 2013 - I was There!

Once Upon A Time... There was a boy... who listen to Rock and Metal...

Aku mula dengar lagu Metallica ketika aku dalam darjah 6 or tingkatan 1... kalu tak silap aku lah... Album tersebut adalah album Metallica " The Black Album". Dari sinilah aku mula menerima penangan kehebatan muzik metal buat kali pertama. Bayangkan, seorang budak yang masih lagi hijau sudah mula layan muzik metal. Skarang aku dah berumur 32 tahun.

Aku tak pasti macam mana aku boleh mula dengar. Yang pasti kaset tu bukan dari kaset abah aku. Abah aku walau pun minat muzik, tapi aku pasti dia tak minat Metallica. Dia hanya minat Elvis, Beatles, Rolling Stones dan Elvis dan Elvis dan Elvis...

If my memory serve me right, ia adalah kaset yang dipinjamkan oleh jiran aku. Bersama dgn kaset tersebut aku dipinjamkan juga dengan kaset kumpulan Halloween dan juga Slash Snake Pitt. Tapi yang membuatkan aku sangkut hanya Metallica Black Album. Dan juga if my memory serve me right, again, jiran aku tu cakap or minta aku dengar sebab lagu nie ada elimen sesat dan syaitan. Juga ada doa orang Kristian. Hhmmm...  Mungkin atas dasar ingin tahu, aku pun layan lah.. Bab doa orang Kristian tu maybe dia merujuk pada lagu Enter Sandman. But, if we look back, bila lagu bila Album Black didengar oleh budak yang masih tak fasih bahasa Inggeris, sudah pasti Black akan dilabel sebagai album kumpulan Metal Black.

Betapa gerunnya aku bila aku mentafsir sendiri maksud lagu Where Ever I May Roam dan Sad But True. Dimana menceritakan tentang "roh liar yang merayau" dan juga "hasutan syaitan dalam tubuh manusia". Bila lagu Enter Sandman pula aku macam berhati-hati sebab takut terpesong akidah. Hahahaaa...

Lagu kegemaran aku dari album nie adalah Of Wolves and Man dan The God That Fail. But as per my concern, semua lagu dalam album nie sangat best. Dan Album Metallica Black merupakan album terbaik Metallica pada aku (yang diikuti oleh Ride The Lightning) dan juga antara all time best album disamping Blur's Park Life, Sleeper's The It Girl, Oasis's Masterplan, Pulp's Different Classes, Glays's Heavy Gauge, Marilyn Manson's Holly Wood dan beberapa lagi album lain yang aku tak ingat.

Ya, Metallica Black merupakan full album bangsa Inggeris pertama yang aku dengar secara independent. Since kaset nie kaset pinjam, after certain point of time aku terpaksa pulangkan semula kaset nie pada tuan nya.. Kemudian barulah aku aku beli kaset Roxete The Greatest Hits.

Antara kenangan yang amat sinonim bila aku layan album Black sekarang adalah kisah Siri Bercakap Dengan Jin (BDJ). Suatu ketika dulu aku kumpul buku Variasari (macam Mastika). Dan aku mengikuti kisah tulisan Tamar Jalis. Selain dr itu, ntah dari mana aku pun tak ingat, koleksi siri Tamar Jalis itu berada dalam simpanan aku. Maka, mood kisah seram advanture dan lagu seram (pada aku ketika itu) adalah amat kena. Yang menariknya, parents aku macam tak kisah sangat pulak. If not, depa akan bising.

My Life had changed...

Pada aku Metallica bukan sahaja menghasilkan muzk berkualiti, tapi Metallica juga telah menjadi salah satu elimen yang membentuk siapa diri aku sekarang. Dari cara berfikir, berpakaian, dan perwatakan.

Sebenarnya lagu Metallica mempunyai satu nilai seni yang amat tinggi. Liriknya sebenarnya mempunyai nilai puitis seni yang mengkagumkan. Liriknya berkisar tentang agama, politik, perang, kematian, penderitaan, penyalah gunaan dadah dan juga hubungan sosial masyarakat serta keluarga.

Bagi aku yang baru nak mampu meneroka minda, muzik Metallica membentuk minat awal aku terhadap agama sebenarnya. Terus terang, lagu The God That Fail betul² membuka pintu untuk lebih mengenal tuhan. Dari situ secara diam aku mula mencari dan mempelajari tentang tuhan dari perspektif agama² lain terutamanya dari agama Kristian. Suara yang garang James pada aku merupakan suara amarah dalam diri aku sendiri.

Boleh dikatakan sejak aku mula dengar Black Album, aku dah bermimpi untuk mengadap Metallica secara 'live". Dan demam tonton live sebenar adalah setelah aku tgk konsert Metallica Cunning Stunt 1997.

 Cunning Stunt; Hero Of The Day... One of my fav song..

 21 Aug 2013

Inilah tarikh keramat untuk aku. Hari dimana aku mengadap hero² aku secara live. Tanpa hijab. Pengalaman yang tak dapat dilupakan. Sungguh berbaloi. Setelah beratur 2 jam di pagi Ahad di Bukit Bintang, dan inilah kepuasannya. Aku antara lebih kurang 30,000 manusia dan antara yang paling hampir dengan Metallica semasa konsert. Aku betul² dihadapan James, Lars, Kirk dan Rob.. 

Kami yang baru sampai...

Aku sebenarnya sampai agak lewat ke Stadium. Kami ke Berjaya untuk  belasah Wendy's. Kemdian, sebagai seorang Muslim yang bermegang moto; "Rock, Rock juga, Janji  Solat" bergegas ke masjid berhampiran untuk solat Asar. Usai solat Asar kami berborak untuk menunggu waktu Magrib. Apa yang boleh aku bangggakan adalah ketika itu bleh dikatakan ramai Metallers yang tengah lepak dimasjid. Maka secara tak langgung menidakkan hiburan itu semuanya "lagghoo". Dan yang paling membanggakan, ketika solat Magrib, boleh dikatakan masjid 80% penuh untuk berjamaah. Ini tak termasuk yang solat 'sendirian berhad' di level bawah. Juga, 90% dari para jemaah (ya aku join jemaah ketika raka'at kedua, sebab tunggu kasut sementara adik aku solat solo express) berpakaian hitam yang membawa erti bahwa mereka merupakan peminat Metallica. Dan samada kebetulan atau tidak, Magrib diuruskan dengan begitu pantas dengan Imam hanya membaca surah lajim. 

Dalam jam lebih kurang 7.45 malam, aku sudah berada di dalam stadium dengan penuh keterujaan. Ya, mejoriti dari peminat dikawasan aku adalah dari golongan belia yang berperut agak kehadapan (termasuk aku). 

Kalu diikutkan itenari, konsert sepatutnya bermula pada jam 9 malam. Tapi kejutan telah berlaku. Usai 5 minit azan Isyak, irama Ecstasy Of Gold pun berkumandang... Ketika itu hadirin dah mula gelabah dan terangsang. Ini satu yang berbeza berbanding dgn Rock band yang lain. Sepengalaman aku, sepanjang semua konsert yang aku pernah hadiri sama ada Dewa, Linkirn Park, The Corrs dan My Chemical Romance (MCR), the main artist selalunya akan lewat. Paling cepat depa akan start 15 minit lepas masa itenari.  Ketika itu masih ramai hadirin yang masih belum masuk ke dalam stadium. Apa lagi, kelam kabut habis semua masuk ke stadium...

Konsert bermula dengan lagu Hit The Light yang diikuti dengan Master Of Puppets. Gempak gempita Stadium dibuatnya.. Terus terang cakap aku tak ingat turutan lagu yang dimainkan. Tapi apa pun aku cukup puas hati dengan seleksi lagu. Semua aku suka kecuali Harvester Of Sorrow. Dan yang best, lagu jarang main seperti Sanitarium dan Orion turut dimainkan.

Dah lama sebenarnya aku tak berkonsert. Kali terakhir adalah ketika MCR beberapa tahu dulu. Dasyat juga lah kiranya. Dalam usia 32 tahun aku masih mampu head bang helikopter dan masuk bergasak dalam mosh pit. Maka akibat dari tu, leher aku terkehel lenguh hampir 1 minggu. Kesan mosh pit? Wah ha ha haaa... Dah lama tak berendranalin seperti itu. Sengal² badan dan calar² tangan aku. Suara? Hmmm... Serak sumbang hampir 1 minggu.

Konsert tamat jam 10.45 malam dan James meminta hadirin balik rumah untuk tidur kerana esoknya kerja. Ya.. betul.. dia suruh kami balik tidur bcos esok kerja. Hahahaaa...

Secara keseluruhannya aku berpuas hati dengan konsert ini. Selain menjadi sebahgian dari mereka yang pertama kali hadir ke konsert sulung Metallica, aku juga berjaya mendapatkan pick gitar Kirk Hammet. Dan adik aku pula berjaya mendapatlkan pick James dan Rob...

Hadiah dari Kick Hammet



Hasil kutipan dan kenangan...

 Welcome Home

Sambutan dari peminat Metallica Malaysia adalah amat mengagumkan. Kalu tak silap aku ini adalah konsert paling ramai penonton. Setanding semasa konsert Micheal Jackson dulu rasanya. Metallica juga sedar akan perkara ini dan meraka turut terharu. Oleh kerana itu meraka berjanji untuk datang lagi di tahun mendatang.

Aku sebenarnya amat tersentuh dengan persembahan Metallica. Pada aku mereka betul² menjaga customers (peminat) mereka. Persembahan yang diberikan juga bersungguh² dan bertenaga. Gimik dan usikan dengan penonton juga membuatkan penonton berasa dihargai. Ialah, Malaysia ni bukannya ada apa pun. Negara kecil yang ntah apa² jer sebenarnya. Kalu bukan kerana Dr Mahathir dan perangai DSAI, most probably Malaysia nie tak ada sapa yang kenal. Sebenarnya pendekatan Metallica dengan peminat ia adalah sesuatu yang perlu kita contohi. Jika dibandingkan dengan tour pasukan Barcalona FC, jelas Barcalona FC tidak menghormati peminat mereka di Malaysia. Apa lah sangat biarkan Messi main dalam 10 minit walau pun dia kununnya cedera. Sebaliknya berbeza dengan Metallica. Malah kalu dibandingkan dengan artis lain di konsert² yang pernah aku hadiri, Metallica lebih cust focus. Walau pun Metallica nie super gila mega star yang dah capai tahap dewa musik, tapi mereka merendah diri dan menghormati peminat mereka. Malah mereka juga peka dengan kondisi semasa peminat meraka yang mungkin kena masuk ofis besoknya (that is why James minta peminat bersurai dan balik tidur awal... Wah ha hahahaaa).   

Anyway, aku syukur kerana akhirnya antara impian dah pun menjadi kenyataan. Moga, ditahun mendatang Metallica akan masih ke Malaysia untuk mengadakan konsert dan kali ini di hujung minggu dengan skala yang lebih besar dan gempak.

Terharu aku bila aku tengok pemandangan nie...
.
.
.
.
..
..
...
..
.
.
.
.
Lebih terharu aku bila tengok gambar nie... Wah hahaaa... 
"Raya 2013 lebih bermakna dengan kehadiran Metallica..."


Saturday, 20 July 2013

Salam Ramadan 2013 - Coke & Salt

Usai solat terawih di surau ditaman perumahan.... Jemaah dah tinggal 3/4 daripada hari pertama terawih. Maybe sebab hujung minggu maka ramai yang balik ke kampung. Tapi kalu tengok hari minggu pun jemaah dan kurang hampir 50% daripada hari pertama terawih. Jadi statistiknya, terawih hujung minggu lebih ramai berbanding hari minggu.

Sebenarnya aku antara insan yang gagal menghadirkan diri ke surau untuk terawih secara konsistan. Ada masanya aku hanya terawih sendiri di rumah secara super express (hahahaa..). Ya, super Express. Di surau terawih 8 raka'at habis (tak termasuk witir) pada lebih kurang jam 9.45 mlm. Aku habiskan jam 9.15 mlm.  Ada juga masanya aku tak terlarat nak terawih dan ada masanya lepas makan terus sambung keje. Bukan nak kata aku rajin, tapi keje aku ada masanya amat banyak dan meletihkan. Aku bukan complain. Aku enjoy keje aku. Aku suka bila otak aku tgh berkreatif. Tapi hakikatnya ada masa ia terpaksa "makan" waktu terawih. Dan ada masa juga aku just terlepas terawih.

Nikmat Terawih

Pada aku solat nie kena dalam rehat dan santai. Baru lah dapat nikmat dia. Pada aku juga nikmat terawih paling santai adalah bila berjemaah di surau @ masjid yang selesa dengan pengudaraan yang baik. Tapi jika aku ada sesuatu yang nak dibuat, maka terawih di surau hilang nikmatnya. Apa taknya, otak aku tak ble nak fokus. Kalu imam tetiba baca slow or surah panjang, aku jadi kalut. Kalut nak cepat habis sebab ada benda @ kerja nak kena buat kat rumah. Pada aku, kerja adalah amanah yang wajib ditunaikan. So, ianya penting. Gaji kita halal lagi berkat jika kita melaksanakan amanah yang tuhan takdirkan dengan sesempurna mungkin. Ini adalah antara ungkapan yang selalu aku ulang time aku di Penang dan di Ipoh dulu semasa 'morning briefing'. Tujuannya adalah untuk mengingatkan hakikat kerja kepada anak buah dan sebagai pesanan untuk diri sendiri.

Coke Garam

Refreshing!

Bila gi terawih nie aku paling nostalgia dengan kenangan bila abah aku bawa aku gi terawih dulu. Dedulu, time sekolah rendah, abah selalu bawa aku gi masjid Derga (depan sekolah Menengah Asma Alor Setar) naik moto. Lepas terawih, kami selalu singgah Restoran Azizah (di jalan Datuk Kumbar), untuk pekena Coke. Abah selalu pekena Coke dengan garam. Aku pula coke dengan susu pekat atau Oren Fanta. Iya lah, budak kecik, mesti suka oren kan? Itulah kenangan yang aku tak ble lupa sampai bila². Aku harap aku boleh ulang pengalaman nie dengan anak² aku pulak nanti. Sekarang, dlm peti ais aku ada stock Coke dan Fanta Oren. Hmm... feel tu datang balik bila pekena Coke lepas terawih tadi...

Bulan posa nie juga sinonim dengan param (Pasar Ramadan @ Pa + Ram). Aku sebenarnya bukan fanboy param. Aku jarang gi param. 5 tahun kat UTM dulu, boleh kira dgn jari (termasuk jari kaki kot... hahaha) jumlah aku gi param. Kebanyakan masa aku berbuka @ iftar di masjid UTM. Makanan sedap dan paling best ianya FOC. Kira aku avid mosque goer lah. Terutama tahun satu, aku boleh dikatakan begitu avid dan yang membezakan aku dgn "pure" masjid goer adalah baju yg aku pakai gi masjid. Depa pakai baju sempurna. Aku macam biasalah, pakai T - shirt dgn kain pelikat or baju Melayu hitam dgn jeans.Tak penah pakai kepiah atau songkok. Terus terang aku cakap, mesti ada awek tudung labuh dari Kolej Tun Fatimah yang terusyar dan berkenan dengan keimanan aku. Kah kah kah kah....  Tapi masalah masjid UTM adalah yang jadi imam semayang adalah geng hafiz. So, depa baca panjang. Tapi since masjid super cozy, aku still ble layan.

Time aku tahun² seterusnya, aku still iftar di masjid UTM. tapi aku just maghrib kat situ. Isyak dan terawih kat mana² surau di taman U. Ikut rotation. If time isyak tu, aku (kami - sekali dengan budak rumah aku), detact yang bakal jdi imam tu, budak hafiz, maka aku (kami) akan lari (rempit) gi surau lain. Actually bukan kami jer, aku perasan ramai jantan² lain yang buat macam aku. Apa taknya, banyak lagi game yang belum main kat komputer. Wah hahahaaa..

Berkaitan dengan param nie, walau pun aku begitu jarang gi, tapi ada gak time aku terpaksa gi. Nie sume hasutan member serumah. Depa ajak aku gi param untuk 'pancing ikan' dan usyar market. Tak paham? Actually gi param bukan nak beli makanan, tapi nak ngorat dan usyar awek. Hahahaaa... Bodoh giler. Tengah posa kot.. Tapi yang best, yang aku masih ingat sebahgian aweks² UTM yang gi param time tu pun boleh tahan gak berhias. Ada yang wangi giler kot. Mana ada org gi market pakai perfume satu badan? Ada ka? Iya lah, mana tau kot ada cowok yang berkenan. Apa taknya, ada sesetengah fakulti kat UTM nie jumlah lelaki dan perempuan dalam fakulti tak seimbang. Ada fakulti yang terlebih pompuan, dan ada fakulti yang terlebih lelaki. Fakuilti aku (Fakulti Kej Elektrik - FKE) sesuai utk org² gay. Pompuan tak ramai... So, ramai jantan yang gersang lagi sangap.... Kecuali aku... Aku adalah ahlul masjid ditika Ramadan... Takbirr!!

Awek Donat?

Sedap dimakan bila panas!

Bercakap pasai param, aku rasa ramai jantan normal UTM yang sebaya aku yang tinggal di kawasan Kebangsaan dan Kebudayaan tau akan awek donat. Awek donat pertama kali muncul time aku tahun 4, kot... Apa yang best pasai awek donat? Sedap sangat ka donat dia nie? Gebu sangat ka? Manis sangat ka? Actually donat dia biasa ja. Yang manisnya adalah awek donat tersebut. Kah kah kah.. Dan tersangatlah comel! Bukan cantik tapi comel. Persis Siti Nurhaliza time anak dara. Iyalah, time tu Siti adalah the perfect girlfriend. Sume jantan nak awek yang rupa macam Siti dan awek donat nie persis Siti. Donat dia biasa² ja. Tapi method dia yang menjadi masalah. Dia target golongan jantan gersang lagi sangapkan kasih sayang. Bila dia nampak jantan lalu kat param, dia terus sapa.."abang, nak beli donat bang... sedap tau... saya buat nie... beli lah bang....." dengan suara yang lemah merdu lagi manja. Jantan normal mana yang tak terkedu bila terkena sexual harresment macam tu? Member aku yang jalan dengan awek dia time tu pun boleh terkena. Tak bercakap selama 24 jam kemdian... Hhhmm..... 

Maka ramailah yang 'try' awek donat tu.. Tapi malangnya awek donat hanya mempermainkan hati mereka kecil lagi sunyi mereka sahaja.. Matlamat dia hanyalah menhabiskan stock donat. Aku? Aku tak penah try, tapi pernah tertewas... Aku pun terbeli donat dan ended tak makan sgt pun...Hhmmmm....  

Nasihat Ramadan

Itulah sikit kenangan yang akan sentiasa recycle dalam jiwa dan minda aku every time bulan posa. Anyway, tu sume santai.. Since nie bulan posa, maka ada baiknya kita nasihat menasihatkan sikit perihal ibadat ini. Islam itu mudah dan sesiapa yang menyusahkannya maka dia akan dpat hanya yang susah. Please refer this link untuk tulisan aku yang terdahulu berkaitan dengan posa.

Selamat berpuasa, selamat hari raya dan berhati-hati dijalan raya...

Saturday, 15 June 2013

Survival Ummah

"Seorang Melayu ialah seorang yang menganut agama Islam, lazimnya bercakap Melayu dan mengamalkan adat istiadat Melayu: Artikel 160 (tafsiran) Perlembagaan Malaysia"

Pada 12 May 2013, aku telah gagahkan diri untuk ke Wacana Post Mortem PRU13 - Survival Ummah. Kurang sihat sebenarnya. Tapi masih bersemangat waja. Aku bukannya 'familiar faces' untuk majlis sebegini. Namun aku nekad untuk lebih aktif di dunia luar pada masa hadapan. Tak mau hanya mengadap kerja dan buku sahaja. Kena lebih cekap membahagi dan menggunakan masa. Buku pula kini pada aku hanya memberi teori dalam keadaan terkawal. Berbeza dgn majlis 'live'. Vibe yang dirasa juga berbeza berbanding jika menonton di U -tube.

Majlis tersebut agak 'hebat' pada aku kerana kehadiran ilmuan dan 'selebriti ilmu'. Wartawan yang memberi liputan pun bukan sedikit. Yang lebih mengumpan adalah, kononnya apa sahaja resolusi yang bakal dikecapi bakal dibawa kehadapan YB Perdana Mentari Dato' Seri Najib Tun Rajak (DSN). Pada aku ia sewajarnya diambil serius dan majlis juga semestinya membincangkan isu berbangkit secara serius.

Butiran majlis

Majlis Ceramah

Secara umumnya ia membangkitkan perihal Survival Ummah (baca Survival Bumiputera terutama Melayu). Permulaan yang agak garang. Cynical comment and remark kepada sebahgian golongan Cina yang dikatakan sebagai tak tahu bersyukur. Disini aku agak kurang jelas. Pada aku, kita harus membincangkan tenang 'action plan' yang sepatutnya dilakukan untuk memperkasakan ummah dan bukan 'otherwise'.

A quick note over here, secara peribadi aku tak salahkan sebahgian (besar) bangsa Cina yang mengundi PR (spesifiknya DAP). Pada aku bangsa Cina adalah bangsa yang bijak dan realistik dan juga tidak takut untuk mengambil 'risiko'. Kita (Melayu) sepatutnya belajar (perkara positif) dari bangsa Cina. Untuk PRU 13, aku percaya mereka telah memikir masak² untuk membuat keputusan. Dan keputusan itu mesti dihormati. Jika kita letak diri sebagai orang BN (baca Umno), janganlah pula kita menempelak mereka dan menuduh mereka sebagai pembelot dan sebagainya. Cermin diri dahulu. Pastinya ada sebab kenapa mereka mengubah arus. Dahulu, ketika PRU 10, tahun 1999, bangsa Cinalah yang menyelamatkan BN dan Umno. Masa tu tak pula digelar mereka sebagai perwira BN (baca Umno)? Oleh itu, BN (baca Umno) wajib melakukan kaji selidik dan janganlah cepat merajuk dan putus arang. Cermin diri dahulu. Satu lagi, orang akan mengambil kesempatan terhadap kita atas kelemahan kita sendiri. Malah Quran ada menyebut something similar to that yang membawa maksud secara kasarnya (well, aku tak ingat spesifik ayat): Jika sesuatu umat itu ingkar dan rosak, maka Allah akan ganti umat tersebut dengan umat yang lebih baik. Namun begitu, pada aku, bangsa Cina sepatutnya mengakis sifat 'nanyang' secara keseluruhnya. Anda rakyat Malaysia. Tuntutan yang berlebihan menimbulkan tanda tanya akan titik fokal kesetiaan. Dan kini ia sudah mula diragui. Seolah ia adalah satu bentuk "diaspora".

Ucapan pembukaan... Dah mula bersemangat..

Berbalik kepada majlis, sungguh pun ia bermula garang, namun ia juga menepati objektif majlis mengikut tafsiran aku. Ahli panel bukan semua yang delusive. Selain menempelak sebahagian bangsa Cina, DSAI dan sebahgian ahli dan pemimpin PAS, juga diselitkan penempelakan terhadap beberapa ahli dan pemimpin tertinggi Umno. Antara yang aku ingat adalah, kebaculan seorang pemimpin tertinggi Umno yang memohon maaf kerana menghunus keris dalam sidang Umno. 

Semua ahli panel memberi ceramah dengan baik dan penuh ilmu. Cuma panelis terakhir tu pada aku agak melalut. Aku tak ingat sapa dia, tapi lalutan dia tu susah 'common people' nak faham. Mungkin tahap pemikiran dia terlalu tinggi. The thing is, I also cannot brain his ucapan. Macam lari topik pun ada - pada hemat aku lah. Tapi yang pasti hadirin lain keliling aku pun macam susah nak 'brain' apa yang dia cuba terangkan. 

Apa yang dia cuba terangkan? Well, dia cuba terangkan yang Melayu nie sebenarnya bukan bangsa, tapi satu peradaban. Sebenarnya dia ada keluarkan teori. Aku macam faham dan cuba untuk relate, tapi terlalu kasar atau mungkin terlalu berfalsafah. Lagi pun aku malas nak fikir sangat masa tu.   

Questian & Answer

Aku agak skeptikal dan bimbang bila tiba sesi soal jawab. Secara kasar aku tak nampak satu sistem yang efektif untuk kelola sesi ini. Dan kebimbangan aku menjadi kenyataan. Ini adalah kerana sesi soal jawab menjadi:

Sesi bashing bangsa Cina dan bukannya sesi cermin diri sendiri.  This is pathetic. Majlis tak mampu mengawal amarah golongan ini. Betul² memalukan. Tak perlulah cari salah silap orang lain. Kita perlu lihat dalam diri kita dan muhasabah diri.

Sesi penceramah tak bertauliah. Udahlah berceramah pada umum dan panel, fakta dan hujah semua melalut. Golongan inilah yang paling ramai dan paling menyemakkan. Aku tak ble lupa ada sorang makcik yang mengaku sebagai waris kepada Cik Siti Wan Kembang. Hujah dan fakta melalut habis. Contoh lalutan: Tunku adalah Presiden Umno pertama(?). Ntah apa yang dia nak bagitau pun tak jelas. Yang aku dapat tangkap dia asyik ulang cakap yang dia nie waris itu dan ini dan ada hak bla, bla, bla..  

Sesi kasihan diri sendiri. Maybe they got some basis. Apa yang mereka cuba bagitau adalah korupsi dalam kerajaan dan sifat PHD (perasaan hasad dengki) bangsa Melayu sesama sendiri. Tapi apa yang mereka cuba kisahkan adalah perihal mereka secara terpencil..."Saya tak dapat kontrak nie walau saya Melayu... Saya tak paham kenapa kontrak nie dapat pada Cina sedangkan saya nie Malayu dan ini kontrak berbau kerajaan.." Tak adil untuk aku totally dismiss their sad story pleading but, macam bukan tempat yang sesuai. 

Secara kesuluruhannya majlis agak baik ini ditamatkan dengan acara yang tidak membuahkan matlamat yang significant. Pada aku ia juga tidak mencapai objecktif menimbulkan rasa gerun dan kesatuan Melayu yang hadir. Ini adalah kerana dalam sesi soal jawab (yang gagal tersebut), majoriti hadirin menyampah dengan majoriti penceramah tak bertauliah. Sesi soal jawab yang tiada soalan berkualiti. Bila aku kenang balik, aku berasa kecewa. Adakah ini kualiti pemikiran golongan vokal bangsaku?

Pada awal sebelum majlis bermula, aku disapa dan diberi kata semangat dan terima kasih kerana hadir. Kata² tersebut keluar dari seorang orang lama profesional yang menghargai hadirin golongan muda pelapis yang sayangkan agama dan bangsanya. Namun ketika sesi soal jawab, majlis tidak memberi ruang untuk golongan muda bersuara. Yang 'gila mike (michrophone)' semuanya dipelopori oleh golongan pertengahan. Hinggakan sebahgian golongan muda terpaksa berkeriau untuk diberikan ruang untuk bersuara. Sedangkan semasa ceramah, antara perkara yang dirisaukan adalah sifat golongan mudah dan pelapis bangsa Melayu yang seolah tidak ambil berat akan nasib agama dan bangsa mereka. Secara peribadi ia amat mengecewakan dan memalukan apabila golongan muda terpaksa berkeriau mohon belas perhatian.

Untuk Masa Hadapan

Sayang sekali pada aku. Majlis yang baik dan dijalankan dengan baik ditamatkan dengan keadaan yang kurang memberi manafaat. Sahabat aku yang turut hadir juga meluahkan kekecewaan. Aku berharap agar diadakan lagi susulan kepada majlis seperti ini. Cuma kali ini, sesi soal jawab perlu dikelola dengan lebih baik dan juga yang paling penting, berilah ruang untuk golongan muda bertanya soalan, meluahkan pendapat dan melontarkan idea.

Apa pun, yang menarik adalah aku berjaya bergambar dengan beberapa 'tokoh' yang turut hadir dalam majlis tersebut. Hmmm...

Bersama Ustaz Nasharudin... Ucapan beliau amat baik.. nasihatnya juga bergitu konstruktif dan seimbang..

Bersama Zulkifli Nordin... Orang nombor 2 Perkasa...

Sebenarnya UAI tak join pun majlis tu, tapi aku terserempak dengan beliau masa aku merayau dalam Kompleks Pertama.. Hahahahaaa

Sunday, 5 May 2013

Post PRU 13 - Delusion, Arrogance & Self Reflect

Alhamdulillah... It is done. BN manage to form the government again with better result compare to 2008. But.. this is what I wrote in my FB...

"DSN is not happy even tough BN won. 

Some people just don't understand the message that I'm been trying to convey @ share when I show concern that Lim Kit Siang won in Gelang Patah. They tend to label that I'm racist and afraid of DAP macam takut Hantu. 

This is harsh, but I beg, please use your God given brain to think much further a few steps ahead. And I would not elaborate on this. Again, just use your God given brain. Further more, I really hope that we can forget about politic afterwards and move on with our professional live. 

I pray for a better nation. I pray for a peaceful nation. I pray for a prosperous nation. Insya'allah united we stand...."

This kind of result was already been forecast by a few caliber people. I also, once manage to simulate this kind of result. But again, who am I. Sapa lah aku nie kan...

Oleh kerena itu aku cadangkan agar kita bersama-sama buat analysis result ini:

BN 133, DAP 38, PKR 30 dan PAS 21. Cuba analysis kawasan mana DAP menang besar? Cuba analisis kenapa PAS tak byk menang walau pun manjoriti askar PR adalah org PAS. Tukang demo majoriti org PAS. Tak pecaya? Cuba carik gambar demo yang lama. Ambil sample berapa ramai Melayu. Juga, cuba analysis kenapa PKR yang menang pun bukan ramai Melayu..

And the result eeissssss.........

Apa pun daripada pengamatan dari FB, aku dapati terdapat beberapa reaksi.
  1. Secara tiba² ramai pulak mereka yang penyokong BN muncul (bukan bersifat sarkastik).
  2. Ramai juga penyokong PR yang menerima kekalahan ini dengan hati terbuka.
  3. Ramai juga penyokong PR yang sangat arrogance (sombong bongkak)
Golongan #3

Aku menghormati mereka yang dari #2. Kutuk sikit² tu biasa dan adatlah... Tapi untuk yang #3, tidakkah anda sedar bahawa manusia seperti andalah yang membuatkan silent majority tak sokong PR?

Sifat arrogance anda dan idola anda akhirnya menjerat PR. Tidakkah anda sedar yang anda rasa anda kuat hanya kerana golongan anda vocal berbanding dgn silent majority? Silent majority mestilah diam sahaja. Dah nama pun silent..  Anyway, golongan ini hanya memerhati dan menilai. Keangkuhan anda dan idola anda sudah melampaui batas sebenarnya. Tapi anda masih tidak sedar...

Kini walau pun sudah tewas, tapi anda masih lagi tidak sedar dan masih cuba nak menegakkan benang yang basah. Anda masih menuduh yang semua yg lain salah dan anda jualah yang betul. 

Anda masih tidak mahu MUHASABAH DIRI untuk lihat apa kelemahan anda dan berusaha dari situ.

Inilah masalahnya. Dan sefaham aku sifat inilah (keangkuhan) yang membuatkan Iblis dihalau keluar dari syurga. Berbeza dgn pemimpin BN yang tanpa segan silu memohon maaf atas kesilapan lalu dan mengaku kelemahan diri. Kemuncak keangukuhan (pre PRU13) adalah bila anda melaungkan manifesto bukan janji.

Gunalah akal waras dari perspektif silent majority... 

"Ya, manifesto PR memang fantastik dan bombastik, tapi, depa bukan tentu nak tunaikan kerena MANIFESTO BUKAN JANJI..."

Ayat serupa diatas merupakan decision maker sebenarnya (at least from my point of view). Please use your God given brain to think rationally. Put your self in the silent majority shoes. Ingat, silent majorities are your "customers". Bukannya anda dan mereka segolongan anda. Masalahnya anda tumb suck diri sendiri dan anda self delude kan diri sendiri. Pendek cerita, anda syok sendiri.

Self Delusion

Inilah masalahnya, self delusion. Ada berjaya tipu diri sendiri. Lebih malang, anda (sebahgian) dengan angkuhnya menganggap mereka yang menyokong BN adalah bengap dan bodoh. Kenapa sampai begitu sekali? Nasib baik penyokong BN kali nie tak di chop sebagai kafir. Itu pun pada pendapat aku adalah kerena idola anda berkerja sama dgn DAP. PS - ada rasa DAP nie bersih? Anda sekali lagi self delude diri sendiri. Buat kajian lah sikit.

Akhir kalam, pada mereka yang dari golongan #3 ini aku harap tolonglah fahami rukun Iman ke 6. Berimanlah dgn ketentuan takdir tuhan. Anda patut lebih memahaminya lebih kerana anda kan lebih menyokong Islam? Note: majoriti penyokong PR yang aku kenal bukan sokong PKR pun, depa just sokong PAS.

Aku difahamkan yang BN gagal membentuk 2/3 Parlimen. Just menang majoriti. Dan aku difahamkan yang penyokong BN majoritinya dari Melayu, Muslim (lain²) dan India sahaja (maybe sikit Cina). 

Cina boleh kata ++80% sokong DAP (I have no accurate stats. Just assumtion base on result). Why? Malah dikatakan majoroti Cina tidak menyokong PKR dan PAS pun. Is this true? This is a bad indicator. Why? Think!

Bantuan Luar

Aku difahamkan yang kini yang mereka (golongan #3) terutamanya Cina (bukan sume, just those extremist) mahukan atau mendesak dan melobi supaya UN masuk campur dalam PRU13. Aku berharap agar ini tidak menjadi realiti. Disini aku berharap agar kita merenung sejarah sebentar. Cuba fikirkan, buka minda dan use your God given brain untuk merenung kisah bagaimana Residen British boleh bertapak di Tanah Melayu. Tolonglah baca buku sejarah.. Yang paling tragis, cuba renung kisah kejatuhan Empayar Bani Abassiayah dan Osmaniah (baca: kebangkitan Mustapa Kamal Attaturk).

 Antara bahan bacaan santai tapi penuh pengajaran..

Jangan berhutang dengan bangsa asing (baca: non Muslim) tambahan UN dan US yang dikawal oleh Yahudi. So far, apa yang mereka dah buat untuk umat Islam? Palestin? Haik ptuih! Nothing significant! But u are begging them for grace?

Tolonglah cari dan baca buku nie... Tak tebal pun...

Inilah antara buku @ kisah paling sedih aku pernah baca tentang kejatuhan umat Islam akibat ketamakan.. Tolong lah baca buku ini dan cuba asimilasikan dgn keadaan sekarang...

 Jika kita mahu yang lebih sinonim dengan negara kita sekarang, ada baiknya kita baca buku ini pula.. Sarat dengan pengajaran. Secara peribadi, Malaysia adalah amat sinonim dengan kerjaan Melayu Melaka dahulu. Dan tidak mustahil akan mengalami nasib yang sama... Aku pernah menulis perihal buku ini suatu ketika dahulu. Sila link sini.

Renungan; anda mengaku sebagai mujahid Islam,  tapi adakah anda menagih mereka yang menindas saudara sesama Islam anda? Just think about it..

Moving Forward

Aku tau, ramai yang dari golongan #3 cuba mencari sebanyak mungkin alasan untuk delude diri sendiri. FYI, adik aku sendiri bertugas pegawai tempat mengundi. Sini adalah komen dia (itu pun kalu hangpa pecaya lah)...

"naik gatai pala tengok org duk ckp,tmpat kira undi blackout, pastu masuk peti undi baru, then recount, mnang ke pihak satu lagi...

kalu sapa2 yg pnah jadi kerani spr, mesti tau..it is IMPOSSIBLE for that such thing to happen...hampa tau x, semasa duk mengira tu, semua pintu kunci, guarded by police...hanya ada polis, petugas spr, dan jga AGEN PARTI POLITIK...agen setiap parti politik..agen parti politik tu sangat peka, kalau silap sket, dia akn agkat tgn, mnta bt balik..even, peti undi mesti brada di dpn diorang...peti undi tu, tepat pukul lima seal trus..nk buka, dpn depa..mnta persetujuan depa..kira satu persatu..sehelai2...pastu,bila dh siap, seal balik...depan diorng gak..persetujuan depa gak...then antar pi pusat pngumpulan, polis escort, naik keta sekali n ketua kerani mengundi. 

so, klu guna logik akal yg boleh berfikir,bygkn klu tiba2 brtmbah peti undi..then nk recount, depa tu tgk saja ka?depa tak inquiry? yg paling melenting tau sapa?kerani mngira la..bertambah keja depa...hahhahaa...berdenyut kpala.."

Kepada semua, sudah²lah mem provoke antara satu sama lain. Kepada golongan #2, anda merupakan golongan yang amat dihormati dan berkaliber. Inilah contoh golongan yang akan merubah haluan PRU14 nanti. Golongan #3... Muhasabah diri. Jangan jadi Cinderella.. 

Apa pun, aku berharap sangat agar kita semua kembali bersatu. Melayu (Muslim), Cina, India dan lain² kembalilah bersatu. Biar pun kita berbeza fahaman politik, tapi itu tak bermakna kita tak boleh bersatu untuk memakmurkan negara.

Kepada BN yang kembali merampas negeri termasuk negari Kedah Darul Aman (alhamdulillah...), anda jangan lupa kenapa ada di 'tendang' dahulu. Note: masa nie majoriti orang Kedah tak pulak bodoh; jika menurut pendapat sorang penyokong PAS @ PR nie lah. Iyalah, pada mereka (sebahgian extremist) hanya orang tak pandai jer sokong BN. 

Anyway, anda (BN) juga jangan lupa, antara faktor utama Kedah kembali ke BN adalah faktor DrM. Tapi sampai bila DrM akan bersama kita? Jangan ingat Kedah adalah simpanan tetap anda. Jika anda tak amanah pada janji dan ikrar, anda (BN) pasti akan ditendang keluar dari Kedah sekali lagi. Itu satu janji! Tunggu dan lihat sahaja.

Kepada DSN dan seluruh jentera BN, tunaikan janji dan amanah. Anda ada 5 tahun untuk buktikan yang pilihan silent majority tidak salah.

Sekian

PS - Personally, I think that 'some' already panicked because they gambled the wrong side. Now they are begging the American for help... Jeng jeng jeng.... 

This song is about us


Wednesday, 1 May 2013

PRU 13 - Membuat Keputusan


Dalam beberapa hari lagi (insya'allah) kita sume akan gi mengundi. Aku akan balik Astar utk mengundi. Aku budget mesti sesak teruk PLUS dan jalan raya biasa. Hhmm.. imagine kalu Dr M tak 'buat' PLUS, mesti lagi terukkan? Hehehehe...

Anyway, as per now aku dah 90% wat keputusan nak sokong sapa. Dan aku nampak aku kena sokong BN. Hhhmm.. Sayangi Selangor, yakini BN... Bla,bbla bla... harapan... Ptuihhhh... I hate that song.

Aku rasa aku dah fikir masak². Aku pikir bukan just makeup, janggut*, serban* dan manifesto fantastik, Tapi aku fikir akan impak yang bakal dihadapi oleh nugara in many years to come. For me, the future of our beloved country can't be experiment. The risk is too high. But that's only me.

Sebenanrnya, dalam PRU 12, aku sokong PAS (bukan PR okey). But now this has change. Banyak sebab kenapa aku tak mau nak amik risk. Tak perlu aku tulis sume kat sini.

Anyway, one of the main reason yang aku tak brani nak tak risk adalah sebab kat bawah nie... hahahahaa.. I believe that PR supporter (mostly consist of PAS), would have many² argument to topple my point. But hey, video yg clear pun depa boleh anggap photoshop or ada clone (that never shown) dan depa anggap ia adalah fitnah akhir jaman dan besi buruk tak dak value, apa lah sgt point remeh aku nie...

*please jgn anggap aku hina sunnah nabi, it just those people with janggut and serban has betray sunnah nabi to the lowest point ever, from my point of view.

Bersekongkol

Ambiga

Baca sini. Dibawah adalah keratan dr artikel tersebut yg diambil dari wiki.

Ambiga Sreenevasan has stood up for religious tolerance and was the lawyer for Lina Joy in her apostasy case. Ambiga has argued that Article 121(1A) of the Constitution of Malaysia does not deprive Muslims from equality and freedom of religion. All Muslim groups accuse her of disputing Syariah law.[10]
 
Acting in her capacity as President of the Malaysian Bar Council, Ambiga accepted a memorandum on the formation of an inter-faith commission, which also made 14 demands. Ambiga further held a forum on Article 121(1A) concerning syariah law and the rights of Muslims for freedom of religion, despite objections from conservative Muslim groups.[11]

LBGT Malaysia - Baca sini.

The "People's Anti-Homosexual Voluntary Movement", was created in 1998 to lobby for stricter criminal laws against homosexuality, and is a member of the ruling United Malays National Organization (UMNO).[10]

The Democratic Action Party (DAP) has publicly pledged to defend LGBT-rights issues, making it the first political party in Malaysia to do so.[11]

Hebat orangnya si Mdm Ambiga Sreenevasan nie. Ohh... satu lagi dia juga menyokong dan orang kuat dalam acara Seksualiti Merdeka

Ok, aku bukan homo, maka aku tak faham penderitaan golongan tersebut. Namun hakikatnya, ianya sesuatu yg bukan patut dibanggakan dan patut diraikan. Jika anda homo, anda patut sembunyikannya dan usaha utk berubat dan berubah. Tapi malangnya terdapat gerakan yang cuba meniyakan homoseksual ini. Bukan membantu utk mengubat masalah ini tapi seolah mengatakan "its ok to be gay". Adoi...  Aku berdoa kepada tuhan agar anak keturunan aku dilindungi Tuhan dari dugaan seperti ini.

Jadi kesimpulannya adalah berkaitan Ambiga adalah:
  • Dia menjadi pembela Lina Joy 
  • Dia merupakan org kuat Seksualiti Merdeka
Sebagai Muslim, aku percaya sekiranya ada walau sedikit iman, pasti akan menjauhi Ambiga kiranya tak mampu menentang beliau. Namun begitu apa yang terjadi? Lihat gambar bawah. Gambar bawah bukan gambar aku ambil dari internet. Gambar nie aku ambil masa aku dalam perjalanan pulang di Serendah. Anda nilai sendiri.

Haq adalah haq, bathil adalah bathil...

Aku istigfar banyak². Kekecewaan aku dan kerisauan aku amat ketara. Aku sebenarnya tak kisah jika PR menang dan DSAI jadi PM. Aku pujuk hati aku bahwa; 

Jika ramai kawan² aku yang bijak lagi alim boleh terima DSAI, malah ada beberapa tokoh neutral boleh terima jika DSAI jadi PM, maka kenapa aku perlu takut?

Tapi lepas tengok banner nie, kekecewaan aku terhadap PAS dan kerisauan aku jika PR memegang negara menjadi ketara. Lihat dengan siapa mereka bersekongkol? Kenapa PAS yang menjadi tulang belakang PR boleh bersekongkol dgn Ambiga? Kononnya sanggup mati untuk Islam...

Others

Aku naik hairan, kenapa PAS boleh kerjasama dgn orang macam Ambiga. DSAI pun suspicious gak sebenarnya. Kononnya dia wira moden Islam. Tapi adakah sebegitu? Aku tak nak sentuh tentang isu moral dan lain² yang barangkali dah muak orang baca. Tapi aku nak sentuh juga sedikit pendekatan DSAI tentang LBGT (Ya, aku pantang dgn LBGT!).

Baca artikel nie. Berikut adalah sedutan dari artikel tersebut...

He also agreed then that homosexuals should be discriminated against to protect the sanctity of marriage, but pointed out that archaic laws should be reviewed to prevent innocent people from being punished.
 
Apa itu archaic law? Anda cari maksudnya.. Jadi apa maksud ayat yang digunakan DSAI bila menyentuh perkaitan LBGT? Dia kata 'archaic law' kena disemak. Cuba guna akal anugerah tuhan lebih sikit dan cari link dan konteks. 'Law' mana yang DSAI maksudkan? Undang² mana? Kat Malaysia, ada orang kena hukum rejam ke kalau disabit jadi homo? Hhhmmm.... Oleh itu, tunggu apa lagi pejuang Islam. Anda mengaku sanggup mati untuk Islam. Dalam kes nie tak payah mati dan tak payah pi bunuh orang. Just pulaukan dia sahaja...

Pluralism? Iyalah, kalu nak pancing undi orang bukan Islam pun, jgn lah sampai gi sokong pluralism nie. Syirik kot.. Unless, anda mempunya fikiran dan fahaman yang luar biasa. Cuba check sekali lagi siapa pendokong pluralism.

Sebenarnya aku tak pecaya pada DSAI. Dia dah banyak tipu dan putar statement. Pada aku DSAI adalah pencetus huru hara dan perosak negara. Sume close counter part dia dah lari. Yang ada sume budak hingusan. Kalu orang lama pun yang tak close dgn dia time dia start reformasi dulu. Pada aku sumber kekuatan utama DSAI adalah Kak Wan (Wan Azizah). 

Kesatuan PAS, PKR dan DAP juga tak utuh pada pandangan aku. Iya, induvidu belot dan bertanding atas tiket bebas tu memang lumrah. Tapi bila bertanding atas tiket parti dan mendapat sokongan bahagian negeri merupakan satu perpecahan besar tu.. Strategi? Good luck bro... 

Jika dulu, PAS merupakan satu parti yang sarat dgn ulamak, tp kini keadaan sudah berubah.. BN pun ada gak.. Pada aku trasnformasi yang DSN buat sekarang, bukan benda yang tipu². Pada aku kita kena bagi dia masa lagi untuk sempurnakan transformasi tersebut.
PR? 5 tahun berpolitik tanpa henti. Nak lagi 5 tahun? Sorry, DSN buat dalam 4 tahun jer kot dah nampak hasil... Inilah masalah PR, tak ble brenti berpolitik. Aku tak paham sungguh.. Dulu aku ingat DSAI akan jadi macam shadow PM utk 5 negeri. Tapi malangnya, dia tak ble brenti berpolitik dan buat kerja. Mungkin dia memang tak reti buat keje kot...
He had wasted 5 precious years to proof that he is the Prime Minister in the waiting.

Hmm.. aku rasa cukup lah aku tulis sikit tentang pandangan aku tentang politik kali nie. Sebenarnya banyak lagi.. Ya, BN tak sempurna. Tapi kerosakan yang BN buat just macam tu aja lah. Tapi PR nie, belum memerintah pun dah buat benda pelik². Tak ble imagine bila depa memerintah.. Too risky lah.. Lagi pun boleh ke kita pecaya dengan depa nie? Boleh ke kita pecaya dgn segala manifesto fantastik depa nie? Manifesto kan bukan janji..

Anyway, ini adalah pandangan dan pilihan aku yang "siapalah aku...". Cuma satu sahaja doa aku, jika sekiranya BN tewas dalam PRU 13, maka aku berharap agar segala yang aku percaya dan forecast salah belaka. Namun yang pasti aku dah fikir masak² (walau pun still hanya 90% dah buat keputusan) dan aku tak menyesal, insya'allah.

Sekian..

Perbezaan pendapat antara umatku adalah satu rahmat, tapi perpecahan dalam umatku adalah satu bencana