Monday, 9 July 2018

LBGT 2018

Lately, the LGBT movement is on the rise. For what ever reason they are getting more vocal and more open on their demands and request. From my observation, not all that champion the LBGT movement are lesbian, gay, bisexual and transgender. In fact I'm confident to say that most of them are  not. These are the people that sympathies with the LBGT group.


The Sympathies
As to now, I can't confirm their basis for the sympathies. As per now (9 July 2018), I am still engaging with them via twitter to understand their basis and point of view. However as per my current understanding there are a few reasons (I think) that contribute to the sympathy.
  • They think they are civilize and "progress" people like the West.
  • They think they are the enforcer of justice* for the suppress people of LBGT community.
  • They join the band wagon of the civilize people that worship the human right translation of the West.
  • They are atheist (or from the religion that are OK with LBGT).
  • They are agnostic.
  • They genuinely feel the love.
*Maybe they think they are like the X Men championing the right of the Mutant.

I had written about the subject before in 2011. The Seksualiti Merdeka 2011 series:
Curse of The New Government
PRU 14 was really exciting and full of dramas. PH (Pakatan Harapan) won defeating BN (Barisan Nasional). The people of Malaysia regardless race, sex and religion unite to change the previous into the new one. Thus PH is like a new born that been cursed with dream and hope of the multi reason hopes and dreams. This include the LBGT movement group. The group selfishly (or stupidly; depend on how you see it) thought they are the majority and the the win of PH signal the Malaysian readiness to accept their LBGT movement group. They forgot for many years PH (the reincarnate on many Pakatans or Barisan before) had fail to topple the BN. They forgot one of the main reason for the PH win is due to the Malay swing. It is very obvious to pin point the signs.

The Malay (some say) may be stupid, lazy and lethargy.. But when it come to religion, in Malaysia, being Muslim is already 50% Malay. And when it come to religion, most Muslim will blindly do what it must to defend its identity and "honour".

PH currently is under a lot of pressure. Both from their supporters and from the oppositions. Their supporters being selfish with a lot request and demand while the opposition  being very opportunist with eagle for being very cynical and critical (of fault findings).

Insyallah, I will share my thought about PRU 14 in the coming times..

I don't support LBGT. For me, LBGT is a disease similar to pedophile. Muslim and Christian need to work together to cure this disease. However the cure need to be gentle without aggression. Love moves compare to hate.

Sunday, 24 June 2018

Menulis Blog

Kali terakhir aku tulis blog post adalah pada akhir Ogos 2016. Tulisan itu mengkritik kerajaan Barisan Nasional (BN) yang diketuai oleh Datuk Sri Najib (DSN). Ketika itu Tun Dr. Mahathir (TunM) masih belum secara terbuka menentang DSN. Namun aku yang suatu ketika dahulu amat yakin dengan kerajaan UMNO mula goyang kerana langkah dan tindak tanduk UMNO yang pada hemat aku lari dari lumrah yang aku rasa sepatutnya. Dan akhrinya tak sangka, UMNO dan BN tumbang pada PRU14...

Setelah itu, hampir 2 tahun aku tak menulis yang mana sebab utama aku pasti adalah kerana malas dan tak ada mood. Wah hahahahahahahaha....

Aku menulis untuk suka², meluahkan perasaan, berkongsi pendapat barangkali, mencari teman debat yang profesional dan juga mungkin berkongsi sedikit ilmu yang ada (kalau ada lah...).

Banyak genre yang aku tulis. Dari berunsurkan agama (kegemaran aku, hehehehehe), hiburan (seperti komik, musik dan lain²), politik (guilty pleasure), kebudayaan, ulasan buku dan juga bicara kosong (seperti tips temuduga dan memasak).

Berunsurkan Agama
Setelah beberapa tahun menulis secara tidak profesional, banyak juga pengalaman yang aku dapat. Baik dari induvidu yang aku tak kenal dan juga dari kenalan atau sahabat yang kenal. Selain pernah digelar Islam Liberal (yes, aku pernah digelar demikian sedangkan ketika itu istilah Islam liberal masih belum kecoh) dan aku kena cari sendiri definisi Islam liberal dalam encik google. Sefaham aku liberal itu bermaksud bebas. Jadi Islam liberal bermaksud Islam bebas. Aku tak pasti aku liberal dimana. Tapi yang pasti aku Islam fundemental (asas). Aku juga pernah diguraukan sebagai memegang fahaman pelik dalam Islam. Aku tak pasti apa yang pelik. Pada aku hanya mereka sahaja tak faham atau malas nak fikir. Terus terang cakap dengan fahaman dan ilmu yang ada, aku berjaya berdebat dengan pastor kristian dan alhamdulllah pada hemat aku, aku berjaya checkmate kan dia lah..

It was in 2011 Penang.. really glad to meet them.. Not sure about them.. Hope to have this opportunity again.. That botak was me, holding the Bible..

Jumlah Pembaca
Sejujurnya pembaca tulisan aku hanya ratusan sahaja. Tak banyak. Ada juga yang hanya puluhan. bergantung ada topik tulisan sebenarnya. Sedikit rekod tentang hasil tulisan² aku.
  • Paling banyak baca: Comic House (lebih 20k orang..).
  • Paling sikit baca: Demonstrasi Jalanan (hanya 32 orang).
  • Paling banyak komen: Temuduga Itu & Ini (14 komen).
  • Paling komplek (secara peribadi): Perihal Bani Israel (banyak rujuk Bible masa tulis).
  • Paling berharapan besar (secara peribadi): Melaka The Glorious Malay Sultanate (harap Melayu buka mata dan minda).
Menuju Hadapan (Moving Forward)
Untuk aku...
  • Aku makin rajin baca buku (jangan asyik layan Netflix, layan movie, main game tidur).
  • Tak berhenti menulis walaupun semalas mana pun (agak susah sebab masa sangat laju dan mood sangat tak dinamik).
  • Work life balance antara kerja, keluarga dan peribadi.
Umum...
  • Melayu rajin baca, guna otak dan berfikiran logik lagi rasional.
  • Melayu jangan risis, jangan malas dan suka taichi (Melayu lagi handal taichi berbanding Cina).
  • Malayu tak jadi pak turut terutamanya bab agama (end up kena kencing dengan Ustaz yang tak lulus dengan bergaya SPM).
  • Malaysia harmoni, aman dan sejahtera.
Sekian

Wednesday, 31 August 2016

Merdeka 2016 - Hak Siapa Merdeka Ini?

Salam Merdeka 2016...

Ianya sama ada usia aku semakin meningkat atau, sememangnya ianya menjadi semakin suram. Pada hemat aku, sambutan hari kemerdekaan negara makin suram. Seolah tiada apa yang hendak digembirakan atau dihayati pada hari yang jatuh pada 31 Ogos. 

Kenapa aku berkata demikian? 

Kita boleh kira dengan jari bilangan kenderaan yang memasang bendera,
Kita jarang sekali lihat rumah memasang bendera,
Malah ketika aku memandu di KL siang tadi, tiada apa yang berbeza, 
Tiada apa yang meriah tentang hari keramat ini... Bangunan di bandaraya KL nampak biasa, 
Tiada bendera, mahupan slogan atau apa sahaja yang memaparkan kemeriahan sambutan hari merdeka,
Aku pasti pihak kementerian mengarahkan sekolah dan bangunana kerajaan memasang bendera dan untuk hari merdeka, 
Mungkin kementerian ada menghantar surat pekeliling kepada semua pihak milikan bangunan swasta? Mungkin ya. 
Jika Ya, maka ia dipandang sepi...

Kenapa boleh jadi begini?

Aku menulis bukan kerana aku sendiri memasang bendera pada kereta² aku. Tidak juga aku memasang bendera di rumah aku. Aku pun 2 x 5 juga..  

Kenapa semangat patriotik rakyat Malaysia makin luntur? Mengapa pada zahir seolah rakyat makin berpecah dan tak sayangkan negara?

Ini hanya pandangan aku...

Pada hemat aku, rakyat tak berpecah menjadi "racism". Tapi rakyat memang berpecah atas faktor politik. Sepatutnya, politik tidak melunturkan semangat cintakan negara dan patriotism. Tapi di Malaysia, itu yang berlaku.

Di Malaysia, kemerdekaan merupakan hak mutlak satu parti politik - UMNO. Maka sambutan hari kemerdekaan pada umum, barangkali seolah menyambut hari kejayaan UMNO. 

Dalam keadaan dimana UMNO dan BN makin hilang sokongan "jati" dan "ikhlas" majoriti rakyat, maka tidak hairan majoriti rakyat memandang sepi sambutan hari kemerdekaan. Pada mereka "Untuk apa menyambut hari ulang tahun kejayaan UMNO?"

Memang hakikatnya Tanah Melayu Merdeka atas usaha gigih pemimpin UMNO yang terdahulu. Namun setelah membaca beberapa tulisan saudara Kassim Ahmad dan mengingati semula catatan dalam buku sejarah sekolah, UMNO bukan satu satunya tunjang. Ada lagi mereka² yang lain.

Malangnya, kisah kemerdekaan tidak didendangkan secara penuh oleh mereka yang memerintah. Pada aku ia merupakan satu sabotaj terhadap sejarah.

Aku ada terdengar ucapan Perdana Menteri Najib di TV secara rambang. Daripada ucapan beliau, aku tak nampak akan membuatkan rakyat Malaysia semakin menzahirkan kemeriahan hari kemerdekaan. Ucapan beliau tidak lain hanya mengungkit yang negara merdeka atas jasa UMNO. 

Pada aku ucapan beliau hanyalah ucapan politik "marilah mengundi UMNO dan BN".

Utopia Aku

Apa kata kalau pada hari kemerdekaan, kita lupakan sahaja politik buat seketika. Jika sekali pun lah yang UMNO merupakan satu² sebab negara boleh mencapai kemerdekaan, apa kata pada hari kemerdekaan usah diucap berulang kali yang kemerdekaan adalah usaha UMNO. Apa kata di hari kemerdekaan ditumpukan perhatian pada perpaduan, keamanan dan meningkatkan kemakmuran negara.

Cuba jemput semua pemimpin politik termasuk dari pihak pembangkang untuk bersama. Sama² melaungkan ucapan kemerdekaan ataupun testimoni kemerdekaan. Barulah rakyat nampak yang pemimpin politik Malaysia matang dalam berpolitik.

Tapi aku percaya semua itu mustahil akan berlaku. 

Selamat hari Kemerdekaan tahun 2016... 




Monday, 4 January 2016

Star Wars - The Force Awaken

I believe I read or heard somewhere the reason why Mr Lucas sold the right for Star Wars to Disney. Can't really remember the exact words, but if I'm not mistaken, the reason goes something like this...

"I had lost my freedom to write or produce something for Star Wars. I had lost my freedom to be creative and experimentation..."

Not the exact words, but those where I what I can recall. 

After some thought, I do agree with Mr Lucas. 

The original trilogy was amazing. Some call it magical. Nobody during that time would ever imagine something like that - after Tolkien's Lords Of The Rings. Than came the prequel. The origin of Darth Vader...

Most fans consider the prequel was not as good or at least disappointed. Especially with the characters development and the new characters. The worse should be annoyed Jar Jar Bink.  

As for me, the Phantom Menace was bad. The Clone Wars was Ok. And the Revenge Of The Sith was not that bad - quit good. I personally think Anakin look cool in Revenge of The Sith. 

Going back to Mr Lucas "statement", I think I do agree with Mr Lucas. The fan had already have what they want. Mr Lucas just can't be as creative as he can be before. He need to please the fans's expectation thus sacrifice his creativeness. He can't experiment with the characters -how stupid the character might become. Thus he just sold the right. He just gave up...  Maybe he has some say in the new and upcoming Star Wars movies or series, but he does not own it. He does not have the executive power to decide. He can just advice - I think.

This is a spoiler



I watched the movie once, on 17th December 2015. The movie was OK - Yup, I myself had create my own idea how the movie should be. Thus such sikit-sikit disappointment because the movies did not went my way.

The main character were Finn - the traitor and Ray the scavenger girl. Since the character are still building up,  thus can't really tell what going to be lah... 

There are a few things I would like to share. For those that have not watch the movie, than you might be lost. 

1. How can Fin easy fight enlightenment? Splash of blood? Too easy. Hope that would be explain in the next movie.
2. Too many kebetulan... Than the character is dead? notttt... - Poe the Pilot.
3. Too easy for both of Finn and ray to escape with the Millennium Falcon. Ray can immediately fly the ship?   
4. Kylo Ren - the Emo Sith. What is the reason for him to hate his parent and turn to the dark side? I believe they would elaborate this in the next movie.
5. Kylo Ren should be very powerfull. He stopped the laser gun! That was soo cool. But he is not that powerful later...  Yup, he was injured during the duel with Finn and Ray. But he stopped the laser. Never seen that been done by Darth Vader or even Yoda.
6. Kylo Ren's voice. Very similar to the 300th's Xerxes. And he looked funny. As like he can cry at anytime.

There are a few others that nagging me, but need to be fair. The movie had just set it self up. I believe there are going to be a lot more detail in the later movie. More elaboration and explanation.

However I do think that Disney & JJ Abram had done a good job. The movie was OK and it did not look Disney. It was fun. 

I read somewhere that Episode VIII will be in 2017. They have ample time for PDCA and something... I do hope it would be better. Can't please all the fans but would not be disappointed. I wish to see Luke duel with Snoke and reveal the mystery of Anakin's father.

Until than, enjoy guesiing and may the force be with us. Wah hahahaha...


Saturday, 26 December 2015

Sejarah Dunia Dari Sudut Pandang Islam


Dan (ingatlah) ketika Tuhanmu berfirman kepada Malaikat; "Sesungguhnya Aku hendak menjadikan seorang khalifah di bumi". Mereka bertanya (tentang hikmat ketetapan Tuhan itu dengan berkata): "Adakah Engkau (Ya Tuhan kami) hendak menjadikan di bumi itu orang yang akan membuat bencana dan menumpahkan darah (berbunuh-bunuhan), padahal kami sentiasa bertasbih dengan memujiMu dan mensucikanMu?". Tuhan berfirman: "Sesungguhnya Aku mengetahui akan apa yang kamu tidak mengetahuinya". Al Quran 2:30

Ayat di atas merupakan ayat yang sangat menarik untuk direnung dan dikaji. Ayat ini telah mengundang pelbagai pendapat berbeza di antara cerdik pandai. Antaranya, ayat ini juga secara tidak langsung menidakkan pandangan sesetengah kumpulan yang mengatakan bahawa hidup di dunia ini hanyalah untuk beribadat ritual tanpa sebarang aktiviti muamalat yang serius. 

Ini adalah kerana sekiranyan Allah mengkehendaki manusia untuk hanya beribadat ritual dengan tekun, maka Allah semestinya melantik Malaikat sebagai khalifah dimuka bumi (kerana Allah lah yang Maha Mengetahui faham benar akan sifat manusia). Jadi atas sebab kesesuainya sifat manusia yang telah diciptakan dengan sempurna, maka manusialah yang diamanahkan sebagai Khalifah dan bukannya malaikat.

Buku Ini
Buku ini merupakan terjemahan daripada buku yang tajuk asalnya adalah: Destiny Disrupted: a World Through Islamic Eye. Karangan saudara Tamim Ansary yang merupakan kelahiran Aghanistan tetapi kini menetap di Amerika. Sila google untuk maklumat yang lebih lanjut berkaitan penulis hebat ini.

Aku menghabiskan pembacaan buku yang setebal lebih kurang 590 muka surat ini pada September 2015 yang lalu. Pada awalnya agak keberatan untuk aku memulakan pembacaan buku setebal ini yang mana setiap muka surat mempunyai secara umumnya sejumlah 250 patah perkataan. Jadi secara kasarnya buku ini mengandungi dalam lingkungan 74,000 patah perkataan.

Tapi setelah memulakan bacaan, boleh aku katakan bahawa inilah antara buku yang paling menarik, informatif dan "eye opener" aku pernah baca. Ianya pada aku sebaris dengan buku (tidak mengikut turutan); "Melaka, The Glorious Malay Sultanate", The Gods Of The New Millennium", "Chariot Of The God", "How Jesus Become Christian", "Al Risalah Rasullulah", "Science, Bible & Quran", "Imam" dan juga "Kesalahan-kesalahan Ke Atas Fakta Yang Perlu Diperbetulkan".

Buku ini telah menunjukkan titik-titik perubahan dan juga unnoticed turning point yang membuatkan Islam dan Muslim sebagai bangsa dan masyarakat yang progresif yang suatu ketika dahulu menerajui dunia sebagai Khalifah muka bumi yang kini tidak lebih daripada badut dan pengemis yang sudah terhakis maruahnya.

Sebenarnya turning point dan individu yang terlibat merupakan satu kontroversi kerana induvidu-induvidu yang dimaksudkan ini mempunyai kedududukan yang tinggi (barangkali mulia) dimata mereka yang bergelar ustaz. Namun, boleh aku katakan bahawa sebelum menelaah buku ini sekalipun, nama beberapa induvidu ini telah pun aku baca di beberapa tempat sebagai induvidu yang menutup minda Muslim kepada rasional dan logik - secara sedar atau tidak sedar.

Muqaddimah - In The Beginning
Walaupun ia merupakan buku terjemahan, namun pujian sewajarnya diberikan kepada penerbit buku Serambi @ Adiwarna. Aku percaya selain daripada ilmu dan informasi, aku juga berjaya merasai kekecewaan, kesedihan dan harapan saudara Tamim melalui buku ini. Gaya tulisan yang mudah dan ringkas amat membantu non academic people macam aku untuk memahami sejarah dengan mudah.

Mengandungi 17 bab yang dimulakan dengan "Dunia Tengah" dan diakhiri dengan "Arus balik". Dunia tengah merujuk kepada "Middle East" yang mana merupakan cradle of civillization - asal ketamadunan manusia. Di sebalik metodologi umum, penulis menggunakan permulaan ringkas dan mula menjadi lebih perinci setelah kemunculan Islam. Berikut merupakan bab- bab yang dimaksudkan:

  1. Dunia Tengah
  2. Hijrah
  3. Kelahiran Kekhalifahan
  4. Perpecahan
  5. Kerajaan Bani Umayyah
  6. Zaman Bani Abbasiyah
  7. Ulama, Ahli Falsafah dan Sufi
  8. Kemasukan Orang Turki
  9. Malapetaka
  10. Kelahiran Semula
  11. Manakala di Eropah
  12. Barat Datang ke Timur
  13. Gerakan Pembaharuan (Reformasi)
  14. Undustri, Perlembagaan dan Nasionalisme
  15. Munculnya Sekular dan Modenis
  16. Krisis kemodenan
  17. Arus Balik

Sususan bab-bab ini adalah mengikut turutan tahun dan peristiwa. Amat tidak sukar yang mengikut rentak penulis kerana sekiranya berlaku sulaman peristiwa, ianya tidak diceritakan secara serentak tetapi mengikut rentak impak peristiwa.  

Sesuatu yang menarik berkaitan dengan buku ini adalah ia cuba lari dengan sebaik mungkin kisah-kisah 'luar biasa' - non scientific atau fenomena luar biasa yang barangkali terdapat dalam lipatan atau warna dalam kanvas peristiwa sejarah. Baik unsur luar biasa yang mengagungkan watak Muslim mahupun tidak. Boleh dikatakan, buku ini antara buku sejarah saintifik yang boleh kita baca berkaitan dengan Islam.

Secara peribadinya, barangkali agak mudah untuk aku hadam atau barangkali lebih teruja untuk aku menelaah buku ini kerana secara peribadi aku sudah pun membaca beberapa buku berkaitan dengan watak atau kisah yang yang disimpulkan dalam buku ini. 

Bagi mereka yang telah biasa dengan kisah dan tokoh serta induvidu dalam kisah 4 Imam, Panglima-panglima Muslim (Saladin, Tariq Ziad dan sebagainya) dan juga kebangkitan dan kejatuhan tamadun Islam sama ada daripada tulisan Pak Latib mahupun penulis lain, maka buku ini amat mudah difahami dan menjadi amat menarik. Ini adalah kerana buku bagaikan benang yang menjahit kanvas-kanvas kisah sejarah yang maksudkan tadi. Lembaran demi lembaran di sambung dengan santai yang membuatkan membaca buku ini bagaikan menonton sejarah di dalam minda. Kesinambungan antara setiap kisah mampu membuat kita secara tidak langsung mula berfikir dan ada tempatnya menghidupkan adrenaline.

Kesedaran, Impak dan Kontroversi
Aku sesungguhnya menyeru setiap induvidu yang cintakan Islam dan sayangkan Muslim sebagai satu masyarakat membaca buku yang amat bagus ini. Saranan ini adalah lebih kuat kepada mereka yang menggelar diri mereka sebagai Uztaz. Ini kerana di zaman ini, walau pun uztaz itu hanyalah berpendidikan "ringkas" diperingkat sekolah (bukan semua), tetapi kerana petahnya berkata, maka uztaz tersebut mampu menjadi induvidu yang berpengaruh malahan mempengaruhi keputusan mereka yang berpendidikan tinggi (tetapi dambahan syurga secara buta tuli).

Buku ini bukan sahaja membuka lembaran sejarah, tetapi ia juga membuka pekung sejarah bagi mereka yang "membohsiakan" Islam demi diri sendiri samada untuk kuasa, nama atau harta. 

Berhentilah dari terus mempercayai ustaz-ustaz ini secara membabi buta. Selidik dan analisa dahulu setiap patah perkataan yang keluar dari mulut mereka. Ini adalah kerana ugama merupakan senjata paling ampuh untuk mengawal manusia. Inilah yang pernah berlaku dan kini masih berlaku malahan semakin parah (pada hemat aku). Hanya dengan permata ilmu baru kita mampu menganalisa butiran kata-kata mereka. Buku ini antara permata ilmu tersebut.

Buku ini antaranya secara ringkas menyentuh:

  • Status perundangan di zaman pemimpin Muslim paling berjaya - Umar Al Khattab. 
  • Menyingkap asal usul beberapa amalan seperti "bila perempuan dan lelakai mula pisah ruang solat secara offcial".
  • Rahsia kebangkitan ilmu dan tamadun Muslim
  • Kehancuran pemikiran rasional Muslim - termasuk induvidu yang terlibat dan juga peristiwa.
  • Rentetan membawa kepada keadaan dimana wanita mula terhakis peranan dan masyarakat dan mula "dikurung" (kononnya) demi menjaga maruah suami @ mengelak daripada melakukan maksiat.   
  • Punca penjajahan keatas Muslim.
  • Kebangkitan dan pengkhianatan
  • Extremist moden - Asal usul.
Sebenarnya banyak lagi initipati menarik yang disentuh dan dihujah oleh penulis melalui buku ini. Hanya dengan membacanya barulah boleh melihat kisah dan impaknya. Di akhir buku ini, aku dapat rasakan delima yang menyelubungi penulis. Aku sedikit sebanyak terkesan dengan pengetahuan baru yang telah diperoleh. Namun, aku boleh rasanya penulis masih menaruh harapan akan kebangkitan dunia Muslim versi 2*

*Nota: Secara peribadi aku tak rasa Muslim dan Islam dah ada harapan untuk diselamatkan. Kerosakan dan pencemaran ugama terlalu larut dan busuk. Tajdid berlaku secara terlalu perlahan dan berhati-hati manakala kedangkalan minda makin berluasa. Sungguh pun aku self claim yang aku merupakan rasionalis, tapi dalam kontek ini, aku hanya mampu berdoa agar Allah menyelamatkan Muslim, walaupun sangat tipis harapan. Ini adalah kerana mengikut hukum Allah;

Bagi tiap-tiap seorang ada malaikat penjaganya silih berganti dari hadapannya dan dari belakangnya, yang mengawas dan menjaganya (dari sesuatu bahaya) dengan perintah Allah. Sesungguhnya Allah tidak mengubah apa yang ada pada sesuatu kaum sehingga mereka mengubah apa yang ada pada diri mereka sendiri. Dan apabila Allah menghendaki untuk menimpakan kepada sesuatu kaum bala bencana (disebabkan kesalahan mereka sendiri), maka tiada sesiapapun yang dapat menolak atau menahan apa yang ditetapkanNya itu, dan tidak ada sesiapapun yang dapat menolong dan melindungi mereka selain daripadaNya. Al Quran 13:11

Balik kepada buku ini, ia membawa suatu harapan (yang tak pasti) pada masa hadapan demi generasi yang akan datang. Dunia masih belum kiamat dan manusia masih hidup dimuka bumi - tidak lagi pupus. Lembaran sejarah terus dibentang dan warna warni peristiwa dan kehidupan terus mencorak sejarah di masa hadapan..




Tuesday, 10 November 2015

Mind Bending Movies


 What is a mind bending movie? Apakah filem Mind Bending? Mind Blowing? Or Mind F#ck? Atau dalam bahasa Melayunya filem Senggama Minda. Pada aku filem mind bending adalah filem yang membuatkan kita berasa:
  • Takjub dan kagum setelah filem tersebut tamat
  • Puzzle with awe (tertanya-tanya dengan takjub)
  • Fikir semula erti kehidupan (karma dan ketuhanan)
  • Berteka teki akan apa yang berlaku sebenarnya 
  • Open ending - inconclusive ending
Contoh filem yang boleh buat kita berfikir tentang kehidupan atau hukum karma adalah Atlas Cloud manakala filem yang membuatkan kita berteka teki tentang nasib watak utama selepas filem adalah The Grey. Namun, walau pun membuatkan aku berfikir, tapi ia kurang memberi impak dalam "life" aku. Bukan nak kata filem² nie tak best. Ianya hanya, kurang kesan berpanjangan pada aku. 

Jadi disini, aku senaraikan beberapa filem yang telah memberi kesan dalam hidup aku. Mengubah cara aku menilai dan melihat dunia dan semestinya memberi pengaruh besar dalam pembentukan peribadi dan perilaku aku waima cara aku berfikir.

Spoiler alert! Filem akan lebih best kalau tonton tanpa tahu jalan cerita dan fikir untuk faham. Jadi, kalau ada yang baru nak tonton, jangan baca huraian.

The Matrix Series

Matrix Trilogy terdiri dari 3 filem, The Matrix (1999), Matrix Reloaded (2003) dan Matrix Revolutions (2003). Filem yang lengkap. Dari aksi pertarungan, jalan cerita dan falsafahnya. Apa yang mebuatkan filem best sangat untuk aku adalah ianya bukan filem aksi fiksyen biasa. Ia sebenarnya membawa tema falsafah dan juga berani bermain dengan teologi ketuhanan. Ia menyentuh soal hakikat kehidupan dan kefanaan kehidupan - Hologhafic World yang mana segala yang kita lihat atau experience hanyalah ilusi dalam minda. Barangkali ramai yang rasakan keliru bila menonton filem ini. Sebenarnya bukan susah sangat.

Kisah sepatutnya berlaku di zaman akan datang. Di mana manusia bukan lagi tuan kepada robot² AI (artificial intellegent), tetapi manusia hanyalah ternakan kepada robot. Ternakan apa? Ternakan bagi menjana tenaga elektrik kepada AI. AI² tak boleh nak jana tenaga solar sebab bumi pada waktu nie dah diseliputi oleh "electric cloud" hasil dari kerja tangan manusia juga. Okeh... Maklumat nie lebih jelas kalau tonton Animetrix.

Jadi, untuk memastikan manusia menjadi pengeluar electric yang jinak, maka manusia diilusikan dalam dream wold - alam fana. Dimana segalanya adalah ilusi. Jadi, Neo nie pulak merupakan Mesiah, Imam Mahdi or Jesus yang bakal menyelamatkan manusia dari terus menjadi hamba AI...

Reloaded merupakan favorite aku daripada kesemua filem nie. Terutama bahagian dialog antara Neo dengan Oracle dan juga the Architect. The best film ever. My all favorite movie.

Note: The Architect adalah rujukan yang digunakan oleh golongan Freemason bila mereka merujuk kepada tuhan.

Fight Club

Filem ini memperkenalkan aku kepada "the hot and macho" tak hingat, Mr Brat Pitt. For me, this ia a very intelligent film. Walau pun ia merupakan kisah "Mr Jakle and Mr Hyde" moden tetapi apa yang membuatkan filem nie best, adalah misteri Jakle and Mr Hyde tu disimpan dengan begitu kemas hingga ke akhir cerita. Selain daripada itu, ia juga sarat dengan falsafah tafsiran isu dilemma manusia moden zaman sekarang.

Mengisahkan sorang mamat office (Edward Norton) yang insomnia. Kehidupan mamat ni sangat routine yang membosankan. Dia akhirnya betemu mamat cool rugged (Brat Pitt) semasa dalam dalam kapal terbang. Maka bermulalah kisah bromance yang sangat lelaki sejati. Or is it? 

 Contact

Science Fiction that make me wonder a lot.. Apa yang bagi kesan mendalam untuk aku dari filem nie adalah... "Mathematics is the universal language of the universe". In which after this movie, this philosophy and stays with me until now. Semestinya, jika makhluk asing bebetul akan berkomunikasi dengan kita, mereka akan menggunakan bahasa matematik. Ini adalah kerana matematik adalah benar untuk semua keadaan. Muktamat. Selain itu ia juga menyentuh tentang hukum relativiti pada aku pada waktu itu (sekolah menengah) sangat menguja minda. Masa tidak sama untuk semua makhluk.

Senang sahaja cerita dia. Tengok trailer ni dah cukup untuk faham. Cuma ending dia pada aku macam malas. Namun ianya filem pertama seumpamanya untuk aku. Maka selamanya ia memberi kesan pada diri aku.

Big Fish

Imaginasi, halusinasi atau realiti? A very fun movie to watch. Cerita berkaitan seorang lelaki yang mempunyai seorang ayah yang sangat imaginatif. Si ayah bila bercerita tentang pengalaman hidup yang penuh dengan "adventure" dan keajaiban. Ini mengakibatkan si anak, sukar untuk mempercayai cerita si ayah kerana ianya terlalu luar biasa dan menuduh si ayah berbohong dan tidak jujur.

Cuma masalahnya, segala yang diceritakan adalah betul (?) bila di akhir hayat si ayah, semua watak luar biasa yang diceritakan muncul.

Satu cerita yang istimewa pada aku. Bagaimana imaginasi membentuk kanvas kisah hidup. Barangkali kisah benar menjadi lebih menarik sekiranya ditambah dengan sedikit warna tambahan. Atau pun segala imiganasi tersebut hanyalah berlaku dalam minda anaknya?

Butterfly Effect

Okey... This movie is one of those movie that stays with you forever & ever. Make you think for ever & ever. What is reality? At least for me, lah. The impact it gave me stays until today walau pun sudah 10 tahun yang lalu aku tonton cerita nie. Aku suka versi editor's cut. Ianya lebih "dark" dan menjawab beberapa soalan yang dibangkitkan sepanjang cerita. Yang penting ia menimbulkan interpretasi yang lebih menarik. 

Sekali lagi, cerita yang berkisar tentang "Apakah itu sedar?". What is concious? Perlu ditekankan bahawa segala yang kita cerap disekelilling kita hanyalah denyut nadi elektrik yang ditafsir oleh minda kita. Ia tak semestinya berlaku. Yang penting ianya ditafsir begitu oleh minda kita.

Pernahkah kita mengalami situasi dimana kita rasakan mimpi kita terlalu panjang dan sangat benar? Di mana pengalaman kita di alam mimpi memberi kesan di alam "nyata"?

Kisah surreal tentang seorang lelaki yang mampu untuk kembali ke masa silam dan mengubah nasib dirinya dan orang sekeliling. Pelik? Yes. Sangat menarik bila difikirkan.

Donnie Darko

Filem yang tersangat best, pada hemat aku. Cerita yang bijak yang membawa kita ke dunia pelbagai interpretasi.. What really happen? Apa sebenar yang telah berlaku? Ada pelbagai teori. Peribadinya pada aku ianya semua hanya berlaku di minda atau dalam mimpi  En Donnie. Walau pun ia berlaku di minda, tapi ianya sebenarnya reality masa depan yang bakal berlaku. Pilihan di tangan Donnie untuk mengubah keadaan atau membiarkan keadaan seperti dalam mimpi. Namun mimpi itu terasa benar dan sungguh benar.

Ya, kembali ke persoalan realiti dan mimpi. Kita mengalami mimpi yang dirasakan sangat nyata sehinggakan ia mempengaruhi tindak tanduk kita. Mimpi yang barangkali dialami oleh beberapa orang dalam keadaan tanpa sedar. Situasi yang mebuatkan kita merasakan perasaan dejavu.

Mulholland Drive


The cute and beautiful Naomi Watts. Clever story. Sekali lagi membawa penonton meneka... Apa yang berlaku sebenarnya. Seperti biasa ada beberapa tafsiran. Ada beberapa petunjuk disepanjang cerita. Umpanya keadaan dimana elderly couple gelak seram di dalam teksi. Kemudian di akhir-akhir babak dimana beberapa petunjuk memberi gambaran apa yang telah berlaku.

Ia mengisahkan tentang wanita² yang mengejar populariti di Hollywood. Sepanjang perjalanan itu, berlaku situasi yang tak dapat dielakkan. Atau, benarkah ini yang berlaku sebenarnya? Atau semua kisah yang ditontonkan ini tidak lebih dari igauan ngeri akibat ketidak warasan?

Aku mempunyai tafsiran sendiri tenatang apa yang belaku... Hmmm... filem yang bijak.

2001: A Space Odyssey

Dikatakan sebagar ibu kepada segala kisah fiksyen sains dan juga Senggama Minda. Menonton trailer ini tak cukup sebenarnya. Untuk menonton fikem ini anda dikehendaki tenang dan menyelami perasaan setiap watak.

Filem yang berani bermain dengan teori Ancient Alien. Ada beberapa babak yang dikatakan kritikal untuk betul² memahami filem ini. Seperti filem Senggama Minda yang lain (sebenarnya filem ini yang memulakan trend ini) filem ini memberi set @ situasi yang membuatkan penonton "Eh kenapa benda nie ada di sini? Apa kaitan atau fungsi watak nie?"

Secara ringkas, filem ini bermula dengan set di zaman pra manusia di bumi. Kemudian diikuti dengan di zaman moden. Pra ekspedisi angkasa di bulan. Dan terakhir adalah di angkasa lepas. Yang menarik, disetiap set, "manusia" akan bertemi dengan object hitam gelap - sebiji rupa macam I phone.

Yang menarik, di akhir cerita, penonton perlu mentafsir sendiri nasib Jim. Apa yang berlaku pada dirinya.

Memento

Filem yang pada hemat aku low budget. Tapi mempunyai jalan certa yang sangat unik. Antara paling unik yang pernah aku tengok. Filem ini diceritakan dalam bentuk terbalik(?). Ya, terbalik. Di awal cerita kita akan tertanya² apa yang sedang berlaku. Kena sikit sabar dan sifat ingin tahu akan membuatkan cerita ini bertambah menarik. Sangat ringkas, tapi sangat unik. Tak banyak yang boleh huraikan. Begitu juga dengan tafsiran mengenai filem ini.

Secara ringkas, filem ini berkaitan dengan seorang lelaki yang mengalami masalah short term memory lost. Dia sedang berusaha untuk menjejaki pembunuh isterinya. Or is it? Hehehehee...

Lucy

Lucy merupakan nama yang diberikan pada "moyang" manusia yang pertama yang ditemui di bumi Afrika. Rujuk wiki ini berkaitan Lucy.

Filem ini mengingatkan aku pada komik Dewata Raya karangan Tony Wong. Berkaitan dengan kapasiti minda yang telah diterokai. Walau pun filem ni "bullshit" habis, tapi sangat menghiburkan dan menjana minda. 

Apa yang menarik adalah Lucy yang telah  100% berjaya meneroka minda tidak lagi terikat dengan hukum fizik dan hijab fizikal. Kekuatan minda Lucy membuatkan Lucy seolah menjadi tuhan. Tambahan bila Lucy diakhir filem memberitahu yang dia berada dimana-mana.

Jika menurut filem ini, matematik bukanlah ukuran abadi, tetapi masa. Jadi atas sebab itu Lucy mampu bergerak dalam masa. Dan akhirnya dia kembali menemui Lucy pertama iaitu manusia pertama yang telah diterokai mindanya dari "monyet" kepada manusia. Mungkin juga Lucy moden yang membuatkan evolusi Lucy pertama?

Transcendence

Filem fiksyen sains. Berkaitan dengan manusia diasimilasi bersama dengan internet - super komputer. Juga berkisahkan subjek apa itu alam sedar dan apa itu roh?

Menarik? Yes. Seperti yang kita tahu, tubuh fizikal kita ini hanyalah vessel. Setelah kita mati, roh kita akan digerakkan ke suatu tempat sehingga masa yang ditetapkan untuk dinilai amal buruk kita.

Namun cerita ini membawa kemungkinan roh berjaya di simpan di dalam komputer dan akhrinya mengasimilasi dengan komputer menjadi super komputer. Super AI. Agak sinonim dengan Lucy, tetapi sedikit dark.

Interstellar

Fiksyen sains pengembaraan. Filem Christopher Nolan. Semestinya filem yang akan membuatkan kita berfikir.

Jalan cerita filem ini sebenarnya ringkas. Cuma penceritaannya menarik mengagumkan. Tak banyak yang perlu dihuraikan. Ianya memberi impak dalam imaginasi sains seperti bentuk 4 dimensi, wormhole dan time travel. Hanya perlu layan filem ini. Ia akan buat kita bersa sedikit bijak.

The Truman Show


Aku rasa aku sangat beruntung ketika aku pertama kali menonton filem ini. Ini adalah kerana aku tidak pernah tengok trailer mahupun sinopsis cerita. By luck, aku just tonton cerita nie.

Apa yang membuatkan filem nie bagus pada aku kerana ia membuka kepada kemungkinan yang "What if we all live on a stage?" Ia pada aku walaupun sekadar hiburan ringan tapi merupakan metafora akan realiti kehidupan kita. Apa sekiranya di alam sedar kita ini segalanya hanya simulasi. Keluarga, rakan rumah dan segalanya hanyalah fana dalam duania kita sendiri.

Filem ini pada aku sikit serupa dengan The Matrix tapi dalam konteks rancangan realiti kehidupan.

Honorable Mention
Semestinya masih ada lagi filem lain yang barangkali dalam ganre yang sama. Berikut merupakan senarai filem dalam kategori yang sama pada hemat aku.
  • The Grey
  • The Prestige
  • Inception
  • Shutter Island
  • 12 Monkeys
  • Predestination
  • Total Recall
  • The Illusionist
  • The Edge of Tomorrow
  • Looper
  • Surrogates 
  • Eternal Sunshine of a Spotless Mind
  • Planet of The Apes
  • Final Destination
  • AI
  • Paycheck
  • Hero
  • Bridge to Terabithia
  • Cloud Atlas
  • Jupiter Rising
  • Sucker Punch
Bila browse internet, banyak lagi filem dalam kumpulan yang sama. Aku sekarang sikit² spend time menonton. Cuma bila layan filem nie kena sikit konsentrasi. Anyway, if you have time, please do watch these movies. Memang enjoy but meletihkan minda sikit. 


Saturday, 12 September 2015

Marilah Membaca

"Dengan nama Allah, Yang Maha Pemurah, lagi Maha Mengasihani. Bacalah dengan nama Tuhanmu yang menciptakan, Ia menciptakan manusia dari sebuku darah beku; Bacalah, dan Tuhanmu Yang Maha Pemurah, Yang mengajar manusia melalui pena dan tulisan, Ia mengajarkan manusia apa yang tidak diketahuinya." Surah Al Alaq: 1 -5.

Inilah ayat² Allah terawal yang diturunkan ke muka bumi ini. Inilah ayat yang menunjukkan permulaan New World Order. Inilah ayat yang menunjukkan permulaan zaman intelektual. Zaman menggunakan akal. Inilah ayat yang menunjukkan permulaan zaman sains, teknologi, rasionalisme dan peradaban manusia. Inilah ayat yang menamatkan zaman hokus pocus magis dan lain².

Hanya dalam Quran terkandung ayat yang mengajak umatnya membaca. Hanya dalam Quran terkandung ayat yang menerangkan "direct intervention" antara Tuhan dan manusia.

Istimewanya ayat ini adalah, Allah menegaskan bahawa Dia sendiri yang mengajar manusia melalui pena dan tulisan;

Bacalah, dan Tuhanmu Yang Maha Pemurah, Yang mengajar manusia melalui pena dan tulisan

Maka, siapakan guru kita? Tidak lain dan bukan adalah Allah SWT. Bilamana kita mengulangkaji pelajaran, membaca bahan ilmiah dan ketika Allah mengilhamkan kefahaman, itu bermakna Allah lah yang mendidik kita. Sesungguhnya...

"... Kami lebih dekat kepadanya daripada urat lehernya.” Surah Qaf: 16.  

Allah tidak menspesifikkan hanya ilmu agama. Sebaliknya segala ilmu (matematik, fizik, kimia, biologi dan lain²) yang terdapat di muka bumi ini adalah milik Allah. 

Namun hukum (sunnatullah) ini tidak hanya tertakluk pada Muslim. Bukan Muslim juga bilamana dia membaca maka Allah yang memberi kefahaman padanya.

Lebih istimewanya ayat ini ialah tentang perumpamaan yang diberi. Bukan istilah tak masuk akal non scientific. Bukannya perihal lalat dalam bekas air, dan bukannya kuasa magis hokus pokus. Tapi perkaitan dengan penciptaan manusia mengikut ringkasan sains.

"Dan mereka berkata: "Mengapa tidak diturunkan kepada (Muhammad) mukjizat-mukjizat dari Tuhannya?" Jawablah (wahai Muhammad): "Sesungguhnya (urusan menurunkan) mukjizat-mukjizat itu adalah tertentu bagi Allah, dan aku hanyalah seorang Rasul pemberi amaran yang jelas nyata". (Patutkah mereka meminta mukjizat-mukjizat yang lain?) tidakkah cukup bagi mereka bahawa Kami telah menurunkan kepadamu Al-Quran yang dibacakan kepada mereka? Sesungguhnya Al-Quran yang diturunkan itu mengandungi rahmat dan peringatan bagi orang-orang yang beriman." Surah Al Al Ankabuut: 50 - 51.   

Al Quran adalah sebuah susunan ilmu yang amat hebat. Ilmu yang yang hanya dapat dimanipulasi oleh manusia. Makhluk segagah gunung pun tidak mungkin mampu menanggung idea yang terdapat dalam Quran: 

"Sekiranya Kami turunkan Al-Quran ini ke atas sebuah gunung, nescaya engkau melihat gunung itu khusyuk serta pecah belah kerana takut kepada Allah. Dan (ingatlah), misal-misal perbandingan ini Kami kemukakan kepada umat manusia, supaya mereka memikirkannya." Surah Ak Hasyar: 21.

Di dalam Al Quran terkandung cetusan idea untuk manusia meneroka ilmu dan menguasai alam (menjadi Khalifah). Tapi idea ini hanya berguna dan manfaat bagi mereka yang menggunakan akal:

"Ini adalah sebuah kitab yang kami turunkan kepadamu penuh dengan berkah supaya mereka memperhatikan ayat-ayatnya dan supaya mendapat pelajaran orang-orang yang mempunyai fikiran." Surah Saad - 29.

Mari Membaca

Al Quran menggalakkan untuk kita membaca. Tak kisahlah apa pun bahan bacaan asalkan tiada unsur maksiat. Namun bacaan yang paling mulia semestinya Al Quran itu sendiri.

Umat Islam Melayu terutamanya di Malaysia diajar untuk membaca tetapi untuk tidak memahami Quran. Malahan barang kali dilarang untuk membaza tafsir kerana ditakuti menjadi sesat. Quran tafsir Melayu pertama jika tak silap aku ditulis oleh orang Indonesia. Kalau tak silap aku oleh Pendita Hamka.

Berbeza dengan di Eropah, berapa ramai yang menemui sinar Islam setelah membaca tafsir Quran. Tiada pula yang sesat. Malah Sheikh Ahmad Deedat selalu menggalakkan Muslim membaca Quran. Sedihnya, hanya di Malaysia, Melayu mempunyai terlalu banyak syarat untuk baca Quran. Terlalu susah untuk baca Quran bila menjadi Melayu. 

Aku secara peribadi telah membaca berbagai jenis buku. Berapa ramai dari kita pernah membaca Bible? Jika kita tak pernah baca Bible, masakan kita boleh mengkritiknya? Aku juga ada membaca God Delusion oleh Dr Hawkins. Syukur aku masih tidak juga seorang Atheist. Begitu juga bahan bacaan Shiah dan anti hadis.

Umat Islam zaman terdahulu mencapai zaman kegemilangan kerana mereka tidak memisahkan ilmu kepada duniawi dan akhirat. Pada mereka semua ilmu itu adalah ilmu Allah. Malangnya hanya Muslim zaman kini yang memisahkannya. Malahan ada di antara (bukan semua) tok guru mahupun uztaz yang mengetengahkan bahawa rahmat tuhan hanya melalui ibadah ritual. Mereka menyeru Muslim untuk hanya berada di masjid tanpa perlu bekerja. Pada aku mereka inilah syaitan sebenar yang membawa Muslim ke lembah kebinasaan. Jika Muslim hanya di masjid dan hanya melakukan kerja biasa² sahaja, masakan Muslim dapat menguasai dan meneroka teknologi baru dan seterusnya menjadi umat contoh?

Berbanding dengan Muslim dahulu mereka merupakan peneroka teknologi dan sains yang ulung.

Sedutan dari buku: Sejarah Dunia Dari Sudut Pandang Islam.
Betapa hebat, agong dan modennya umat Islam suatu ketika dahulu.

Pendek kata tujuan kita membaca adalah supaya kita boleh membuat keputusan yang lebih bijak. Maka marilah kita membaca. Bacalah apa sahaja asalkan ia bukan bahan yang tidak berfaedah. Melalui pembacaan lah Allah akan mendidik kita secara terus. Hanya dengan membaca minda akan berkembang dan menjadikan kita orang yang lebih bijak.

"Yang berusaha mendengar perkataan-perkataan yang sampai kepadanya lalu mereka memilih dan menurut akan yang sebaik-baiknya mereka itulah orang-orang yang diberi hidayah petunjuk oleh Allah dan mereka itulah orang-orang yang berakal sempurna." Surah Az Zumar: 18.