Wednesday, 31 August 2016

Merdeka 2016 - Hak Siapa Merdeka Ini?

Salam Merdeka 2016...

Ianya sama ada usia aku semakin meningkat atau, sememangnya ianya menjadi semakin suram. Pada hemat aku, sambutan hari kemerdekaan negara makin suram. Seolah tiada apa yang hendak digembirakan atau dihayati pada hari yang jatuh pada 31 Ogos. 

Kenapa aku berkata demikian? 

Kita boleh kira dengan jari bilangan kenderaan yang memasang bendera,
Kita jarang sekali lihat rumah memasang bendera,
Malah ketika aku memandu di KL siang tadi, tiada apa yang berbeza, 
Tiada apa yang meriah tentang hari keramat ini... Bangunan di bandaraya KL nampak biasa, 
Tiada bendera, mahupan slogan atau apa sahaja yang memaparkan kemeriahan sambutan hari merdeka,
Aku pasti pihak kementerian mengarahkan sekolah dan bangunana kerajaan memasang bendera dan untuk hari merdeka, 
Mungkin kementerian ada menghantar surat pekeliling kepada semua pihak milikan bangunan swasta? Mungkin ya. 
Jika Ya, maka ia dipandang sepi...

Kenapa boleh jadi begini?

Aku menulis bukan kerana aku sendiri memasang bendera pada kereta² aku. Tidak juga aku memasang bendera di rumah aku. Aku pun 2 x 5 juga..  

Kenapa semangat patriotik rakyat Malaysia makin luntur? Mengapa pada zahir seolah rakyat makin berpecah dan tak sayangkan negara?

Ini hanya pandangan aku...

Pada hemat aku, rakyat tak berpecah menjadi "racism". Tapi rakyat memang berpecah atas faktor politik. Sepatutnya, politik tidak melunturkan semangat cintakan negara dan patriotism. Tapi di Malaysia, itu yang berlaku.

Di Malaysia, kemerdekaan merupakan hak mutlak satu parti politik - UMNO. Maka sambutan hari kemerdekaan pada umum, barangkali seolah menyambut hari kejayaan UMNO. 

Dalam keadaan dimana UMNO dan BN makin hilang sokongan "jati" dan "ikhlas" majoriti rakyat, maka tidak hairan majoriti rakyat memandang sepi sambutan hari kemerdekaan. Pada mereka "Untuk apa menyambut hari ulang tahun kejayaan UMNO?"

Memang hakikatnya Tanah Melayu Merdeka atas usaha gigih pemimpin UMNO yang terdahulu. Namun setelah membaca beberapa tulisan saudara Kassim Ahmad dan mengingati semula catatan dalam buku sejarah sekolah, UMNO bukan satu satunya tunjang. Ada lagi mereka² yang lain.

Malangnya, kisah kemerdekaan tidak didendangkan secara penuh oleh mereka yang memerintah. Pada aku ia merupakan satu sabotaj terhadap sejarah.

Aku ada terdengar ucapan Perdana Menteri Najib di TV secara rambang. Daripada ucapan beliau, aku tak nampak akan membuatkan rakyat Malaysia semakin menzahirkan kemeriahan hari kemerdekaan. Ucapan beliau tidak lain hanya mengungkit yang negara merdeka atas jasa UMNO. 

Pada aku ucapan beliau hanyalah ucapan politik "marilah mengundi UMNO dan BN".

Utopia Aku

Apa kata kalau pada hari kemerdekaan, kita lupakan sahaja politik buat seketika. Jika sekali pun lah yang UMNO merupakan satu² sebab negara boleh mencapai kemerdekaan, apa kata pada hari kemerdekaan usah diucap berulang kali yang kemerdekaan adalah usaha UMNO. Apa kata di hari kemerdekaan ditumpukan perhatian pada perpaduan, keamanan dan meningkatkan kemakmuran negara.

Cuba jemput semua pemimpin politik termasuk dari pihak pembangkang untuk bersama. Sama² melaungkan ucapan kemerdekaan ataupun testimoni kemerdekaan. Barulah rakyat nampak yang pemimpin politik Malaysia matang dalam berpolitik.

Tapi aku percaya semua itu mustahil akan berlaku. 

Selamat hari Kemerdekaan tahun 2016... 




Monday, 4 January 2016

Star Wars - The Force Awaken

I believe I read or heard somewhere the reason why Mr Lucas sold the right for Star Wars to Disney. Can't really remember the exact words, but if I'm not mistaken, the reason goes something like this...

"I had lost my freedom to write or produce something for Star Wars. I had lost my freedom to be creative and experimentation..."

Not the exact words, but those where I what I can recall. 

After some thought, I do agree with Mr Lucas. 

The original trilogy was amazing. Some call it magical. Nobody during that time would ever imagine something like that - after Tolkien's Lords Of The Rings. Than came the prequel. The origin of Darth Vader...

Most fans consider the prequel was not as good or at least disappointed. Especially with the characters development and the new characters. The worse should be annoyed Jar Jar Bink.  

As for me, the Phantom Menace was bad. The Clone Wars was Ok. And the Revenge Of The Sith was not that bad - quit good. I personally think Anakin look cool in Revenge of The Sith. 

Going back to Mr Lucas "statement", I think I do agree with Mr Lucas. The fan had already have what they want. Mr Lucas just can't be as creative as he can be before. He need to please the fans's expectation thus sacrifice his creativeness. He can't experiment with the characters -how stupid the character might become. Thus he just sold the right. He just gave up...  Maybe he has some say in the new and upcoming Star Wars movies or series, but he does not own it. He does not have the executive power to decide. He can just advice - I think.

This is a spoiler



I watched the movie once, on 17th December 2015. The movie was OK - Yup, I myself had create my own idea how the movie should be. Thus such sikit-sikit disappointment because the movies did not went my way.

The main character were Finn - the traitor and Ray the scavenger girl. Since the character are still building up,  thus can't really tell what going to be lah... 

There are a few things I would like to share. For those that have not watch the movie, than you might be lost. 

1. How can Fin easy fight enlightenment? Splash of blood? Too easy. Hope that would be explain in the next movie.
2. Too many kebetulan... Than the character is dead? notttt... - Poe the Pilot.
3. Too easy for both of Finn and ray to escape with the Millennium Falcon. Ray can immediately fly the ship?   
4. Kylo Ren - the Emo Sith. What is the reason for him to hate his parent and turn to the dark side? I believe they would elaborate this in the next movie.
5. Kylo Ren should be very powerfull. He stopped the laser gun! That was soo cool. But he is not that powerful later...  Yup, he was injured during the duel with Finn and Ray. But he stopped the laser. Never seen that been done by Darth Vader or even Yoda.
6. Kylo Ren's voice. Very similar to the 300th's Xerxes. And he looked funny. As like he can cry at anytime.

There are a few others that nagging me, but need to be fair. The movie had just set it self up. I believe there are going to be a lot more detail in the later movie. More elaboration and explanation.

However I do think that Disney & JJ Abram had done a good job. The movie was OK and it did not look Disney. It was fun. 

I read somewhere that Episode VIII will be in 2017. They have ample time for PDCA and something... I do hope it would be better. Can't please all the fans but would not be disappointed. I wish to see Luke duel with Snoke and reveal the mystery of Anakin's father.

Until than, enjoy guesiing and may the force be with us. Wah hahahaha...


Saturday, 26 December 2015

Sejarah Dunia Dari Sudut Pandang Islam


Dan (ingatlah) ketika Tuhanmu berfirman kepada Malaikat; "Sesungguhnya Aku hendak menjadikan seorang khalifah di bumi". Mereka bertanya (tentang hikmat ketetapan Tuhan itu dengan berkata): "Adakah Engkau (Ya Tuhan kami) hendak menjadikan di bumi itu orang yang akan membuat bencana dan menumpahkan darah (berbunuh-bunuhan), padahal kami sentiasa bertasbih dengan memujiMu dan mensucikanMu?". Tuhan berfirman: "Sesungguhnya Aku mengetahui akan apa yang kamu tidak mengetahuinya". Al Quran 2:30

Ayat di atas merupakan ayat yang sangat menarik untuk direnung dan dikaji. Ayat ini telah mengundang pelbagai pendapat berbeza di antara cerdik pandai. Antaranya, ayat ini juga secara tidak langsung menidakkan pandangan sesetengah kumpulan yang mengatakan bahawa hidup di dunia ini hanyalah untuk beribadat ritual tanpa sebarang aktiviti muamalat yang serius. 

Ini adalah kerana sekiranyan Allah mengkehendaki manusia untuk hanya beribadat ritual dengan tekun, maka Allah semestinya melantik Malaikat sebagai khalifah dimuka bumi (kerana Allah lah yang Maha Mengetahui faham benar akan sifat manusia). Jadi atas sebab kesesuainya sifat manusia yang telah diciptakan dengan sempurna, maka manusialah yang diamanahkan sebagai Khalifah dan bukannya malaikat.

Buku Ini
Buku ini merupakan terjemahan daripada buku yang tajuk asalnya adalah: Destiny Disrupted: a World Through Islamic Eye. Karangan saudara Tamim Ansary yang merupakan kelahiran Aghanistan tetapi kini menetap di Amerika. Sila google untuk maklumat yang lebih lanjut berkaitan penulis hebat ini.

Aku menghabiskan pembacaan buku yang setebal lebih kurang 590 muka surat ini pada September 2015 yang lalu. Pada awalnya agak keberatan untuk aku memulakan pembacaan buku setebal ini yang mana setiap muka surat mempunyai secara umumnya sejumlah 250 patah perkataan. Jadi secara kasarnya buku ini mengandungi dalam lingkungan 74,000 patah perkataan.

Tapi setelah memulakan bacaan, boleh aku katakan bahawa inilah antara buku yang paling menarik, informatif dan "eye opener" aku pernah baca. Ianya pada aku sebaris dengan buku (tidak mengikut turutan); "Melaka, The Glorious Malay Sultanate", The Gods Of The New Millennium", "Chariot Of The God", "How Jesus Become Christian", "Al Risalah Rasullulah", "Science, Bible & Quran", "Imam" dan juga "Kesalahan-kesalahan Ke Atas Fakta Yang Perlu Diperbetulkan".

Buku ini telah menunjukkan titik-titik perubahan dan juga unnoticed turning point yang membuatkan Islam dan Muslim sebagai bangsa dan masyarakat yang progresif yang suatu ketika dahulu menerajui dunia sebagai Khalifah muka bumi yang kini tidak lebih daripada badut dan pengemis yang sudah terhakis maruahnya.

Sebenarnya turning point dan individu yang terlibat merupakan satu kontroversi kerana induvidu-induvidu yang dimaksudkan ini mempunyai kedududukan yang tinggi (barangkali mulia) dimata mereka yang bergelar ustaz. Namun, boleh aku katakan bahawa sebelum menelaah buku ini sekalipun, nama beberapa induvidu ini telah pun aku baca di beberapa tempat sebagai induvidu yang menutup minda Muslim kepada rasional dan logik - secara sedar atau tidak sedar.

Muqaddimah - In The Beginning
Walaupun ia merupakan buku terjemahan, namun pujian sewajarnya diberikan kepada penerbit buku Serambi @ Adiwarna. Aku percaya selain daripada ilmu dan informasi, aku juga berjaya merasai kekecewaan, kesedihan dan harapan saudara Tamim melalui buku ini. Gaya tulisan yang mudah dan ringkas amat membantu non academic people macam aku untuk memahami sejarah dengan mudah.

Mengandungi 17 bab yang dimulakan dengan "Dunia Tengah" dan diakhiri dengan "Arus balik". Dunia tengah merujuk kepada "Middle East" yang mana merupakan cradle of civillization - asal ketamadunan manusia. Di sebalik metodologi umum, penulis menggunakan permulaan ringkas dan mula menjadi lebih perinci setelah kemunculan Islam. Berikut merupakan bab- bab yang dimaksudkan:

  1. Dunia Tengah
  2. Hijrah
  3. Kelahiran Kekhalifahan
  4. Perpecahan
  5. Kerajaan Bani Umayyah
  6. Zaman Bani Abbasiyah
  7. Ulama, Ahli Falsafah dan Sufi
  8. Kemasukan Orang Turki
  9. Malapetaka
  10. Kelahiran Semula
  11. Manakala di Eropah
  12. Barat Datang ke Timur
  13. Gerakan Pembaharuan (Reformasi)
  14. Undustri, Perlembagaan dan Nasionalisme
  15. Munculnya Sekular dan Modenis
  16. Krisis kemodenan
  17. Arus Balik

Sususan bab-bab ini adalah mengikut turutan tahun dan peristiwa. Amat tidak sukar yang mengikut rentak penulis kerana sekiranya berlaku sulaman peristiwa, ianya tidak diceritakan secara serentak tetapi mengikut rentak impak peristiwa.  

Sesuatu yang menarik berkaitan dengan buku ini adalah ia cuba lari dengan sebaik mungkin kisah-kisah 'luar biasa' - non scientific atau fenomena luar biasa yang barangkali terdapat dalam lipatan atau warna dalam kanvas peristiwa sejarah. Baik unsur luar biasa yang mengagungkan watak Muslim mahupun tidak. Boleh dikatakan, buku ini antara buku sejarah saintifik yang boleh kita baca berkaitan dengan Islam.

Secara peribadinya, barangkali agak mudah untuk aku hadam atau barangkali lebih teruja untuk aku menelaah buku ini kerana secara peribadi aku sudah pun membaca beberapa buku berkaitan dengan watak atau kisah yang yang disimpulkan dalam buku ini. 

Bagi mereka yang telah biasa dengan kisah dan tokoh serta induvidu dalam kisah 4 Imam, Panglima-panglima Muslim (Saladin, Tariq Ziad dan sebagainya) dan juga kebangkitan dan kejatuhan tamadun Islam sama ada daripada tulisan Pak Latib mahupun penulis lain, maka buku ini amat mudah difahami dan menjadi amat menarik. Ini adalah kerana buku bagaikan benang yang menjahit kanvas-kanvas kisah sejarah yang maksudkan tadi. Lembaran demi lembaran di sambung dengan santai yang membuatkan membaca buku ini bagaikan menonton sejarah di dalam minda. Kesinambungan antara setiap kisah mampu membuat kita secara tidak langsung mula berfikir dan ada tempatnya menghidupkan adrenaline.

Kesedaran, Impak dan Kontroversi
Aku sesungguhnya menyeru setiap induvidu yang cintakan Islam dan sayangkan Muslim sebagai satu masyarakat membaca buku yang amat bagus ini. Saranan ini adalah lebih kuat kepada mereka yang menggelar diri mereka sebagai Uztaz. Ini kerana di zaman ini, walau pun uztaz itu hanyalah berpendidikan "ringkas" diperingkat sekolah (bukan semua), tetapi kerana petahnya berkata, maka uztaz tersebut mampu menjadi induvidu yang berpengaruh malahan mempengaruhi keputusan mereka yang berpendidikan tinggi (tetapi dambahan syurga secara buta tuli).

Buku ini bukan sahaja membuka lembaran sejarah, tetapi ia juga membuka pekung sejarah bagi mereka yang "membohsiakan" Islam demi diri sendiri samada untuk kuasa, nama atau harta. 

Berhentilah dari terus mempercayai ustaz-ustaz ini secara membabi buta. Selidik dan analisa dahulu setiap patah perkataan yang keluar dari mulut mereka. Ini adalah kerana ugama merupakan senjata paling ampuh untuk mengawal manusia. Inilah yang pernah berlaku dan kini masih berlaku malahan semakin parah (pada hemat aku). Hanya dengan permata ilmu baru kita mampu menganalisa butiran kata-kata mereka. Buku ini antara permata ilmu tersebut.

Buku ini antaranya secara ringkas menyentuh:

  • Status perundangan di zaman pemimpin Muslim paling berjaya - Umar Al Khattab. 
  • Menyingkap asal usul beberapa amalan seperti "bila perempuan dan lelakai mula pisah ruang solat secara offcial".
  • Rahsia kebangkitan ilmu dan tamadun Muslim
  • Kehancuran pemikiran rasional Muslim - termasuk induvidu yang terlibat dan juga peristiwa.
  • Rentetan membawa kepada keadaan dimana wanita mula terhakis peranan dan masyarakat dan mula "dikurung" (kononnya) demi menjaga maruah suami @ mengelak daripada melakukan maksiat.   
  • Punca penjajahan keatas Muslim.
  • Kebangkitan dan pengkhianatan
  • Extremist moden - Asal usul.
Sebenarnya banyak lagi initipati menarik yang disentuh dan dihujah oleh penulis melalui buku ini. Hanya dengan membacanya barulah boleh melihat kisah dan impaknya. Di akhir buku ini, aku dapat rasakan delima yang menyelubungi penulis. Aku sedikit sebanyak terkesan dengan pengetahuan baru yang telah diperoleh. Namun, aku boleh rasanya penulis masih menaruh harapan akan kebangkitan dunia Muslim versi 2*

*Nota: Secara peribadi aku tak rasa Muslim dan Islam dah ada harapan untuk diselamatkan. Kerosakan dan pencemaran ugama terlalu larut dan busuk. Tajdid berlaku secara terlalu perlahan dan berhati-hati manakala kedangkalan minda makin berluasa. Sungguh pun aku self claim yang aku merupakan rasionalis, tapi dalam kontek ini, aku hanya mampu berdoa agar Allah menyelamatkan Muslim, walaupun sangat tipis harapan. Ini adalah kerana mengikut hukum Allah;

Bagi tiap-tiap seorang ada malaikat penjaganya silih berganti dari hadapannya dan dari belakangnya, yang mengawas dan menjaganya (dari sesuatu bahaya) dengan perintah Allah. Sesungguhnya Allah tidak mengubah apa yang ada pada sesuatu kaum sehingga mereka mengubah apa yang ada pada diri mereka sendiri. Dan apabila Allah menghendaki untuk menimpakan kepada sesuatu kaum bala bencana (disebabkan kesalahan mereka sendiri), maka tiada sesiapapun yang dapat menolak atau menahan apa yang ditetapkanNya itu, dan tidak ada sesiapapun yang dapat menolong dan melindungi mereka selain daripadaNya. Al Quran 13:11

Balik kepada buku ini, ia membawa suatu harapan (yang tak pasti) pada masa hadapan demi generasi yang akan datang. Dunia masih belum kiamat dan manusia masih hidup dimuka bumi - tidak lagi pupus. Lembaran sejarah terus dibentang dan warna warni peristiwa dan kehidupan terus mencorak sejarah di masa hadapan..




Tuesday, 10 November 2015

Mind Bending Movies


 What is a mind bending movie? Apakah filem Mind Bending? Mind Blowing? Or Mind F#ck? Atau dalam bahasa Melayunya filem Senggama Minda. Pada aku filem mind bending adalah filem yang membuatkan kita berasa:
  • Takjub dan kagum setelah filem tersebut tamat
  • Puzzle with awe (tertanya-tanya dengan takjub)
  • Fikir semula erti kehidupan (karma dan ketuhanan)
  • Berteka teki akan apa yang berlaku sebenarnya 
  • Open ending - inconclusive ending
Contoh filem yang boleh buat kita berfikir tentang kehidupan atau hukum karma adalah Atlas Cloud manakala filem yang membuatkan kita berteka teki tentang nasib watak utama selepas filem adalah The Grey. Namun, walau pun membuatkan aku berfikir, tapi ia kurang memberi impak dalam "life" aku. Bukan nak kata filem² nie tak best. Ianya hanya, kurang kesan berpanjangan pada aku. 

Jadi disini, aku senaraikan beberapa filem yang telah memberi kesan dalam hidup aku. Mengubah cara aku menilai dan melihat dunia dan semestinya memberi pengaruh besar dalam pembentukan peribadi dan perilaku aku waima cara aku berfikir.

Spoiler alert! Filem akan lebih best kalau tonton tanpa tahu jalan cerita dan fikir untuk faham. Jadi, kalau ada yang baru nak tonton, jangan baca huraian.

The Matrix Series

Matrix Trilogy terdiri dari 3 filem, The Matrix (1999), Matrix Reloaded (2003) dan Matrix Revolutions (2003). Filem yang lengkap. Dari aksi pertarungan, jalan cerita dan falsafahnya. Apa yang mebuatkan filem best sangat untuk aku adalah ianya bukan filem aksi fiksyen biasa. Ia sebenarnya membawa tema falsafah dan juga berani bermain dengan teologi ketuhanan. Ia menyentuh soal hakikat kehidupan dan kefanaan kehidupan - Hologhafic World yang mana segala yang kita lihat atau experience hanyalah ilusi dalam minda. Barangkali ramai yang rasakan keliru bila menonton filem ini. Sebenarnya bukan susah sangat.

Kisah sepatutnya berlaku di zaman akan datang. Di mana manusia bukan lagi tuan kepada robot² AI (artificial intellegent), tetapi manusia hanyalah ternakan kepada robot. Ternakan apa? Ternakan bagi menjana tenaga elektrik kepada AI. AI² tak boleh nak jana tenaga solar sebab bumi pada waktu nie dah diseliputi oleh "electric cloud" hasil dari kerja tangan manusia juga. Okeh... Maklumat nie lebih jelas kalau tonton Animetrix.

Jadi, untuk memastikan manusia menjadi pengeluar electric yang jinak, maka manusia diilusikan dalam dream wold - alam fana. Dimana segalanya adalah ilusi. Jadi, Neo nie pulak merupakan Mesiah, Imam Mahdi or Jesus yang bakal menyelamatkan manusia dari terus menjadi hamba AI...

Reloaded merupakan favorite aku daripada kesemua filem nie. Terutama bahagian dialog antara Neo dengan Oracle dan juga the Architect. The best film ever. My all favorite movie.

Note: The Architect adalah rujukan yang digunakan oleh golongan Freemason bila mereka merujuk kepada tuhan.

Fight Club

Filem ini memperkenalkan aku kepada "the hot and macho" tak hingat, Mr Brat Pitt. For me, this ia a very intelligent film. Walau pun ia merupakan kisah "Mr Jakle and Mr Hyde" moden tetapi apa yang membuatkan filem nie best, adalah misteri Jakle and Mr Hyde tu disimpan dengan begitu kemas hingga ke akhir cerita. Selain daripada itu, ia juga sarat dengan falsafah tafsiran isu dilemma manusia moden zaman sekarang.

Mengisahkan sorang mamat office (Edward Norton) yang insomnia. Kehidupan mamat ni sangat routine yang membosankan. Dia akhirnya betemu mamat cool rugged (Brat Pitt) semasa dalam dalam kapal terbang. Maka bermulalah kisah bromance yang sangat lelaki sejati. Or is it? 

 Contact

Science Fiction that make me wonder a lot.. Apa yang bagi kesan mendalam untuk aku dari filem nie adalah... "Mathematics is the universal language of the universe". In which after this movie, this philosophy and stays with me until now. Semestinya, jika makhluk asing bebetul akan berkomunikasi dengan kita, mereka akan menggunakan bahasa matematik. Ini adalah kerana matematik adalah benar untuk semua keadaan. Muktamat. Selain itu ia juga menyentuh tentang hukum relativiti pada aku pada waktu itu (sekolah menengah) sangat menguja minda. Masa tidak sama untuk semua makhluk.

Senang sahaja cerita dia. Tengok trailer ni dah cukup untuk faham. Cuma ending dia pada aku macam malas. Namun ianya filem pertama seumpamanya untuk aku. Maka selamanya ia memberi kesan pada diri aku.

Big Fish

Imaginasi, halusinasi atau realiti? A very fun movie to watch. Cerita berkaitan seorang lelaki yang mempunyai seorang ayah yang sangat imaginatif. Si ayah bila bercerita tentang pengalaman hidup yang penuh dengan "adventure" dan keajaiban. Ini mengakibatkan si anak, sukar untuk mempercayai cerita si ayah kerana ianya terlalu luar biasa dan menuduh si ayah berbohong dan tidak jujur.

Cuma masalahnya, segala yang diceritakan adalah betul (?) bila di akhir hayat si ayah, semua watak luar biasa yang diceritakan muncul.

Satu cerita yang istimewa pada aku. Bagaimana imaginasi membentuk kanvas kisah hidup. Barangkali kisah benar menjadi lebih menarik sekiranya ditambah dengan sedikit warna tambahan. Atau pun segala imiganasi tersebut hanyalah berlaku dalam minda anaknya?

Butterfly Effect

Okey... This movie is one of those movie that stays with you forever & ever. Make you think for ever & ever. What is reality? At least for me, lah. The impact it gave me stays until today walau pun sudah 10 tahun yang lalu aku tonton cerita nie. Aku suka versi editor's cut. Ianya lebih "dark" dan menjawab beberapa soalan yang dibangkitkan sepanjang cerita. Yang penting ia menimbulkan interpretasi yang lebih menarik. 

Sekali lagi, cerita yang berkisar tentang "Apakah itu sedar?". What is concious? Perlu ditekankan bahawa segala yang kita cerap disekelilling kita hanyalah denyut nadi elektrik yang ditafsir oleh minda kita. Ia tak semestinya berlaku. Yang penting ianya ditafsir begitu oleh minda kita.

Pernahkah kita mengalami situasi dimana kita rasakan mimpi kita terlalu panjang dan sangat benar? Di mana pengalaman kita di alam mimpi memberi kesan di alam "nyata"?

Kisah surreal tentang seorang lelaki yang mampu untuk kembali ke masa silam dan mengubah nasib dirinya dan orang sekeliling. Pelik? Yes. Sangat menarik bila difikirkan.

Donnie Darko

Filem yang tersangat best, pada hemat aku. Cerita yang bijak yang membawa kita ke dunia pelbagai interpretasi.. What really happen? Apa sebenar yang telah berlaku? Ada pelbagai teori. Peribadinya pada aku ianya semua hanya berlaku di minda atau dalam mimpi  En Donnie. Walau pun ia berlaku di minda, tapi ianya sebenarnya reality masa depan yang bakal berlaku. Pilihan di tangan Donnie untuk mengubah keadaan atau membiarkan keadaan seperti dalam mimpi. Namun mimpi itu terasa benar dan sungguh benar.

Ya, kembali ke persoalan realiti dan mimpi. Kita mengalami mimpi yang dirasakan sangat nyata sehinggakan ia mempengaruhi tindak tanduk kita. Mimpi yang barangkali dialami oleh beberapa orang dalam keadaan tanpa sedar. Situasi yang mebuatkan kita merasakan perasaan dejavu.

Mulholland Drive


The cute and beautiful Naomi Watts. Clever story. Sekali lagi membawa penonton meneka... Apa yang berlaku sebenarnya. Seperti biasa ada beberapa tafsiran. Ada beberapa petunjuk disepanjang cerita. Umpanya keadaan dimana elderly couple gelak seram di dalam teksi. Kemudian di akhir-akhir babak dimana beberapa petunjuk memberi gambaran apa yang telah berlaku.

Ia mengisahkan tentang wanita² yang mengejar populariti di Hollywood. Sepanjang perjalanan itu, berlaku situasi yang tak dapat dielakkan. Atau, benarkah ini yang berlaku sebenarnya? Atau semua kisah yang ditontonkan ini tidak lebih dari igauan ngeri akibat ketidak warasan?

Aku mempunyai tafsiran sendiri tenatang apa yang belaku... Hmmm... filem yang bijak.

2001: A Space Odyssey

Dikatakan sebagar ibu kepada segala kisah fiksyen sains dan juga Senggama Minda. Menonton trailer ini tak cukup sebenarnya. Untuk menonton fikem ini anda dikehendaki tenang dan menyelami perasaan setiap watak.

Filem yang berani bermain dengan teori Ancient Alien. Ada beberapa babak yang dikatakan kritikal untuk betul² memahami filem ini. Seperti filem Senggama Minda yang lain (sebenarnya filem ini yang memulakan trend ini) filem ini memberi set @ situasi yang membuatkan penonton "Eh kenapa benda nie ada di sini? Apa kaitan atau fungsi watak nie?"

Secara ringkas, filem ini bermula dengan set di zaman pra manusia di bumi. Kemudian diikuti dengan di zaman moden. Pra ekspedisi angkasa di bulan. Dan terakhir adalah di angkasa lepas. Yang menarik, disetiap set, "manusia" akan bertemi dengan object hitam gelap - sebiji rupa macam I phone.

Yang menarik, di akhir cerita, penonton perlu mentafsir sendiri nasib Jim. Apa yang berlaku pada dirinya.

Memento

Filem yang pada hemat aku low budget. Tapi mempunyai jalan certa yang sangat unik. Antara paling unik yang pernah aku tengok. Filem ini diceritakan dalam bentuk terbalik(?). Ya, terbalik. Di awal cerita kita akan tertanya² apa yang sedang berlaku. Kena sikit sabar dan sifat ingin tahu akan membuatkan cerita ini bertambah menarik. Sangat ringkas, tapi sangat unik. Tak banyak yang boleh huraikan. Begitu juga dengan tafsiran mengenai filem ini.

Secara ringkas, filem ini berkaitan dengan seorang lelaki yang mengalami masalah short term memory lost. Dia sedang berusaha untuk menjejaki pembunuh isterinya. Or is it? Hehehehee...

Lucy

Lucy merupakan nama yang diberikan pada "moyang" manusia yang pertama yang ditemui di bumi Afrika. Rujuk wiki ini berkaitan Lucy.

Filem ini mengingatkan aku pada komik Dewata Raya karangan Tony Wong. Berkaitan dengan kapasiti minda yang telah diterokai. Walau pun filem ni "bullshit" habis, tapi sangat menghiburkan dan menjana minda. 

Apa yang menarik adalah Lucy yang telah  100% berjaya meneroka minda tidak lagi terikat dengan hukum fizik dan hijab fizikal. Kekuatan minda Lucy membuatkan Lucy seolah menjadi tuhan. Tambahan bila Lucy diakhir filem memberitahu yang dia berada dimana-mana.

Jika menurut filem ini, matematik bukanlah ukuran abadi, tetapi masa. Jadi atas sebab itu Lucy mampu bergerak dalam masa. Dan akhirnya dia kembali menemui Lucy pertama iaitu manusia pertama yang telah diterokai mindanya dari "monyet" kepada manusia. Mungkin juga Lucy moden yang membuatkan evolusi Lucy pertama?

Transcendence

Filem fiksyen sains. Berkaitan dengan manusia diasimilasi bersama dengan internet - super komputer. Juga berkisahkan subjek apa itu alam sedar dan apa itu roh?

Menarik? Yes. Seperti yang kita tahu, tubuh fizikal kita ini hanyalah vessel. Setelah kita mati, roh kita akan digerakkan ke suatu tempat sehingga masa yang ditetapkan untuk dinilai amal buruk kita.

Namun cerita ini membawa kemungkinan roh berjaya di simpan di dalam komputer dan akhrinya mengasimilasi dengan komputer menjadi super komputer. Super AI. Agak sinonim dengan Lucy, tetapi sedikit dark.

Interstellar

Fiksyen sains pengembaraan. Filem Christopher Nolan. Semestinya filem yang akan membuatkan kita berfikir.

Jalan cerita filem ini sebenarnya ringkas. Cuma penceritaannya menarik mengagumkan. Tak banyak yang perlu dihuraikan. Ianya memberi impak dalam imaginasi sains seperti bentuk 4 dimensi, wormhole dan time travel. Hanya perlu layan filem ini. Ia akan buat kita bersa sedikit bijak.

The Truman Show


Aku rasa aku sangat beruntung ketika aku pertama kali menonton filem ini. Ini adalah kerana aku tidak pernah tengok trailer mahupun sinopsis cerita. By luck, aku just tonton cerita nie.

Apa yang membuatkan filem nie bagus pada aku kerana ia membuka kepada kemungkinan yang "What if we all live on a stage?" Ia pada aku walaupun sekadar hiburan ringan tapi merupakan metafora akan realiti kehidupan kita. Apa sekiranya di alam sedar kita ini segalanya hanya simulasi. Keluarga, rakan rumah dan segalanya hanyalah fana dalam duania kita sendiri.

Filem ini pada aku sikit serupa dengan The Matrix tapi dalam konteks rancangan realiti kehidupan.

Honorable Mention
Semestinya masih ada lagi filem lain yang barangkali dalam ganre yang sama. Berikut merupakan senarai filem dalam kategori yang sama pada hemat aku.
  • The Grey
  • The Prestige
  • Inception
  • Shutter Island
  • 12 Monkeys
  • Predestination
  • Total Recall
  • The Illusionist
  • The Edge of Tomorrow
  • Looper
  • Surrogates 
  • Eternal Sunshine of a Spotless Mind
  • Planet of The Apes
  • Final Destination
  • AI
  • Paycheck
  • Hero
  • Bridge to Terabithia
  • Cloud Atlas
  • Jupiter Rising
  • Sucker Punch
Bila browse internet, banyak lagi filem dalam kumpulan yang sama. Aku sekarang sikit² spend time menonton. Cuma bila layan filem nie kena sikit konsentrasi. Anyway, if you have time, please do watch these movies. Memang enjoy but meletihkan minda sikit. 


Saturday, 12 September 2015

Marilah Membaca

"Dengan nama Allah, Yang Maha Pemurah, lagi Maha Mengasihani. Bacalah dengan nama Tuhanmu yang menciptakan, Ia menciptakan manusia dari sebuku darah beku; Bacalah, dan Tuhanmu Yang Maha Pemurah, Yang mengajar manusia melalui pena dan tulisan, Ia mengajarkan manusia apa yang tidak diketahuinya." Surah Al Alaq: 1 -5.

Inilah ayat² Allah terawal yang diturunkan ke muka bumi ini. Inilah ayat yang menunjukkan permulaan New World Order. Inilah ayat yang menunjukkan permulaan zaman intelektual. Zaman menggunakan akal. Inilah ayat yang menunjukkan permulaan zaman sains, teknologi, rasionalisme dan peradaban manusia. Inilah ayat yang menamatkan zaman hokus pocus magis dan lain².

Hanya dalam Quran terkandung ayat yang mengajak umatnya membaca. Hanya dalam Quran terkandung ayat yang menerangkan "direct intervention" antara Tuhan dan manusia.

Istimewanya ayat ini adalah, Allah menegaskan bahawa Dia sendiri yang mengajar manusia melalui pena dan tulisan;

Bacalah, dan Tuhanmu Yang Maha Pemurah, Yang mengajar manusia melalui pena dan tulisan

Maka, siapakan guru kita? Tidak lain dan bukan adalah Allah SWT. Bilamana kita mengulangkaji pelajaran, membaca bahan ilmiah dan ketika Allah mengilhamkan kefahaman, itu bermakna Allah lah yang mendidik kita. Sesungguhnya...

"... Kami lebih dekat kepadanya daripada urat lehernya.” Surah Qaf: 16.  

Allah tidak menspesifikkan hanya ilmu agama. Sebaliknya segala ilmu (matematik, fizik, kimia, biologi dan lain²) yang terdapat di muka bumi ini adalah milik Allah. 

Namun hukum (sunnatullah) ini tidak hanya tertakluk pada Muslim. Bukan Muslim juga bilamana dia membaca maka Allah yang memberi kefahaman padanya.

Lebih istimewanya ayat ini ialah tentang perumpamaan yang diberi. Bukan istilah tak masuk akal non scientific. Bukannya perihal lalat dalam bekas air, dan bukannya kuasa magis hokus pokus. Tapi perkaitan dengan penciptaan manusia mengikut ringkasan sains.

"Dan mereka berkata: "Mengapa tidak diturunkan kepada (Muhammad) mukjizat-mukjizat dari Tuhannya?" Jawablah (wahai Muhammad): "Sesungguhnya (urusan menurunkan) mukjizat-mukjizat itu adalah tertentu bagi Allah, dan aku hanyalah seorang Rasul pemberi amaran yang jelas nyata". (Patutkah mereka meminta mukjizat-mukjizat yang lain?) tidakkah cukup bagi mereka bahawa Kami telah menurunkan kepadamu Al-Quran yang dibacakan kepada mereka? Sesungguhnya Al-Quran yang diturunkan itu mengandungi rahmat dan peringatan bagi orang-orang yang beriman." Surah Al Al Ankabuut: 50 - 51.   

Al Quran adalah sebuah susunan ilmu yang amat hebat. Ilmu yang yang hanya dapat dimanipulasi oleh manusia. Makhluk segagah gunung pun tidak mungkin mampu menanggung idea yang terdapat dalam Quran: 

"Sekiranya Kami turunkan Al-Quran ini ke atas sebuah gunung, nescaya engkau melihat gunung itu khusyuk serta pecah belah kerana takut kepada Allah. Dan (ingatlah), misal-misal perbandingan ini Kami kemukakan kepada umat manusia, supaya mereka memikirkannya." Surah Ak Hasyar: 21.

Di dalam Al Quran terkandung cetusan idea untuk manusia meneroka ilmu dan menguasai alam (menjadi Khalifah). Tapi idea ini hanya berguna dan manfaat bagi mereka yang menggunakan akal:

"Ini adalah sebuah kitab yang kami turunkan kepadamu penuh dengan berkah supaya mereka memperhatikan ayat-ayatnya dan supaya mendapat pelajaran orang-orang yang mempunyai fikiran." Surah Saad - 29.

Mari Membaca

Al Quran menggalakkan untuk kita membaca. Tak kisahlah apa pun bahan bacaan asalkan tiada unsur maksiat. Namun bacaan yang paling mulia semestinya Al Quran itu sendiri.

Umat Islam Melayu terutamanya di Malaysia diajar untuk membaca tetapi untuk tidak memahami Quran. Malahan barang kali dilarang untuk membaza tafsir kerana ditakuti menjadi sesat. Quran tafsir Melayu pertama jika tak silap aku ditulis oleh orang Indonesia. Kalau tak silap aku oleh Pendita Hamka.

Berbeza dengan di Eropah, berapa ramai yang menemui sinar Islam setelah membaca tafsir Quran. Tiada pula yang sesat. Malah Sheikh Ahmad Deedat selalu menggalakkan Muslim membaca Quran. Sedihnya, hanya di Malaysia, Melayu mempunyai terlalu banyak syarat untuk baca Quran. Terlalu susah untuk baca Quran bila menjadi Melayu. 

Aku secara peribadi telah membaca berbagai jenis buku. Berapa ramai dari kita pernah membaca Bible? Jika kita tak pernah baca Bible, masakan kita boleh mengkritiknya? Aku juga ada membaca God Delusion oleh Dr Hawkins. Syukur aku masih tidak juga seorang Atheist. Begitu juga bahan bacaan Shiah dan anti hadis.

Umat Islam zaman terdahulu mencapai zaman kegemilangan kerana mereka tidak memisahkan ilmu kepada duniawi dan akhirat. Pada mereka semua ilmu itu adalah ilmu Allah. Malangnya hanya Muslim zaman kini yang memisahkannya. Malahan ada di antara (bukan semua) tok guru mahupun uztaz yang mengetengahkan bahawa rahmat tuhan hanya melalui ibadah ritual. Mereka menyeru Muslim untuk hanya berada di masjid tanpa perlu bekerja. Pada aku mereka inilah syaitan sebenar yang membawa Muslim ke lembah kebinasaan. Jika Muslim hanya di masjid dan hanya melakukan kerja biasa² sahaja, masakan Muslim dapat menguasai dan meneroka teknologi baru dan seterusnya menjadi umat contoh?

Berbanding dengan Muslim dahulu mereka merupakan peneroka teknologi dan sains yang ulung.

Sedutan dari buku: Sejarah Dunia Dari Sudut Pandang Islam.
Betapa hebat, agong dan modennya umat Islam suatu ketika dahulu.

Pendek kata tujuan kita membaca adalah supaya kita boleh membuat keputusan yang lebih bijak. Maka marilah kita membaca. Bacalah apa sahaja asalkan ia bukan bahan yang tidak berfaedah. Melalui pembacaan lah Allah akan mendidik kita secara terus. Hanya dengan membaca minda akan berkembang dan menjadikan kita orang yang lebih bijak.

"Yang berusaha mendengar perkataan-perkataan yang sampai kepadanya lalu mereka memilih dan menurut akan yang sebaik-baiknya mereka itulah orang-orang yang diberi hidayah petunjuk oleh Allah dan mereka itulah orang-orang yang berakal sempurna." Surah Az Zumar: 18.
 


Sunday, 2 August 2015

Umno: Mendung Kemusnahan Yang Pasti


PAROI, Aug 1 — Prime Minister Datuk Seri Najib Razak said today that loyalty was a trait harder to find in any individual than intelligence, adding that he values the former more than the latter. 

Speaking just days after his shock removal of Tan Sri Muhyiddin Yassin from the federal Cabinet, Najib said that loyalty was more important than “smart people” in order to keep the party and his leadership united.


“I will evaluate people based on their loyalty. There is a lot of smart people around but to find those who are loyal is rare,” the leader said in his speech at the Seremban Umno division meeting here.

“But by loyalty, I don’t mean blind loyalty. We have to work together in order to make our party strong,” he added


Najib also called on Umno members to remain “focused, committed and disciplined” with the party’s mission and not deviate from it.


Cryptically, the Pekan MP said that a party should only have one leader, equating this to how a ship could only have “one captain”.


The embattled prime minister did not elaborate but added that although he is willing to accept criticism, it should be raised in a closed forum.


“It is okay even if we argue, as long as we don’t throw chairs at each other.

“We can even bang the table, but just do not do it outside, it ruins the party image,” Najib told delegates.


Muhyiddin was axed from Cabinet in a sudden reshuffle on Tuesday that saw Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi replacing him as deputy prime minister.


Many have suggested that Muhyiddin was likely dropped after his vocal speech questioning 1MDB in an Umno function in Cheras. 

Refer Malaymail


"I value loyal people over smart people" 





My 10cent opion... Yang CGPA tak sampai 3 pun...

Smart (good) people will always be loyal to a leader that suite to be a leader. Pengikut yang jujur dan baik adalah seorang yang sentiasa berusaha menegur ketuanya. Barangkali dia akan dimarah, tapi dia perlu melakukan tanggung jawabnya.

Barangkali juga tugurannya tidak betul, tapi paling tidak tegurannya membuatkan ketuanya berfikir 2 kali. Inilah yang dilakukan oleh Saidina Umar al Khattab. Saidina Umar sentiasa berusaha untuk menyampaikan pandangan. Baik di zaman Rasullulah mahu pun Abu Bakar.

Abu Bakar pula, seorang pemimpin yang "sebenar" akhirnya mewasiatkan Umar sebagai penggantinya. Beliau menghargai pengikut yang  bijak dan jujur memberi pendapat. Berkaitan dengan ciri² pemimpin yang jujur ikhlas pula.

Ucapan sulung Saidina Abu Bakar ra apabila telah dilantik: 

“Hai Manusia, sesungguhnya aku dilantik pemimpin di kalangan kamu dan aku bukanlah orang yang terbaik, jika aku mentaati Allah swt, maka taatlah aku. Sebaliknya jika aku derhaka maka tiada ketaatan bagimu.”

Ucapan sulung Umar al-Khattab ketika dilantik menjadi khalifah kedua setelah wafatnya Abu Bakar:

“Aku Umar al-Khattab bersedia untuk dituntut, jika aku berada dalam keadaan menyeleweng, dan bertindak kurang adil. Bantulah aku untuk menegakkan kemungkaran dan mencegah kemungkaran. Demikianlah,untuk cadangan dan pendapat kalian atau apa sahaja krtitikan, pintu rumah ku akan selalu terbuka”.

Semestinya amat berbeza dengan keadaan negara kita sekarang. DSN tak mahu ditegur. Walaupun dia berkata dia hargai bukan Blind Loyal, tapi itu yang dia maksudkan.

Skarang, mereka yang jadi suspek bocorkan salah laku pula yang bakal diambil tindakan. Malah, pimpinan Umno yang tak "sebulu" dengan DSN sendiri telah "diajar". Imagine kalu tiada kebocoran salah laku.. Mesti Najib masih lagi dok gebang yg 1MDB tip top.

UMNO - Kemusnahan Yang Tak Dapat Dielakkan

Pada aku UMNO adalah parti keramat orang Melayu. Ia merupakan kesatuan para pejuang, pendekar dan pemikir Melayu untuk agama, bangsa dan negara kita. Kisah akan perjuangan Jaafar Onn, Tunku dan Tun Razak ketika era sebelum kemerdekaan amat mengundang manly tears. Aku percaya ramai lagi orang lama Umno yang sanggup menghabiskan harta dan juga menitiskan darah dalam perjuangan Umno.

Namun, kini atas "kepimpinan" anak orang yang membangunkan Umno ke era moden sendiri, Umno dalam jambatan menuju kehancuran.

Wajah² para pendekar ahli² kini secara tak langsung terpalit arang atas statement DSN; "I value loyal people over smart people".

Wajah para pendekar bermaruah kini tidak lebih dari wajah mereka yang rakyat marhean faham sebagai; "not that smart people but loyal". Or dalam bahasa Dr Mahathir last time, "mereka yang bodoh". 

Namun aku percaya, sungguh pun DSN lebih hargai mereka yang tak bijak (bodoh pun takpa) asalkan setia, tapi aku percaya barangkali masih ada pendekar dalam Umno yang tak bodoh yang akan melakukan sesuatu untuk negara yang tercinta dan mengembalikan Umno sebagai parti yang bermaruah.

Tapi if nothing been done, than, I can only say that... Umno is a hub for dumb and loyal people. Thus wait for the ultimate destruction.. The people will show their power.

Apa pun, sapa lah aku. Hanya 1 undi yang tak ada maknanya..


PAROI, Aug 1 — Prime Minister Datuk Seri Najib Razak said today that loyalty was a trait harder to find in any individual than intelligence, adding that he values the former more than the latter. - See more at: http://www.themalaymailonline.com/malaysia/article/najib-i-value-loyal-people-over-smart-people#sthash.DVve1NFC.dpuf
Najib: I value loyal people over ‘smart people’
Najib: I value loyal people over ‘smart people’

Friday, 26 June 2015

Love Have Won? Same Sex Marriage

Sesuatu yang mengejutkan tetapi sudah disangkakan telah berlaku. Negara kuasa besar dunia, United Stated of Amerika, @ Amerika telah meluluskan akta membenarkan pasangan sejenis berkahwin sesama sendiri. Untuk bacaan lanjut, sila rujuk link ; Same Sex Marriage.




Suatu ketika dahulu, dibawah pemerintahan Bush, (anak beranak), telah beberapa kali menegaskan yang Amerika adalah negara Kristian. Malah selepas tragedi 911, Bush Jr. dengan selamber melancarkan "The 3rd Crusade". Namun kini Amerika jauh dari acuan negara Kristian. 

Sebenarnya, banyak persamaan antara Kristian dan Islam. Banyak juga hukum hakam yang sama antara Islam dan Kristian. Bila aku bercakap tentang Kristian, aku merujuk kepada Bible. Cuma malangnya ramai juga orang Kristian sendiri yang tidak ikut ajaran yang terkandung dalam Bible (sila rujuk link: How Jesus Become Christian).

Kristian menentang perkahwinan sejenis. Islam dan Yahudi pun sama. Tapi bila panduan dari ugama ditinggalkan dan hanya logik akal yang dipandu oleh nafsu yang membuat keputusan, maka perkahwinan sejenis atau hubungan sejenis dikatakan sebagai lumrah pula. 

Pada aku, masalah ini berpunca bila manusia mula menolak tuhan. Jadi apa sahaja yang dikatakan datang dari Tuhan telah ditolak atau dipertikai. Punca kenapa barat menolak ugama bermula dari zaman "renaissance" lagi. Itulah zaman kejatuhan zaman gelap Eropah. Bagi yang tidak tahu, pada zaman gelap Eropah lah, para Ulama Kristian dianggap paling berkuasa. Mereka menentukan segalanya. Mereka tidak boleh dibangkang. Walau sebodoh mana "statement" atau pendapat mereka. Mereka menolak Bible dan mengeluarkan pandangan yang mengikut tafsiran sendiri. Mereka menakutkan rakyat dengan ugutan ugama agar mereka kekal berkuasa.

Sesungguhnya jika mereka mengikut ajaran yang terkandung dalam Bible, maka mereka akan memeluk agama Islam.

Lama kelamaan rakyat mula bosan dan memberontak. Dari situlah "Tuhan mula mati". Sikit demi sedikit. 

Malangnya, kini Islam juga melalui period yang sama. Period korupsi dalam ugama. Golongan ugamawan Islam ini menggunakan Islam untuk sedikit keuntungan, kuasa politik dan populariti. Sungguhpun, Allah berjanji dalam Quran yang isi kandungan Quran itu terpelihara, tapi, Allah tidak pernah berjanji yang golongan "ugamawan" ini maksum. Jadi bergantung pada kita untuk memantau mereka agar mereka tidak keterlaluan. 

Aku percaya sedikit sebanyak suatu masa lagi gerakan LBGT akan kembali aktif. Pada tahun tahun 2011, gerakan LBGT sangat kuat. Pada waktu itu ia disokong oleh mereka yang tidak kurang popular. Termasuk Marina Mahathir. Berikut merupakan ulasan aku pada wakti itu:

a) Link: Seksualiti Merdeka 1
b) Link: Seksualiti Merdeka 2
c) Link: Seksualiti Merdeka 3

Sungguh malang sekali, di bulan yang mulia ini, Amerika telah menghalalkan perkahwinan sejenis. Aku tak pasti ia kebetulan atau pun dirancang. Walau pun ia tamparan hebat untuk Kristian Amerika, tapi ia juga merupakan satu serangan terhadap ugama Islam. Tambahan ia berlaku dalam bulan Ramadhan.

Aku tak pasti sekiranya sekarang sedang berlaku tunjuk perasaan anti gay di Amerika. Tapi aku berharap sekirannya gerakan LBGT ini menular kembali di Malaysia, bersamalah umat rakyat Malaysia yang beragama Islam dan Kristian bersama bersatu menunjukan rasa tidak setuju. Bukan sahaja agama-agama ini, tapi agama lain pun juga turut serta. Kita bersatu untuk menentang ancaman yang lebih besar.