Tuesday, 31 January 2012

What Went Wrong Dgn Kefahaman Islam Orang Kita Sekarang?

Aku dapati ada something wrong dengan masyarakat Islam negara kita?

Setelah menelaah beberapa blog dan komentar dalam blog² tertentu didapati sememangnya ada something wrong dgn masyarakat Islam pelapis negara kita. Aku sangat terkejut dengan penemuan yang aku jumpa. Aku tak pasti sama ada mereka bersifat sarkastik atau sememangnya mereka bersifat jujur. Ada juga diantara mereka dengan sempoinya mempersenda agama sebagai lawak jenaka.

Sebenarnya, aku bukan lah org yang paling baik. Baik dari segi kelakuan, amal ibadat dan semangnya aku tak layak nak jadi contoh panduan. Namun begitu dalam skop kecil keluarga aku,aku berusaha untuk menjadi pembimbing dalam keluarga aku. Tak kira keluarga dimana aku berperanan sebagai anak atau keluar dimana aku sebagai ayah. Di tempat kerja juga aku sedaya upaya menjadi pembimbing kepada rakan kerja.

Aku sendiri dahulu melalui zaman huru hara atau senang disebut sebagai zaman jahiliah. Tapi, sejahiliah aku, aku still ada sempadan dan aku tau bila perlu 'kembali ke pangkal jalan.'  Bukan nak kata aku kini perfect mengikut model Imam Muda. Well, aku tak muda dah pun. Dah 30 tahun pun umog... Aku ada gak time aku terbabas dalam solat dan semestinya bukan semua sunnah aku follow. Tapi sungguh pun aku tak follow atau tak buat sesuatu suruhan agama, itu tak bermakna aku tolak dan tentang suruhan tu.

Berbeza dengan sekarang. Aku percaya golongan yang argue berkaitan dgn agama nie bukan golongan mentah biasa. Pada aku, argue benda besar tak pa, sebab benda tu bukan pokok. Tp kalu benda asas pun boleh argue, than semestinya ada sesuatu yang tak kena. Pernah dalam satu komentar, ada org tanya (aku tak pasti soalan tu sarkastik or honest), tapi antaranya; "Ada doa masuk dan keluar tandas ka?" Seingat aku benda nie kita belajar time tadika dulu bersama dengan time belajar doa makan. 

Islam Di Mata Mereka?

Mereka ini cendorong kepada puak liberal dan barangkali pendokong sekularisme Pada mereka, ramai yang nampak Islam sesuatu perkara apabila ada ayat Quran dalam aktivitu tersebut sahaja. Atau menyebut Allah atau apa² selawat dalam aktiviti depa sahaja. Antara contoh yang diberi adalah; "Ada kah org sembang pasai sport dalam surau?" or "logik kah berbincang pasai agama time tgk bola kat stadium?". Mengikut kefahaman depa Islam adalah bicara agama dan semestinya ada ayat Quran or something like that. Golongan ini lah mempromosikan fahaman liberal dan most problably memandang rendah agama. Golongan ini kalu tak diberi pendekatan postif most problably will end up as atheist.

Namun begitu, seriusly, hakikatnya aku tak salahkan depa. This is because depa kebanyakan nesarnya salah faham tentang Islam.

Jika suatu hari dunia dipenuhi oleh mereka, Islam sebenar akan pupus dan Islam akan menerima nasib yang sama seperti agama Kristian. Pada aku depa just don't know atau depa dah diberi gambaran salah tentang Islam, This is because, majoriti golongan ini banyak membaca dan suka berfikir. Dan org yang suka berfikir ini tak ble dimarahi dan dipaksa. Just perlu ajak utk lebih berfikir.

Berbalik pada solan pertama...

Apa dah jadi dengan anak muda kita? Kenapa depa jadi macam nie? Kenapa aku nampak golongan muda sejarang yang kononnya golongan yang celik IT dan banyak membaca ini makin jauh pada Islam? Atau paling ringkas kenapa golongan muda kini makin tak hormat pada agama dan golongan agamawan? Bukan kah dulu kita semua ambil mata pelajaran Agama Islam di sekolah? What when wrong sampai menjadi ketahap ini?

Personally, pada aku sistem pendidikan negara kita tidak efektif. 

Pendidikan Agama Islam

Sukatan mata pelajaran agama di sekolah hanya berkiblatkan peperiksaan. Ini membuatkan mereka just tak nampak inipati fungsi agama ini. Mungkin juga mereka nampak yang agama ini sesuatu yang negatif. Segalanya tidak boleh. Segalanya berbentuk negatif. Ini merujuk kepada sukatan pelajaran. Perubahan pada sukatan peajaran agama Islam pada aku perlu supaya para pelajar paham inipati fungsi agama dalam kehidupan depa. Agama Islam sebanarnya cara hidup. cara pihak berwajib sekarang adalah untuk mewujudkan sukatan pelajan agama Islam agar Islam itu nampak sebagai cara hidup. Namun perkara ini adalah mustahil kalu pihak yg bertangung jawab sendri nampak Islam hanya solat, sikir, zakat, doa dan hudud...

Ustaz dan ustazah pun merupakan faktor utama dalam perkara ini. Mereka memainkan peranan yang MAHA penting dalam perkara ini. Merekalah "pengalih bahasa" para pelajar dgn Islam. Merekalah orang tengah. Sekiranya mereka tak efektif, maka rosaklah pelajar tersebut. Mereka yang mencorakkan Islam dimata pelajar. Sekiranya mereka busuk, maka hasilnya pun busuk. Mereka nie kena betul allignment nya. Merekalah golongan pengajar yg menentukan perspektif pelajar mereka buat masa yang panjang. Tanggung jawab mereka teramat berat. Tersalah didik susahlah jadinya. Mereka juga harus menjadi role model pada pelajar mereka.

Menjadi role model; Inilah yang susah. That is why bila aku tgk kes Adam Adli nie aku geleng kepala. Dia penuntut UPSI. Bakal guru. Aku tak pasti pengkhususan dia di mata pelajaran apa. Tapi kalu inilah perangai pendidik anak² kita, maka besar kemungkinan gelaplah masa depan anak² kita. dalam kes Adam Adli nie, aku tgk banyak gak puak awek tudung labuh yang amik port. Seriusly, dgn tudung labuh sepatutnya mereka berpewatakan lebih baik. Tp yg ditonjolkan adalah sebaliknya. Melalak, maki hamun menyumpah, tuduhan dan tomahan tanpa asas kukuh dan sebagainya lagi. Tu tak kira lenggok yg kasar lagi tu. Sekiranya mereka ini bakal ustazah, maka ...  

Banyak lagi punca...

Aku tau sebenarnya banyak lagi faktor yang menjadikan golongan muda kita begitu jauh dan sinis dengan agama. Aku cuma luahan dari aspek pendidikan sahaja. Pada aku perkara nie penting sebab ia adalah pendedahan terawal seseorang pelajar kepada Islam. Inilah 1st professional official impression sesorang kepada dunia Islam.

Saturday, 28 January 2012

Antara 2? Tapi Aku Nak Kedua-duanya.

Kalu nie aku nak tulis pasai politik pulak. Tulisan kali nie panjang gegiler. Aku nak luahkan pandangan jujur naif aku. Aku minta maaf kalu ada fakta yang bukan fakta dan mengusik hati kekawan aku. Aku ada ramai kekawan drpd bermacam back ground politik. Aku pula jenis lalang. Mudah ditiup angin tapi tak mudah dibeli. Wah haa haa hahaaa..

Alog Setag Kedah!

Dalam bulan nie ada gak 3 kali aku balik Alor Setar. Semuanya urusan kerja dan aku berkesempatan singgah gak umah aku. Daripada pemerhatian aku, aku dapati yang pekan Alor Star (Astar) dah banyak berubah. Berubah ke arah yang positif. Sebenarnya aku bukan bekerja di Astar jadi pandangan akau hanya berpandukan pemerhatian sekali sekala bila aku balik "kampung". Org yang paling layak memberi komen adalah org yg tinggal di situ. Namun begitu org yg menetap disitu maybe ada juga masalahnya. Ini kerana perubahan itu berlaku adalah secara beransur, maka mereka tak nampak perubahan tersebut.

Negeri Kedah dibawah PAS setelah menang PRU 12 dulu. Aku personally tak happy zaman UMNO (BN) memerintah Kedah di zaman Pak Lah. Zaman DrM OK lagi. Still good. But zaman Pak Lah adalah zaman kehancuran menurut kaca mata aku. Tempat yang paling teruk effact adalah pekan Astar. Walau pun Astar nie di martabatkan sebagai "bandaraya" tp pada aku, ia sebenarnya masih tidah layak. Dan bila Astar jadi bandaraya, ia menjadi bandaraya yng miskin dan lekeh. Kedah sebenarnya bukan negeri yg kaya. Walau pun terdapat sumber temapatan yg kukuh kalu diuruskan dgn betul, tp ia gagal diuruskan pada zaman Pak Lah. Hasilnya, pekan Astar kotor, serabut dan bersepah. Sampah domestik tak dipungut hinggakan 2 - 3 minggu. Ditambah dgn attitude masyarakat kelas ke 3, masalah ini menjadi makin runcing. Taman Nuri (yg dulunya dikenali sebagai Taman Tabung Haji) secara zahirnya menjadi Taman Sampah. Penduduk masing² just longgok sampah di satu tempat saja. Kualiti kesihatan juga merosot. Nasib baik penduduk taman parent aku still ada rasional skit. Kalu tak sama gak nasin kami. Pernah sekali dulu, sampah telah melimpah hingga separuh jalan di hadapan Kedai Pak Ku. Gila apa... Bila ditelefon  majlis pembandaran, alasan, Kerajaan tak bayar gaji pekerja majlis.. Wadahel!?

Tapi itu dulu.. Kini Astar dah kembali seperti zaman dulu kembali. Pekan Astar dah makin indah seperti dulu. Pokok hiasan dll segar dan dijaga dgn baik. Tiada sampah bersepah kat tetepi jalan. Semua kemas dan bersih. Off course, tak sampai perfect, tp boleh dianggap bersih. Aku harap suatu hari pekan Astar mampu bersaing dgn bandaraya Ipoh. Pada aku, pekan yg paling bersih skali kat M'sia adalah pekan Ipoh. 

Aku nampak semua nie. Aku nampak semua perubahan ini. Pada aku, Menteri Besar Kedah dari PAS, Ustaz Azizan dah buat kerja dia dgn baik. Aku hanya cakap berkaitan dgn pekan Astar sebab Astar lah yg paling teruk rosak zaman UMNO Pak Lah dulu pada mata aku. Tempat lain aku tak tau la pulak.

Ustaz Azizan

Aku tak kenal dia pun secara detail. Dia sudah pasti tak kenal aku langsung. Ha ha ha... Aku org biasa. Tapi dengar criter dia memang garang. Tak cakap banyak dan sefaham aku, dia nie baran. Sungguh pun begitu dia sebenarnya amanah dan baik sebnarnya. Itu yang aku dengar dari abah aku time memula dulu. Bare in mind, abah aku die hard supporter DrM. Maybe abah aku pun dah boring dgn UMNO Pak Lah kot..

Actaully now, aku ada dgr yg penduduk Astar tak puas hati skit dgn Ustaz Azizan dan PAS Kedah. depa tak puas hati sebab janji yang sbahgian besar drpd org PAS dan PKR dulu yg tak ditepati. Antaranya abolish parking fee, air free dll yg aku tak tau. Yang mak aku slalu komplen adalah pasai parking. Hahahaaa... Than ditambah pulah dgn isu madrasah.  

Aku paham kenapa jadi macam tu. Ini sebab dulu time pilihan raya, depa janji langit dan bumi pada rakyat. Janji yg tak rasional pun ada. Dan kena paham, basically, ramai org Kedah masih back ward dan naif sebenarnya. Cara pikir depa mudah.  Tp aku percaya Usataz Azizan bukan antara org yg bukan janji kosong. Aku percaya dia sorg yg praktikal.

Aku sebnarnya tak dak isu dgn isu parking fee. Sebab tu memang sumber pendapatan. Normal lah. Cuma lain kali jangan janji. Bukannya mahal sgt pun. Kalu dah mampu pakai kereta tak kan tak mampu bayar 4 kupang? Isu roboh madrasah pun pada aku tak menjadi isu besar. Apa salahnya? Itu hanya isu sentimental. Tak dosa dan tak salah. Bukan bangunan yang penting, tapi apa yang bangunan tu hasilkan yang penting. Ini hanya pada aku. Tapi, sefaham aku org Kedah majoritinya org yang sentimental. Terutamanya org lama. Aku percaya Ustaz Azizan tau apa yang dia buat. Aku juga percaya Ustaz Azizan bukan org PAS yang senang dibuli oleh orang lain termasuk rakan dalam Pakatan Rakyat.

Juga berkaitan dengan isu AUKU. Sefaham aku, Ustaz Azizan melaksanakan dan menyokong AUKU. Itu yang berlaku di Kolej Universiti Insaniah (KUIN) bila 5 drpd pelajar kolej tersebut digantung - sumber Sinar Harian. Pendirian Usataz Azizan yang tegas ini berbeza dgn anutan PR secara amnya terutama inspirasi PKR. Personally aku percaya DAP pun akan kekalkan AUKU kalu ditakdirkan depa memerintah. Pada aku PKR yang gula²kan student yang masih hijau utk kepentingan depa. Bukan menidakkan hak kebebasan akedamik, tapi expresi yang dianggap hak akedemik itu sangat narrow minded sebenarnya. The student are being used! Tak salah amik tau, tp tak perlu involve directly. Jadi pemerhati dan pendengar yang baik dahulu sebelum involve dalam politik. Than, join lah politik once dah mampu berdiri sendiri. Your time will come. Aku dah suarakan pendapat aku dalam perkara nie dulu disini. Sebab kes KUIN lah yg Adam Adli and the Monkeys buat demo kat markas PAS pulak tu.

Jadi dalam isu KUIN nie, aku nampak yang Ustaz Azizan nie sorang yang rasional dan bukan pentingkan diri sendiri. Dia sanggup menongkah arus PKR dan tegas dalam pengurus. Pada aku, dia bukan mengejar populariti dan jawatan tapi mengejar apa yang terbaik utk rakyat dibawah jagaannya. Sememangnya aku respek Ustaz Azizan dan aku harap dia terus istiqamah dalam pentakbirannya. Jangan tunduk pada perkara tak rasional. Stay firm and stay strong.

Namun begitu, dengar crita PAS nak gugurkannya atas ketegasannya... yang ini termasuk menongkah arus anspirasi mimpi PKR.. Aku percaya ini sebab desakan rakan bantal mimpi basah Putrajaya PAS. If this happen than we are very sure that PAS is nothing more than just a tool @ donkey. 

Wake Up PAS!

In no particular order;
  1. Isu pemecatan Dr Hassan Ali dan pengusiran tokoh PAS yang besar lain seperti Nasharuddin, Hassan Basri dll yang aku tak kenal.
  2. Berbagai isu berkaitan dengan arak, hiburan di S'ngor.
  3. Azan di Penang. Sampai aku hampir terlepas Solat Jumaat time kat spital haritu. Tak dengar azan di Georgetown. Kalu tak silap aku azan hanya dalam kompoun masjid.
  4. Isu kelab hiburan di bulan Ramadhan. Kena gertak, terus goyang.
  5. HUDUD. Please jgn cakap UMNO tolak HUDUD. UMNO tak tolak. Depa just cakap masih belum sesuai. Why tak sesuai? Pikir sendiri keadaan umat Islam. Baca blog golongan muda sekarang. Betapa kelirunya mereka. Do your bit.. Yang tolak HUDUD tu DAP dan juga PKR. Aku tak paham kenapa UMNO disalahkan.. Mungkin ada benda yang aku tak tau?
  6. Selangor lagi. Exco hal Ehwal Islam.. Kah kah kah kah kahaaa... Tan Sri Khalid? PAS? Adat Istiadat Org Melayu? Kah kah kah! Come on lahh... Aduh....
  7. Negara Kebajikan? Bukan Lagi Negara Islam. Actually I have no problem with that. The only problem is that PAS change due to pressure from outside not from with in. 
  8. Mat Sabu? Dia ahli akedemik ka? Ulamak ka? Kenapa pilih dia? Ramai lagi org bijak pandai dalam PAS. Atau dia dipilih sebab dia tak brapa cerdik...?
Buat masa nie, hanya ini yang aku ingat. Dari list yang kau tulis nie, byk yang tujukkan PAS banyak sangat mengalah. Bukan bertolak ansur. Tapi mengalah. Sedangkan PAS control 2 negeri kat Malaysia dan 1/3 S'ngor. Sepututnya PAS yang banyak tentukan direction PR bukan sebaliknya.

Aku sedih bila Haji Hadi alway terpaksa menafikan yang PAS bukan kuda tunggangan PKR dan DAP sedangkan hakikatnya rakyat M'sia umumnya nampak macam tu. Dalam satu artikal Sinar Harian, or blog, (aku tak ingat...), Haji hadi cakap, "Better jadi kuda perang drpd dalam BN, UMNO dikeldaikan oleh MCA". Adui... Sekarang nie bila cakap je BN, semua org cakap UMNO. Dalam BN, MCA dan MIC macam dah runtuh. DSAI pun cakap macam tu. Benteng terakhir BN adalah UMNO dan Najib. Najib 1 M'sia.

Dalam paper hari nie, dgr citer yang Haji Hadi nak resign.. maybe dia tak tahan pressure. Dia terpaksa jaga kepentingan PAS tapi at the same time menjaga hati DAP dan PKR. Byk kepentingan PAS bertentangan dgn DAP dan PKR. Orang yang menjadi asas asal kekuatan PAS makin di "isolate"kan. Dalam interview Sinar Harian hari nie, 2 dari 4 setuju dgn pengunduran Haji Hadi. Antara yang setuju adalah Datuk Sri Ir Nizar. He heheee.. Paham kot... 

Najib Razak

Aku suka Najib. Tapi aku tak suka bini dia. Bini dia macam over expose. Terlebih sudu dari kuah. Napa Rosmah tak ble jadi macam Dr Hasmah. Tak over expose. Pada aku satu²nya kelemahan terbesar Najib adalah Rosmah.

Aku nampak, Najib memang kerja keras utk selamatkan UMNO dan BN. Macam² yg dia buat utk memenangi balik hati rakyat terutamanya org Melayu. Dia juga firm dengan keputusan dia dan tidak mudah melatah dengan usikan berbagai pihak. Dia juga bukan sorang yang sembang kosong dan suka merapu. Pada aku, yang membuatkan aku tertarik pada Najib adalah dia less talk but more work.

Janganlah isu Khir Toyo tu dijadikan kambing hitam Najib. Setahu aku Khir Toyo tu produk Pak Lah. Maybe ada benda lain yang menunjukkan kerosakan atau salah laku UMNO dan komponen BN lain. Tapi pada aku kita harus berlaku adil pada Najib. Bagilah masa pada dia. Dia amik UMNO dan BN dalam masa yang paling sukar. Dan dalam masa singkat dia dah berjaya stabilkan UMNO dan BN disamping control negara dengan baik.

Aku Nak Kedua-duanya

Aku pernah sembang perkara nie dgn rakan kerja aku. Aku criter yang aku happy dengan PAS Kedah, but at the same time aku sedih tgk macam mana PAS dikeldaikan di peringkat negara. Aku nak Ustaz Azizan terus membimbing Kedah tapi at the same time aku nak Najib terus teraju negara. Aku serik dengan prestasi buruk UMNO kat Kedah time Pak Lah dulu tapi aku suka perunahan yang Najib bawa secara praktikal. In short aku nak kekalkan Ustaz Azizan sebagai Menteri Besar Kedah dan dalam masa yang sama aku nak Najib terus jadi Perdana Menteri Malaysia

Than aku ditanya soalan cepu emas; "Kalu pilihan raya sekarang, bos nak undi sapa?" Aku diam sahaja... Dalam kes nie aku terpaksa pilih antara dua. Aku percaya mungkin ramai org Astar yang macam aku. 

Untuk aku, alangkah baik kalau boleh dikekalkan Ustaz Azizan sebagai MB Kedah dan Najib sebagai PM Malaysia...

Bersatu lah kita.. Bersatu membangunkan agama, bangsa dan negara..

Friday, 20 January 2012

Soul Asylum; Promises Broken

video

Streets are filled with broken glass
You get burried by the past
And give me just a little taste
Lay this mast to waste
Take me home

My mind is racing take me home
My body's aching so alone
I'll make you want to stay with me
Befriended by the enemy
One more time

Chorus
 
And every little thing about this tells me
Nothing out there is ever gonna help me
All these words that I have spoken
Just promises broken now


Looking outside from my window sill
Throw another coin in the wishing well
Never find what your looking for

Fifteen miles

You took my chance
From so far away
You said smile
That's all i see when I say


Chorus

From the hotel satellite
Don't look like you're livin right
Here's a deal you can't refuse
You ain't got as much to lose

Can you tell your troubles to
Someone who won't laugh at you
It's all right

As I watch you walk away
Hope a part of you will stay
But it's all right

Chorus

Background

Aku percaya ramai org tak kenal band nie. Kalau paling dekat pun tau lagu Runaway Train. Ironinya, lagu Runaway Train ni slalu gak dimainkan di Sinar FM. Memang lagu Runaway Train sgt best. Tp personally aku sangat suka lagu nie. Lagu nie diambil dari album Let Your Dim Light Shine (LYDLS). Walau pun kalu menurut WIKI, album nie tak lah selaku album sebelum nie, tapi aku sgt suka album nie.

Album nie dibagi pinjam selamanya oleh member aku (yg bernama Khalid) time kami form 1 dulu kat Kolej Sultan Abdul Hamid @ SHAC. Actually, time tu kami sume demam Nirvana, Offspring dan macam² lagi band barat. Tu tak masuk band UK lagi time aku form 2. Fuhh... Time nie lah time heaven music pada aku. Boleh dikatakan semua lagu yang aku layan sgt best. Time nie lah, kami berebut nak dengar lagu baru dari band barat. Seriusly, I miss those good time. 

Malah lagu band Melayu pun byk yang best time tu. Macam Ukays, XPDC dan beberapa lagi lah. Well actually time tu, band Melayu dah nak masuk fasa Melayu Leleh.. 

Perlindungan Jiwa?

Anyway, album nie kalu tak silap aku "didermakan" oleh Khalid. Kalu tak silap aku, dia tak suka album nie. Sebenarnya, aku bukannya peminat Soul Asylum pun. Aku tak tau sorang pun nama band mate depa. Apatah lagi sejarah penubuhan dan lain² mahupun perkembangan band nie. Band nie tak sama tarafnya dgn Blur, Oasis dan Pulp yang menjadi obsesi aku dulu. Dulu aku bukan hard core Metallica. Aku peminat tegar Brit pop @ indie rock. 3 band yg aku sebut nie lah yang membentuk cara pikir dan diri aku time tu yang menjadi sebahgian dari ciri dalam diri aku sekrang. Ahh... Those are the days.. I miss those days...

Time tu aku still form 1. Masa mula dengar lagu dalam album nie (dalam bentuk kaset) pun agak sangsi dgn lagu yang bakal aku dengar. Dah la band yg aku tak penah dengar, ntah tetiba org nak bagi bagi free pulak kan? Dan memang masa 1st time aku dgr lagu nie pun aku rasa album nie memang tak best.

Setelah dengar 4-5 round, aku rasa album nie memang tak best dan aku pun melupakan album nie. Pada aku, suatu lagu, terutama lagu org barat, dia takkan sedap masa 1st time dengar. Dia hanya akan sedap lepas 4-5 round dengar. Tp utk album LYDLS nie, tak ada satu lagu pun best. Hinggakan suatu masa....

Merasuk....

Every little things about this tells me.... Promises broken... Inilah lirik yang asyik bermain kat otak aku. Disamping ada satu melodi yang merasuk minda aku. Lepas sekian lama pikir baru aku ingat semula yang lagu nie datang dari album Soul Asylum yang aku pinjam tu. Bayangkan lah, kalu seingat aku, dekat 6 bulan lah aku tak usik langsung album nie setalah proses paksa dengar 4-5 round. Than after that aku pun layan baliklah album nie. Masa nie aku dapati bahwa boleh dikatakan semua lagu best. Dari Misery sampai lah ke lagu terakhir, I Did My Best. Susunan music, dan susunan turutan lagu semuanya perfect. Actually time tu, English aku tak la bagus sgt, jadi banyak kali gak aku salah faham maksud lagu tu. But, one thing for sure, bila aku dengar lagu² dlm album nie, aku rasa sayu sangat. Walau pun ada lagu rancak yang best macam lagu Bittersweetheart dan Just Like Anyone, tapi aku still rasa sayu. Maybe keyword lagu tu negative kot... 

Sungguh pun begitu, melodi lagu nie sangat merasuk sampaikan kat mana saja aku boleh dengar lagu nie suatu ketika dulu.

Kekuatan Lagu

Pada aku lagu nie ada kekuatan melodi yang sangat santai. Aku paling suka bahagian mula gitar intro. Pada aku bahagian ni yang paling berhantu skali. Sangat merdu. Pengaruh country music sgt kuat tapi strukturnya sangat indie rock. Pada awal intro lagu, peranan lead gitar yang dominan diatas rhythm gitar sangat harmoni dan "membimbing". Membuatkan aku rasa macam mahu mulakan perjalan tapi  masih tertinggal sesuatu dibelakang...

Kesinambungan lagu juga sangat tersusun dengan perubahan mood  dari berentak perlahan,sederhana dan laju atau keras pada chorus pertama. Dan kemdiannya kembali ke rentak perlahan semula. Tapi kali ini, rentah perlahan tidak lagi lembut atau seperlahan tadi.

Kisah dalam lagu nie aku rasa agak ringkas. Tapi menceritaka suatu konflik yang kompleks. Maybe setiap orang ada tafsiran sendiri. Aku selesa dengan tafsiaran aku sendiri... Dengan tafsiran aku nie membuatkan aku rasa yang dalam dunia, bukan aku saja yang struggle dalam hidup. Kekadang hidup penuh dengan kekecewaan yang berulang-ulang.

Good Music

Anyway, personally entah kenapa bila aku layan lagu nie, aku rasa macam aku dalam satu perjalanan jauh pada waktu petang dekat senja... Apa pun, this is a very good song compare to nowadays lousy R&B HIP HOP and POP songs. Sungguh pun, ia bukannya nasyid, tp apad aku pengisian lagu adalah baik dan bermakna. Just listen and enjoy the song. Again, this is what I call good music...

Tuesday, 17 January 2012

Karaoke OK!

Under Pressure

Enjoy your stress! Itu lah yang boss aku cakap dalam ucapan penutupnya tempoh hari. Well, I totally agree with him. We need to enjoy our stress. Stress sebenarnya sebahgian drpd warna kehidupan dan stress merupakan salah satu punca kenapa cerita hidup kita menarik. Bayangkan dalam filem Lords Of The Ring, perjalanan Frodo nak buang cincin dalam Mount Doom tu tak dak sebarang rintangan. Best ka citer LOTR tu? Bayangkan kalu, Frodo jumpa cincin tu than dia naik bas express turun kat The Black Gate and terus menapak sambil pekena teh O ke Mount doom. Tak dak Ogre yang halang malah sebaliknya seseme Ogre bentang karpet merah siap tolong tunjuk lagi laluan... Amacam, best tak LOTR?  Hak Tuih!!!

Seriusly citer yang macam tu tak dak sapa nak tgk. Malah ia bukan suatu cerita pun. Kita enjoy LOTR bcos kita enjoy rasa stress yang dipaparkan dalam citer tu.

Pengurusan Tekanan

Having said so, stress dalam hidup kita perlu di"manage" dengan baik. Ia perlu diuruskan dengan baik supaya ia tidak menular menjadi penyakit. Stress dan pressure sebenarnya saling berkait. Bila stress kita pressure. Atau bila kita kena pressure, kita akan stress.

Contoh mcm dalam citer The Devil Advocate, lakonan En. Keanu Reeve, Pak Cik Al Pacino dan Cik Charlize Theron, Pak Cik Al Pacino (selaku Lucifer @ Iblis) telah berkata pada En Keanu (selaku anak haram Iblis dan manusia yang bakal menjadi bapak kepada si Anti Christ @ Dajjal) dalam satu sesi temuduga. Ohh, by the way si Iblis nie boss kepada firm peguam. Katanya (seingat aku lah).. "Pressure.. It can either make you focus or make you loose control...". Aku pun stuju juga dengan statement Pak Cik Al Pacino... 

Tapi aku pasti, tak dak manusia atas muka bumi nie yang boleh simpan pressure terlalu banyak. Ia juga perlu dilepaskan sedikit supaya kita boleh susun balik life kita. Ada banyak cara untuk manusia release stress. Ada yang gi cucuk langit, ada yang gi minum todi, ada yang pi "massage" dan ada yang buat benda yang aku maleh nak tulis kat sini.  Untuk aku,aku akan berkaraoke! Yearghhh!!!

Karrrockkkk!

Pada aku aktiviti karaoke @ karoke @ karock tak salah di dalam agama. Sefaham aku ianya harus. Ini berpandukan kepada kesimpulan akal berdasarkan hukum kias logika mentallica aku. Unless, ko gi karaoke dgn bukan mahram yang berisiko (seperti bohsia yang ko angkat kat shoping kompleks) dan berkelakuan tidak senonoh dalam bilik karaoke tu lah. Ini aku tulis dalam kontek seorang lelaki. Alah, kalu ko sebilik dengan laki pun dan ko dan bernafsu nafsi sesama sendiri pun salah gak kan. Pokoknya dalm bilik tu tak ble ada pasangan perangsang nafsu lah. Namun begitu, aku nie bukan orang yang arif pasai agama sangat, jadi jangan diambil aku punya pendapat sebagai pegangan.

Aku admit, dalam bilik karaoke nie, memacam benda boleh jadi. Penah dulu time aku tgh karock, Polis buat rush. Masa tu jam 1 pagi. Rupanya dalam banyak² bilik tu, aku suspek ada gak pasangan yang tak pegang mic. Depa pegang benda lain. Nauzubillahhh.... Apa tak nya, berbagai gelagat yang terkeluar dari bilik² karaoke. Budak bawah umur pun ada... Aduh, manalah parents depa?

Aku memang suka karoke. Masa 1st time aku karock dulu, aku agak kekok pegang mic. Tapi bila dah datang "sheikh", susah aku nak lepas mic. Than after that aku realise one thing. Bila aku berkarock, stress aku macam hilang atau kurang.. Actually aku rasa ramai orang akan setuju dengan aku tentang perkara nie. Bila berkarock, tetiba je rasa benda jadi mudah dan kemarahan (yang ada) akan menjadi kurang. Macam aku, aku bukan nyanyi time karock. Suara aku tak sedap dan melodi aku ghaplah. Tapi bila aku karock, aku keluarkan suara sepuas hari aku mengikut lagu. Kalu aku nak lepas geram aku akan amik lagu laju dan keras. Bila dah penat or nak rehatkan suara, aku akan amik lagu yang lembut. 

Yearghhh!!! Aku berkarock penuh semangat utk mengembalikan Semangat Yang Hilang!!

Life aku sebenarnya didominasi oleh lagu bahasa Inggeris. Time aku sekolah menengah sampai sekarang majoriti lagu dan band yang aku suka dari spesis orang putih. Bila aku kat UTM je aku start layan J-Rock. Tapi, bila aku karock, aku akan amik lagu Melayu je. Ini sebab kebanyakan lagu antarabangsa yang aku suke semuanya rare. Jadi tak dak dalam senarai lagu.

Aku personally akan selalunya karock lagu Ukays, Exist, Spider, Peter Pan, Dewa dan semestinya XPDC. Memang seleksi lagu aku tipikal budak Melayu. Kekadang aku amik lagu KRU. Kebanyakan lagu yang aku nyanyi ada kenangan personal memasing. Perkara nie biasa bcos, time memula dengar lagu tu, banyak peristiwa telah berlaku. Biasalah tu.. Macam, lagu Exist, Janji Bidadari dan Rahsia Pohon Cemara. Benda tu mestinya mengingat cinta mongek sekolah rendah dulu. Hahahaaa... Alah, mesti majoriti macam aku punya.  Dan ada juga lagu yang aku nyanyi just sebab sedap macam lagu Biskut Rendam Kopi O (Spider) dan Rasopiraso (XPDC) . Ada gak kekadang once a while terjumpa lagu orang putih. Tu pun macam lagu Beatle. Lagu Bohemiam Rhapsody (Queen) yang super famous pun jejarang jumpa. 

Antara masalah yang jadi masa karock adalah lupa tajuk lagu. Aku banyak kali jadi macam nie. Memang bengang betul. Contoh macam bebaru nie, aku nak nyanyi lagu Pertama dan Terakhir (Rusty Blade), tapi aku tak tau tajuk. Bila aku sampai rumah, baru lah aku ingat. Leceh berul..

Karock Dengan Niat Yang Betul..

Ini semua bergantung pada niat. Macam golongan berkerja macam aku, sekali sekala aktiviti macam nie memang melegakan. Aku bertuah bcos bini aku approve aktiviti karock aku. Sungguh pun begitu, lepas kawin, nie lah 1st time aku karock dgn member. By the way, karock sorang memang tak best. Karock dengan member dia ada feel lain. Feel kesatuan sesama semasa mengoyak lagu tersebut. Hahahaaa.. Anyway, ini hanya pendapat dari kisah personal aku. Pada aku karock nie OK. Asalkan hangpa tak buat benda tak senonoh time karock udah lah. Dan satu lagi. Karock tu karock juga.,tapi sebelum karock, sembahyang lah dulu.. Orait.... Karaoke OK!!


Since aku terlupa nak nyanyi lagu nie time sesi karock yang lepas, maka aku attach lagu nie kat sini. Pada aku lagu nie memang akan buat org nangis kalu dia senasib dengan lagu nie time suatu ketika dulu masa lagu nie tengah naik.. Aku? Aku just suka lagu nie sebab lagu nie sedap dan beremosi. Suara Yantzeen memang class!

Wednesday, 11 January 2012

Bebelan aku; Potong Line!

Di Penang, boleh dikatakan terdapat ramai pemandu kereta @ pengguna jalan raya yang perangai macam hawag (hawag = hodoh tahap terlampau). Majoritinya daripada golongan pertengahan dan muda. Ada juga orang tua. Tak kira kaum atau bangsa mahupun agama apa, sumenya sama sahaja. Namun begitu sepemerhatian aku, kaum Cina terlebih ramai sikit. Maybe, kaum Cina dah dominan atau ramai di pulau nie, jadi, that is why byk kes yang aku jumpak dari kaum Cina. Baik parking OKU di Tesco dimana dengan selambernya depa park buat don't know atau pun parking tgh jalan macam jalan mak bapak depa.

Semalam aku ada satu lagi gambag candid yg aku tangkap time aku drive belakang USM. Si lahanat tak dak adap nie potong line. Tak silap aku pompuan berbangsa... Well, apa pun bangsa tak penting, sebab kita bangsa Malaysia. Hahahaaaa... Cuba tgk gambag kat bawah...

Cuba tengok kete Honda tu.. Slamber dia potong double line and masuk line berlawanan...

Kan dah menyusahkan diri sendiri dan orang lain.. Tp dia tak peduli, janji dia lepas.. Memang perangai, macam "ba alif ba ya"..

Dia bukan sahaja membahayakan diri dia, malah membahayakan diri org lain. Aku tak pasti apasal di gelojoh sangat. Walau apa sahaja alasan sekali pun, dia tak boleh buat macam tu. Maybe dia senak perut nak terberak ke, still bukan alasan dia utk potong line. Tp, dari cara aku tgk muka amoi @ maknya pompuan nie, tak nampak gaya emergency pun. Nampak gaya muka kering nak kena sepak adalah! 

Memang aku bengang becos, orang lain pun boleh beratur, tapi kenapa dia perlu potong barisan. Sabar lah sikit.. Yang pasti mesti ada orang ikut punya lepas nie. Seriusly, kalu aku yang belakang dia dan aku masih bujang, mesti aku dah langgar dia masa dia nak cilok depan aku than ajak setle kat balai. Biar dia tengok langit tinggi ke rendah.. Aku tak pasti orang lain, aku memang bengang habis dengan perangai orang yang macam "ba alif ba ya" macam nie.

Pemandangan dari apartment aku...

Bila jadi macam nie, aku harap sgt pihak bertanggung jawab ambil tindakan. Dalam kepala otak aku timbul berbagai soalan...

Pokoknya, di Malaysia, majoriti rakyatnya masih lagi berfikiran kelas ke 3. Bukan ke 2, tapi 3. Untuk kita pergi ke kelas pertama, kita memerlukan 1 perubahan yang besar yang pada aku agak mustahil. Kalu diambil dari sudut agama, aku percaya semua agama di muka bumi nak penganutnya menjadi org yang bersabar. 

Di Malaysia kita memerlukan penguatkuasaan. Tanpa penguatkuasaan, orang Malaysia behave like monkeys. They don't think rationally. This is because orang Malaysia majoritinya memang tak ada adap. Or diajar supaya tak beradap...

Friday, 6 January 2012

Jaga Tepi Kain Orang?

Apa yang hang akan buat jika hangpa nampak yang anak perempuan jiran hangpa bawak masuk lelaki bukan muhrim ke dalam rumah semasa jiran hangpa tak dak? Atau anak lelaki jiran hangpa bawa masuk perempuan bukan muhrim semasa jiran hangpa tak dak kat rumah? Dan pada masa itu ditakdirkan hangpa nampak perkara yang tak sepatutnya dilakukan oleh pasangan yang belum berkahwin dilakukan oleh mereka? Apa pulak yang akan hangpa buat bila hang namapak jiran hangpa bawa masuk pasangan bukan muhrim masuk ke rumah dalam keadaan yang mencurigakan?

Bagi sesetengah orang yang barangkali pemikirannya "modern" atau bertamadun, tindakan yang tebaik adalah buat tak tau saja. Pada mereka asalkan jiran mereka tak kacau ketenteraman, or tak menyusahkan mereka, than they just don't care. Or in other word, "Aku peduli apa!". Mereka beranggapan apa yang dilakukan oleh jiran mereka dianggap sebagai hak jiran mereka. Hak asasi. Freedom @ kebebasan si jiran untuk do what ever they want. Dan kita harus menghormati hak mereka @ jiran. Atau pun, ini masalah jiran dan tak payah menyibuk fikir masalah orang.

Pemikiran atau cara yang disebut diatas sebenarnya kebanyakannya diamalkan oleh masyarakat barat. Bagi golongan Melayu di Malaysia pula, mereka yang berfikiran begini most problably digelar golongan liberal. Golongan yang bebas dari kongkongan agama. Atau pada depa anggap sebagai; bebas dari "cengkaman" agama yang irrelevant. Pada mereka di zaman yang bertamadun ini, orang ramai dah ada akal utk menilai sendiri baik buruk dan keputusan baik buruk tersebut perlu dihormati atas nama privacy dan hak asasi.

Bagi sesetengah pihak lain pula, tiada sebarang tindakan diambil juga. Tapi bukan atas sebab pemikiran liberal. Tapi atas sebab takut. Takut digelar sebagi menjaga tepi kain orang atau takut digelar sebagai penyibuk. Maybe takut juga dimarahi oleh jiran dan membawa kepada pertengkaran.

Manakala ada pula yang tak kisah sebab dia pun 2 kali 5. Malah mungkin jauh lebih ganas lagi. Jadi dia berpegang pada prinsip, "Hang tak kacau aku buat projek, aku tak kacau hang buat projek. Sama² makan, sama² simpan..".

Sebolehnya, aku tak mahu guna pendekatan agama untuk perkara diatas. Ini adalah kerana pada golongan liberal, most of them akan nampak agama sebagai "joke" atau something yang tak relevan lagi. That is why, kalu kita tgk penulisan mereka, most of them buat lawak yang bukan² pasai agama. Malah sindiran pada agama adalah satu humor yang perlu digelak bersama. 

Aku personally bukan orang yang baik sangat. Tapi itu tak bermakna, aku galakkan orang lain buat jahat. Yang penting, aku tau aku kat mana dan berusaha utk jadi lebih baik esok berbanding hari nie. Insya'allah. Dan sekiranya kita jenis yang ada history buat benda yang tak senonoh, kita sebenarnya tak perlu nak declare kat dunia. Kita bertaubat dan jangan ulang. Tak perlu buat confession pada sesapa. Tak sama dengan agama Kristian yang perlu buat confession dengan paderi dia.

Berbalik kepada soalan asal. Pada aku kita kena buat sesuatu. Kita tak ble biar. Istilah "menjaga tepi kain orang" perlu pada tempatnya, Pada aku kita perlu menjaga tepi kain sesama saudara kita tak kira Muslim or non Muslim. Tapi dalam menjaga tepi kain, kita harus berhati-hati jangan sampai terselak tepi kain orang hingga memberi aib.

Tindakan Yang Sewajarnya

Untuk keadaan pertama apabila kita nampak anak jiran kita bawa masuk pasangan bukan muhrim lain jantina masuk dalam rumah, pada aku langkah terbaik adalah kita bagitau je jiran kita. Telefon saja dia yang maybe sedang sibuk di pejabat. Atau kalu tak dak nombor HP, bagitau semasa dia balik rumah nanti. Bagitau dengan cara yang berhemah. Aku pasti, insya'allah, jika jiran kita mementingkan pegangan agama dan moral, maka dia tak akan biarkan perkara ini dan dia akan berterima kasih pada kita. Yang penting sekali dalam perkara ini, jangan sebarkan perkara ini pada jiran yang lain. Ini hanya di antara kita dan jiran kita tersebut sahaja. Sekiranya ia diceritakan pada jiran lain, ini akan memberi aib pada jiran kita itu. Ini sangat salah. Disamping itu, jika kita menutup aib orang lain, maka Allah akan menutub keaiban kita pula.

Sekiranya jiran kita tak kisah juga setelah beberapa kali kita mengadu, maka tanggung jawab kita telah selesai.. Adakah perlu ngadu pada pihak berkuasa? Pada aku, hangpa perlu mengadu, tapi bagi warning pada jiran hangpa dulu. Bagi warning yang terang dan jelas.

Untuk senario kedua, kita just advice yang mana boleh sahaja. Dan off course, jika dah puas nasihat tapi still tak makan saman bagi final warning yang kita akan report pada pihak berwajib.  

Kenapa perlu kita keh poh chi @ menyibuk?

Inilah dinamakan hidup bermasyarakat. Kita harus bertanggung jawab terhadap sesapa saja disekililing kita. Maybe apa yang kita sibukkan sekarang bakal menyelamatkan maruah jiran kita 9 bulan kelak? Maybe dengan sifat myibuk kita skarang akan menyelamatkan nyawa bayi 9 bulan akan datang? Maybe dengan sifat sibuk kita, kita bakal menyelamatkan anak kita dari terpengaruh dengan sifat negatif anak jiran kita atau jiran kita yang tak senonoh tu... 

Ini jelas kerana anak berjiran dengan anak jiran kita tersebut. Dan anak kita juga berjiran dengan jiran kita itu. Sudah pasti mereka berhubung. Dan jika gaya hidup tak sihat yang diamalkan, kemungkinan akan mencuit juga cara hidup anak kita. Ini dikhuatiri akan menjadi ikutan. 

Kes Yang Berlaku

Dalam perkara ini aku teringat satu kes yang dibicarakan di Shah Alam. Kes dimana teman lelaki seorang perempuan telah bunuh cara tak sengaja anak si perempuan tu di satu padang. Budak perempuan tu umur dia baru 3 tahun. Mungkin aku silap tapi setahu aku pasangan kekasih tu, siap ada sorang lagi anak haram. Dan yang best skali, mak bapak depa tak boleh nak cotrol prangai anak perempuan depa. Setahu aku lagi, jiran² kat situ tak buat apa langsung. Maknanya mengikut tafsiran aku, tempat itu adalah safe haven utk pasangan tu buat apa saja yang depa suka (iyalah sampai ada satu lagi anak haram..). 

 Kes yang menyayat hati bagaimana seorang anak kecil berumur 3 tahun dibunuh dengan gila..

Tanggung Jawab Kita

Adakah kita akan tutup sebelah mata jika secara terang kita mampu menghalang daripada kerosakan akhlak berlaku? Adakah kita tak rasa berdosa jika suatu hatu hari nanti bila terjumpa bayi baru lahir mati ditinggalkan disurau kawasan perumahan kita? Adakah kita tak rasa bertanggung jawab bila kita tetiba dapat tahu anak jiran kita bunting tanpa suami? Ini bukan hanya maslah jiran kita. Maybe jiran kita tak percaya pada moral dan tuhan, tapi bagaimana dengan pengaruh negatif tersebut pada struktur sosial kawasan kita? Yang pasti sekiranya kita nampak kemungkaran berlaku tanpa kita mengambil sebarang tindakan, ia seolah kita merestui kemungkaran itu. Sebenarnya, segala permaslahan moral dan gejala sosial yang belaku adalah berpunca dari kita. Kita yang mempunyai sifat tak kisah dan tak ikhlas untuk membenteras. Kita hanya sibuk untuk membuka malu daripada benar² membantu.

Maybe apa yang aku tulis nie tak digemari dan dianggap kolot. Tapi kita hidup bermasyarakat. Kita perlu saling nasihat menasihati di samping menjaga kebajikan satu sama lain. Dalam kita memberi menjaga tepi orang, kita janganlah memberi aib pada mereka. Kita mesti memegang amanah. Jadi pada aku, kita harus menjaga tepi kain orang lain agar ianya tidak tercela dan kotor supaya tuan punya kain tersebut tidak malu berpanjangan. Namun dalam kita menjaga tepi kain orang janganlah sampai kita menyelak tepi kain orang pula.

Tuesday, 3 January 2012

Soalan Yang Susah?

Aku terbaca dalam satu blog yng menimbulkan beberapa soalan. Blog tersebut milik adik aku. Soalan yang diadukan barang kali berbunyi rumit dan  maybe memang rumit. Sepemerhatian mengikut pengalaman aku, majoriti orang akan at least sekali tanya soalan yang mencabar sebegini dalam hidup dia di mana akal dia tak boleh nak jawab or akal dia tak boleh terima @ proses secara logik. 

Aku 1st time dengar soalan nie time aku sekolah rendah, maybe darjah 3 atau 4. Sekolah sesi petang time PJK. Time tu aku kat padang sekolah. Aku ditanya soalan oleh kawan aku yang berbunyi.. "Kenapa rumput nie kaler hijau? Kenapa hijau berwarna hijau? Kenapa hijau dinamakan hijau? Tak ble letak lain ka..?" Start dari situ lah aku mula timbol perangai suka soal balik benda yang aku dapat.
 
Bila soalan macam nie datang ia bergantung pada induvidu tersebut samaada dia nak layan ke tak soalan tu. Majoriti manusia biasa @ rakyat madani akan ignore soalan tu dan mengagap ia hanyalah bisikan syaitan. Ada juga yang ambil berat mengenai soalan tersebut. Bagi yang ignore soalan ini, dia akan teruskan ibadat seperti biasa dan teras kepada ketaatan dia hanyalah "yakin". Sebenarnya kajian telah menunjukkan manusia secara asasnya terbahagi kepada 4 jenis iaitu, merpati, merak, helang dan burung hantu. Golongan yang terpelosok kekancah melayan soalan macam nie maybe kategori burung hantu, yakni golongan pemikir.

Sefaham aku, Quran menceritakan juga kes sebegini. Cerita yang paling faymes adalah kisah Nabi Ibrahim. Dia merenung kejadian alam dalam mencari tuhan.

Anyway, sebagai manusia biasa dalam kita mencari jawapan, ada yang terkandas. Ada yang diistilahkan jatuh ke lembah "losing my relegion" dan lain². Aku pun melalui keadaan begini. Banyak kali. Hinggakan dalam masa² aku deal dengan situasi ini, ibadat aku hanya base pada faith dan hope. Golongan yang terkandas ini  maybe akan menjadi beberapa puak yang lain pula. Ada yang gila isim, ada yang jadi "liberal" yang suka menyindir dan memerli agama dan paling teruk jatuh ke lembah atheism. Pada aku, golongan yang gila isim perlu dirawat, manakala golongan athiest perlu ditentang habis-habisan dengan ilmu. Yang paling kesian antara semua adalah golongan liberal. Pada aku golongan liberal adalah golongan yang tagihkan kasih sayang. Mereka menyindir dan mempersenda agama dengan harapan mendapat perhatian daripada tuhan or maybe orang ramai supaya mendapat jawapan.

Soalan yang ditanya;
  • What is life? @ Apa itu kehidupan?
  • Apa yang perlu kita lakukan dalam kehidupan?
  • Apa itu kematian?
Aku cuba jawab mengikut kepahaman aku dan maybe jawapan aku pun tak memuaskan hati pengsoal.

Apa itu kehidupan?
Kehidupan adalah tanggung jawab. 

Apa yang perlu dilakukan dalam kehidupan?
Melaksanakan tanggung jawab iaitu menjadi khalifah di muka bumi yang baik.

Apa itu kematian?
Penamat tanggung jawab.

Huraian Yang Lebih Dalam

Semua jawapan yang aku tulis adalah jawapan safe yang ringkas yang hanya merujuk kepada kehidupan dimuka bumi. Kehidupan sebenarnya lebih luas maka soalan perlu lebih spesifik. Ada kehidupan di alam roh, di alam rahim ibu, di alam barzah, di alam mahsyar dan semestinya di alam akhirat (syurga @ neraka).

Tanggung jawab pula sebenarnya lebih tertumpu kepada alam dunia, Ini adalah kerana hanya di alam dunia kita ada abiliti utk tentukan pilihan kita. FYI, takdir pun ada 2 jenis. Takdir permenent dan takdir boleh ubah. Quran ada menyebut yang berbunyi dan bermaksud something like,

"Kami akan kurniakan sesuatu menurut apa yang kamu usahakan..."

"Kami akan mengubah nasib sesuatu kaum kiranya mereka mengubah nasib mereka dahulu..."

Ayat² diatas merujuk kepada situasi dimana takdir kita boleh diubah dan takdir sememangnya dicorak oleh tangan kita. Sungguh pun takdir tu boleh ubah, tapi sebenar ia tidak menunjukkan yang tuhan itu lemah dan tidak berupaya. Sebaliknya ia menunjukkan yang tuhan tu adil dan maha berkuasa. Therefore tuhan bukan run life macam Sim Life simulation. 

Sebenarnya banyak lagi huraian yang berkaitan takdir. Aku tak ingat. Kalu nak tau detail tapi ringkas sila rujuk buku oleh Dr Daniel seperti kat bawah; 

 Buku yang sangat bagus utk orang yang banyak soal...

Death sebenarnya adalah part of life, jika life dipandang dari perspektif lebih luas. Utk Muslim lelaki ia seperti masuk jawi. Seumur hidup mesti rasa punya. Sakit tak sakit belakang kira. Mesti rasa. Ia adalah transaction or morph mode dari alam dunia ke alam roh. Kiranya adalah perkataan yang merujuk kepada process unplug roh from this psychical body. 

Kesimpulan

Banyak perkara yang kita tak tahu pasai alam dan kehidupan. Nabi dah cakap bahwa roh tu urusan tuhan dan kita tak boleh nak paham benda tu. Ada juga cendekiawan yang cuba faham perkara ini. Aku percaya ada yang succeed dan ada yang jadi gila. Yang succeed pula maybe ada masalah nak explain kat org tentang perkara ni because ia sesuatu yang akal manusia tak ble nak cerna.

Ada 1 bab dalam buku yang aku baca aku menjadi super "hang". Bukan aku tak paham. Aku paham. Cuma bila aku nak cerna information yang aku dapat, otak aku jadi konflik. Aku ending up dengan tutup je chapter tu. Chapter tu sebnar at 1st aku baca just nak dapat basic idea apa yang cuba diberitahu. Tapi second time bila aku nak masterkan chapter tu, aku kantoi. 

 Chapter yang buat aku keliru....

Anyway just an advise pada pengemis ilmu di luar sana. Terutamanya ilmu falasayuf @ falsafah @ ilmu mantik. Jangan cepat terima apa yang dibaca. Relax, take it easy. Juga, jika soalan yang ditanya itu tidak mendapat jawapan or jawapan yang diberi tak memuaskan, jangan dianggap bahawa soalan itu tiada jawapan. Jawapannya insya'allah ada, just maybe tak jumpa lagi.

Anyway, memetik kata² agent Smith dalam Matrix, "The purpose of life is death" dan juga memetika kata² Metallica... "To live is to Die...". Hahahaaaa...Dan juga kata² Joker.. ":Why soo seriuss??"