Sunday, 3 June 2012

Jepun.... Oh Jepun...

Aku mula mengenali Jepun melalui anime. Sebelum tu aku just dgr melalui abah aku yg memang gila sejarah terutama sejarah perang. Tak kira perang apa pun mesti dia tau. Dari civil war Amarika hingga ke perang dunia ke dua. Cuma perang tamadun lama ja yg dia tak tau. Anyway, Toriton merupakan pendedahan awal aku mengenai bangsa Jepun. Pada aku yg masih berumur 1 angka, org Jepun mesti secomel anime tersebut.
Kalu tak silap aku citer nie ditayangkan pada pagi Jumaat... Apa pun citer nielah yg membuatkan aku bangun awal di hujung minggu. 

Bila aku besar sikit aku mula menonton drama Jepun pula. Aku pun tak pasti macam mana aku boleh nonton siri drama Jepun bcos parents aku tak nonton pun drama Jepun. Mak aku Hindustan all the way dan abah aku drama Mat Saleh all the way.. Mungkin yang membuatkan aku tertarik utk initially tgk drama Jepun adalah lagu pembukaan depa. Seriusly hingga sekarang, lagu pembukaan drama Jepun atau anime Jepun memang jauh lebih best dari org putih punya. Seingat aku drama Jepun yang aku layan dulu adalah Miss Comet, Moero Attack dan Akantare. Dan semua opening theme citer² nie best sgt pada telinga aku. Boleh dikatakan aku boleh hafal lagu jepun time aku sekolah rendah walau pun aku tak tak sepatah haram apa depa nyanyikan.

Chun - Watak utama citer nie.... Super Kawaiee..... Kepada yang nak tau pasai citer ni, boleh refer tulisan blog nie. Very simple yet complete.

Obsesi aku terhadap produk Jepun menjadi makin parah dengan kemunculan Space Cop Gaban, Suria Perkasa Hitam (Mask Rider Black) dan menjadi 1 apedemik tahap tertinggi dgn anime Tosho Diomos.

Tosho Daimos

Tosho Daimos! Arghh!!!!

Ini lah obesesi utama aku. Bukan, Transformer Master Force, bukan Grandizer, bukan Voltron, bukan Giking, bukan Moespeada, Macross dan lain². Obsesi aku yang sebenar adalah Tosho Daimos. Sebenarnya aku tak ingat sangat turutan tahun setiap anime nie ditayangkan kat TV, tapi if my memory serve me right, dan kesan yang paling mendalam dalam hidup aku hingga sekarang adalah dari citer Tosho Daimos.

Pada aku anime nie perfect. Lukisan cantik. Plot citer yang menarik. Aksi mecha bergasak yang cool dan theme song yang sgt merangsang, juga merdu dan semestinya sedap didengar. Dgr lagu pembukaan dia pun dah cukup utk aku jadi kebas 1 badan. Hahahaaaa...

video
Giler bak hang!! Kilat memancar sambar blok huruf kanji Daimos (dlm original clip), api dan ombak kena cincang! Gilarrrr!!! Arghh!!!Arghhhh!!!!! Histeria!!! Arghhhhh!!!! Putaran Cahaya!!!

video
Inilah irama paling merdu aku pernah dengar time tu... hmmmm....... Ntah kenapa, sayu rasanya dengar irama nie skarang... hmmm....

Pada aku, citer nie bukan citer anime biasa. Melalui citer nie juga aku belajar mengenal cinta. Bunyi macam Gay, tapi inilah hakikatnya. Aku yang masih sekolah kenal cinta melalui cinta nie. Actuallly citer nie adalah love story antara 2 bangsa. Cinta Kazuya dan Erika tersepit antara konflik salah faham yang disusun oleh golongan yang tamakkan kuasa. Kesan anime nie sgt mendalam. Kesan yang mengubah aku selamanya sampai ke hari nie. Apa yang aku nampak tentang future adalah sebahgian dari image citer nie. Ohhh... ahhh....... hmmm....
 Inilah cinta pertama sebenar aku... Erikaaaa.... Cantikkan... Selamanya imej perempuan cantik pada aku adalah seperti Erika.. Mata besar, rambut lurus dan hidung mancung... Syukur pada tuhan pada mata aku, impian aku dimakbulkan..

Kiranya masa aku darjah 6, obsesi terhadap Jepun dah sampai ke tahap tinggi. Segalanya Jepun. Pada aku bangsa Jepun adalah bangsa paling hebat dan perfect kat muka bumi nie. Orangnya cantik (iyalah, watak utama drama boleh dikatakan semua comel belaka), berbakat, hebat dan baik. Tapi bila aku cakap benda ni kat parents aku,  depa cakap sebaliknya. Depa cakap orang Jepun nie dulu kejam dan jahat. Aku bela balik dgn cakap yang time perang semua orang akan macam tu. Tapi abah aku cakap yg org Jepun nie pelik. Kejam dan perangai depa lain macam pelik. Time tu aku blur je. Tp kata² tu melekat pada ingatan aku hingga hari ni...

High School

Seingat aku time nie anime Jepun macam dah kurang ditayangkan kat TV. Or maybe aku melalui transaksi hormon dari kekanak ke remaja. Time aku form 1 ke form 3 aku giler komik Hong Kong dan time nie lah aku kenal dan explore music secara bebas. Time minat aku terhadap anime still mendalam tapi maybe diam kejap. Dan tak silap aku, time nie gak tak banyak drama Jepun or memang tak dak langsung drama Jepun kat TV. Tp penularan Jepun kat aku berubah ke bentuk lain pula. Kali nie ia datang dalm bentuk manga (komik Jepun). Time nie lah aku kenal Dragon Ball, Dragon Quest, Yu Yu Hakushi dan macam² lagi lah.. Tp ada benda yang aku tak berapa nak clear adalah dalam manga nie, terselit sikit "soft porn" atau pun lucah minor. Aku percaya sesapa yg baca Dragon Ball akan mengaku tentang perkara nie. Mangsa utama adalah Bulma. Bukan je Dragon Ball, Doreamon pun boleh tahan gak. Sizuka pun jadi mangsa. Mangsa kantoi tengah mandi. Kalu tak silap aku, hobi Sizuka adalah mandi... Hmm..

Actually semua manga ada scene lucah minor macam ni. Perkara nie sebenarnya buat aku tertanya, kenapa kena ada scene soft porn macam tu? Actually citer tu tak cacat kalau tak dak scene tu pun.  Well, actually aku bukan baik sangat, tp aku tau manga tu akan dibaca oleh adik² aku nanti. Tp, well, what the hell..

J - Rock!

Than bila aku masuk UTM, tahun 1, berlaku kemarau musik dalam hidup aku. Blur, Oasis tak menghasilkan lagu yang best seprti dulu. Metallica pun sama. Dunia dijajah oleh boy band dan pop princess. Time tu aku just recycle musik yang aku dengar. memang bosang habis. But than tetiba ntah kenapa aku terpandang satu keratan akbar pasai band Jepun yang pecah rekod kat Jepun dan merangkap dunia. Dan antara yang dipuji dalam keratan tersebut yang aku masih ingat adalah betapa disiplinnya penonton. Artikel tersebut adalah mengenai concert band rock; Glay utk tour Heavy Gauge. Dan selamanya hidup aku berubah selepas itu... Bertambah 1 lagi imej kekal aku hingga ke hari nie...

 Mulanya aku ingatkan Glay terdiri dari 2 lelaki dan 2 perempuan. How wrong I am. Time nie lah aku kenal betapa cantiknya lelaki Jepun

Aku sebenarnya beruntung sebab belajar di UTM Skudai. Barangkali tuhan takdirkan aku belajar di situ bersebab. Bukan just utk belajar, tp utk variasi warna kanvas hidup aku. After aku beli 1st kaset band J- Rock, bukan saja obsesi aku dgn Jepun meningkat, malah imej aku pun dah berubah 100%.

Nie gambar paling safe rasanya.. Hahahaa.. Yang tengah tu aku.. Time nie tahun 4 kat UTM. Gambar kenangan dgn Naim dan Salim. Rambut panjang sebelah sampai tutup mata, sleeveless (imagine, gi Fakulti pun sleeveless, masya'allah..) dan semestinya bercelak... Pekat pengaruh J- Rock dalam hidup aku.

Time tu, kat UTM, kitaorg boleh dapat siaran TV dan Radio S'pore. Kat S'pore adalah rancangan radio dwi bahsa Jepun setiap hari jam 10.00 hingga 12.00. Dari sinilah giler aku pada J-Rock bertambah. Ditambah dgn kuasa internet, semuanya menjadi makin giler. Dari Glay, pi ke Luna Sea, L'arc en ciel, Malice Mizer, dan ntah apa lagi. 

Kalau sekarang org muda giler kan K - pop dan segala produk Korea. Dulu time 2002 - 2004, demam drama Jepun melanda Malaysia. Setiap hujung minggu kitaorg akan melayan drama Jepun kat TV3 jam 6 hinga 7. Faverot aku adakah siri Power Office Girls. Citer nie wajib utk aku tgk. Kelakar habis dan dipenuhi oleh karenah aweks Jepun yang comel dan cantik belaka.
 Kini aku mempunyai set DVD utk siri nie. Tp siri musim pertama aku cari tak jumpa...

Tapi seingat aku demam drama Jepun nie bermula dgn citer Beautiful Life lakonan da very kacak Takuya Kimura kun..
Lagu dari kumpulan B'z nie menjadi kegilaan ramai ceweks UTM time tu...

Boleh dikatakan respeknya aku pada org Jepun pada masa nie sgt lah tinggi. Pada aku org Jepun perfect. Cantik, bijak, disiplin dan kreatf. Bukan saja hasil seni depa baik, malah dalam industri pun depa hebat. Dan semestinya aku teringin sgt nak ke Jepun time nie... Namun begitu, in the end dalam segala kesempurnaan org Jepun dimata aku, akhirnya aku tau apa defect bangsa Jepun as a whole..

Tiada Yang Sempurna?

Sedikit sebanyak lama kelamaan aku dapat tau yang org Jepun (as a whole, maybe bukan semua) ada satu perangai pelik. Depa nie agak pervert. Dalam bahasa Jepun dipanggil hentai. Kelucahan depa ie pelik sikit. tak proper utk aku explain kat sini tapi depa nie lain macam. Aku mula suspek someting lepas aku tgk anime Golden Boy. Well, citer tu memang sgt best tp mamat tu tersgt pervert. And this made me think, kenapa boleh dikataka semua manga Jepun ada aksi soft porn? Kenapa kena masukkan? Kelakar ke? Aku rasa tak kelakar bila Nobita or Doreamon bump in dalam bilik mandi Sizuka..Kenapa kanak² pun disajikan dengan adegan soft porn. Kalau lah kanak² pun dah biasa dgn soft porn, apa lagi org dewasa?

Than life style kat sana pun lain macam. Dah macam tak dak boundaries. Aku bukan cakap budaya mandi bogel beramai-ramai. Tapi aku bercakap pasai sosial life dan family value depa. Secara umumnya setahu aku org Jepun nie majoritinya tak beragama macam yang kita faham. Majoritinya sembah elders. Yang korang nampak pakai cross tu cuma feshen. 

Tak silap aku love hotel bersepah kat sana. Love hotel nie adalah tempat utk luahkan perasaan cinta kepada pasangan secara fizikal. Most of them are un married couple. Aku tau pasai love hotel nie pun melalui drama dan manga juga. After buat kajian skit, aku tau fungsi utama dia.
Hotel utk pasangan bercinta.. Japan style...

Aku tak pasti value sosial sebenar depa macam mana, tp yang aku rasakan adalah bangsa Jepun jauh lebih "sosial" dari bangsa barat. Morale value depa pun mesti lain dan sukar diafami. Namun yang pastinya ianya amat asing dari kita.

Dan kepelikan depa or sebahgian dr depa memuncak pada aku personally adalah bila aku terbaca ini.

Sekarang baru aku paham kenapa ada sesetengah watak dalam anime org manga yang bebetul super weird dan unmaginable weird yang boleh buat org "puke". Maybe majoriti org Jepun dan di hardwire utk jadi creatively weird

Only Human

Kini aku tidak lagi obses dgn produk Jepun lagi. Aku pun kini kerja dgn syarikat separa Jepun dan cust aku ada juga yg berbangsa Jepun. Dulu, aku akan teruja kalu jumpa org Jepun. Tp kini aku tau depa pun manusia biasa. Bukan semua bijak dan yang pasti bukan semuanya cantik dan kacak. Biasa saja. Hodoh pun ramai. Malah, dengan apa yang aku tau (bukan semua aku boleh tulis), kini aku rasa weird bila jumpa org Jepun.

Apa pun hakikatnya org Jepun secara umumnya mempunyai etika disiplin kerja yang sgt tinggi. Kod etika mereka bukan sahaja dalam industri, malah dalam produk seni depa. Depa juga mempunyai kod maruah yang amat tinggi. Pada depa maruah adalah segala. That is why dulu time perang, wujudnya upacara harakiri. Aku tak pasti kini depa amalkan lagi atau tidak harakiri. Maybe tidak lah kot. Tp yang pasti konsep maruah dan semangat nasionalis mereka masih tinggi. Perlu disentuh sikit kat sini yang maruah utk org Jepun bukan maruah macam yang kita faham. Contohnya, mandi bogel campur bukannya mencemar maruah. Tp maruah lebih kepada hasil kerja.

Ada setengah kod etika Jepun yang amat baik utk kita amalkan dan ianya bertepatan dgn ajaran Islam. Namun ada juga yang tak elok dan perlu dijauhi. 

Anyway, somehow, sometime I wonder, what would happen if Japan is a Muslim country dgn majority penduduknya beragama Islam. Adakah depa akan hebat seperti sekarang, or mundur seperti kebanyakan negara Islam sekarang (kerana asyik gaduh sapa lebih Islam...) or akan menjadi 1000 kali hebat dari sekarang... Hmm....

4 comments:

  1. hoho, persoalan yang last tu menarik. adakah mereka akan lebih mundur atau maju kalau depa islam...

    betul gak apa awi cakap pasal soft porn tu. sebaik2 komik doraemon pun ada part sizuka mandi, haha. sailor moon transform,..macam2 lah. jepun memang pelik moral code diorang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Budaya depa sgt lain dari kita dan konsep maruah depa lebih kepada kualiti kerja berbanding cara hidup.

      Delete
  2. I find your post here can be truly respecting and highlight everything there is either positive nor negative fact about Japan..i am glad that you didn't gave up upon Japan for such a matter like soft porn but instead still continued acknowledging them for their morale code and principle..truly is Japanese are really something else and should be respected by the eyes of the world..even if they are weird sometimes,the impact upon positive sight are still wider and since you pay focused onto that mere point alone,i am really grateful of thy..for this nice post,i would like to say arigatou gozaimasu..

    ReplyDelete