Sunday, 31 July 2011

Dr Mahathir; A Doctor In The House

A wise man is a person that learns trough experience, but a wiser man he is, if he learn trough others experience.

I just finished the book last Thursday. And it was journey trough time… Aku baru shj habis baca buku ni Khamis lepas. Pada aku, ia adalah seperti pengembaraan melalui masa..

 
A Doctor In The House adalah memoir DrM. Fokus buku ini lebih kepada pandangan DrM dan apa yg beliau telah lakukan sepanjang tempoh sebelum @ dlm penulisan tersebut. Ia bukanlah sebuah autobiagrafi. FYI, aku pernah baca autobiaografi DrM. Pada aku DrM menjadi PM yg efektif atas beberapa factor. Ya, aku tau ramai yg suka DrM. Mungkin sebab, bini dia tak pakai tudung, mungkin sebab dia tak sebulu Tuan Guru Nik Aziz, mungkin sebab dia tak enforce Hudud (well in this case, currently PAS pun cakap Hudud bukan lagi agenda utama.. wink,wink..), mungkin sebab polisi penswastaan, mungkin sebab tak dapat kontrak dan mungkin sebab DrM zalim sebab buang DSAI drpd UMNO. Atau mungkin juga berbagai-bagai lagi sebab yg aku tak tahu. Itu hak masing² dan patut dihormati. Sungguh pun begitu, kita harus rasional dlm apa shj pegangan kita supaya kita tak menjd ssorg yg buta dan bodoh dimata masyarakat kini dan masa depan.

Masa aku mula ada FB, aku ada post dlm status FB yg aku baru nak baca buku nie. Than ada sorg hamba Allah nie bagi “nasihat” or “tarbiyah” kat aku yg maksud dia lebih kurang; Drpd membaca buku ni, lebih baik membaca autobiografi Rasullulah. Kerana membaca buku ini hanya mendapat dunya. Membaca autobiagrafi Rasullulah akan membawa syurga. To tell the truth aku really piss off dgn statement member aku tu (yes, dia member aku, dan hubungan kami tak akan putus sebagai member kerana semua Muslim itu bersaudara).

Aku marah bukan sebab aku tak ble kena tegur. Aku rela ditegur dan off course kalu aku salah aku akan ngaku, minta maaf dan improve. But, in the mean time, if either aku salah atau tak masih lagi tak jelas, aku akan “berhujah”. This is my way. I will not easily ikut what people tell me. Aku rasa aku dah cukup “tua” utk guna otak aku sebagai pendirian. 2nd time aku post entry berkaitan dgn buku nie, aku jemput member aku tu (or anybody) debat dgn aku kalu dia brani cakap mcm tu lagi. Until now, dia still diam and I’m still waiting.

Sebnarnya, aku marah sebab dia tetiba mejatuhkan hukuman. Rasulullah sendiri tak brani nak jamin jenazah seorg budak kecik samaada dia masuk syurga atau tak. Than, aku marah lagi kecewa bcos, terkaan aku betul iaitu golongan sekular sebenarnya bukan golongan bertali leher. Tp ajen secular adalah org yg berserban dan berkopiah (dan juga tudung labuh berpurdah). Huh? Yes, you heard me right. Antara ajen sekular yg sebenar pada aku adalah golongan yg berpakaian kononnya “Islamik”. Hujah aku? Next blog. Hehehee.. But in short mcm nie lah, “kenderaan utk ke “jannah” adalah kehidupan di dunya yg diredai Allah.. So, what is dunya actually? Why are we here? Next blog..


 Anyway, membaca buku DrM nie memang seolah perjalanan melalui terowong masa dr pandangan DrM sendiri. Aku tak cakap semua pandangan dia betul. Aku juga tak cakap semua decision dia betul. Dalam dunia nie, org yg tak pernah buat keputusan yg salah adalah org yg tak pernah buat keputusan. Even Rasullullah pun penah buat keputusan yg salah. That is the origin of hadis, “Kalau berkaitan dgn urusan agama, kamu rujuklah aku. Tapi kalau urusan duniamu, kamu lebih mengetahui”. But anyway most of DrM decision proven to be beneficial us.

Rata² Malaysian yg lahir tahun 80an adalah generasi DrM. DrM “rules” more than 20 solid years. During his time, Singapore is like Kucingpore to us. Personally for me, I’m proud to have fierce and firm leader. In fact DrM punya celupar bukan utk S’pore jek. Satu dunia dia “bantai”. Dan dia dikenali di mata dunia sebagai anti sematic. Well kalu nak kata gelaran nie, kat M’sia pun dia diberi dgn pelbagai gelaran. Dari Mahafiraun hingga ke Ultra Malay. But of course pd aku gelaran tu sume, hanya ada hujah yg dangkal dan boleh dipertikai.

Buku nie dimulai dgn pandangan DrM tentang keadaan seblum merdeka. Perjalanan dan pengalaman yg dia lalui serta sedikit sebanyak pendapat beliau tentang sesuatu perkara. Banyak perkara pokok yg menjadi persoalan atau isu panas sesuatu ketika dulu disentuh dan diulas dlm buku ini seperti hubungan DrM dgn Tunku (bukan Tun Rahman yek…), 13 May 1969, Demonstrasi jalan 1974, Opss Lalang, Pakatan Musa Hitam dan Tengku Razaleigh, hubungan dgn Tun Daim, Currency Crisiss 1997-1998, Pemecatan & latar belakang Anwar, Kroni, Nepotisme dan Kerajaan Pak Lah (pelik gak, aku tak jumpak langsung nama KJ dlm buku nie).

Aku tau, mesti ramai yg nak tau criter Anwar dr pandangan DrM dan mesti ramai yg aspek DrM mesti blasah Anwar puas hati dia dlm buku nie. But in actual, NO! DrM is quite gentle dgn Anwar. In fact, DrM is much more cynical terhadap Pak Lah compare tu Anwar. Pada aku, mungkin perasaan DrM dgn Anwar lebih kepada kecewa berbanding dgn Pak Lah. Pd aku DrM memang marah pada Pak Lah. Berkaitan dgn DSAI (Anwar), aku sendri tak sangka hubungan depa agak close dulu dan DrM memang nurture DSAI utk jd pengganti dia. DrM yg protect DSAI dr “ganguan” anggota UMNO senior yg lain.  Infact, DSAI adalah induvidu yg paling cepat naik dlm UMNO dgn jumlah penyokong yg sgt ramai. Ini termasuk penyokong yg fanatic. And this was left uncheck by DrM bcos for him; his successor should be more powerful than him. To his thinking, this situation would make UMNO & BN stronger. 


Selain itu, DrM juga tidak segan dlm membentangkan tentang pendpt atau kesimpulan beliau tentang beberapa perkara, baik global mahupun local. Bab faverot aku kalu berkaitan perkara ni adalah bab The European. Aku tak tau sama ada yg dia cakap tu semua tu fakta atau tak. But, org mcm dia, buku yg macam nie, aku confident dia tulis benda yg berfakta. Dia juga berpendapat terhadap empayar Islam dan kenapa Muslim terlampau bacul dan lemah sekarang.

Quick remark; Pd aku pula kebaculan nie menyebabkan perpecahan yg disebab oleh pemimpin yg berwajah Islam yg giler kuasa. Contoh mcm kat M’sia. Dlm PR, sapa yg dominan dlm buat keputusan? Sapa yg selalu mngalah? Itulah dia, bacul demi kuasa…. A sad day and era for Islam… And please, jgn samakan kebaculan ini dgn langkah bijak penuh wawasan dan hikmah ketika Perjanjian Hubaibiah di zaman Rasullulah.

Apa pun, buku ni adalah sebuah buku ilmiah yg sgt berharga. Aku sgt² menyeru, mengajak dan berkempen agar semua org baca buku nie terutama para saudaraku yg beragama Islam. DrM adalah sorg tokoh dihormati, digeruni dan dihargai dipentas dunia. Cetusan minda dr seseorg seperti beliau adalah amat berharga. Belajarlah dr pengalaman beliau. Bak kata pepatah; A wise man is a person that learn trough experience, but a wiser man he is, if he learn trough others experience @ seseorg itu bijak jika dia belajar dr pengalamannya, tetapi seseorg itu adalah lebih bijak jika dia belajar drpd pengalaman org lain. Tiada cara yg lebih baik belajar drpd pengalaman org melalui membaca.

Jika korg tak suka DrM, baca juga buku nie. Baca utk dptkan ilmu. Jgn terlalu sombong dan angkuh. Korg harus adil pd DrM dgn menyediakan ruang utk penjelasan. Kalu korg anggap DrM tu musuh, than baca juga buku adalah dasar ini; know your enemy as you know yourself, than you will lost a thousand battles.

Selamat membaca…

8 comments:

  1. Thinking abt buying this book. One question for you, in you opinion is this book suitable for teen?
    Cuz from your review abt this book, seems like it more to political

    btw im 17, really wanted to buy this book :)

    ReplyDelete
  2. Dear Syamira; Initially I also thought that this book is saturated with politics, but I was wrong. From what I see, the book talk about how & why DrM behaved and acted upon certain scenario. But of course you can't run away from politics when coming from a book written by a politician. I strongly suggest you to read this book due to the compact content and the rich knowledge (which come trough experience)inside. I'm not so sure either it is (the content) suitable for teens or not, but personally I do encourage my younger brother to read it. Personal advice, put aside the politic first. Learn Malaysia history according to how DrM see it. The way I describe the book may seem too political due bcos I'm into "a bit" of politic "enlightenment" era.

    ReplyDelete
  3. kandar baru baca sampai chapter 38. so far memang best. dan memang tak jangka juga betapa.."sayang" mahathir kat anwar dulu. tak sangka last2 jadi macam sekarang.

    syamira: yes it's suitable. especially for those who are too young (me included) when he is still in power. when you read you'll find lots of characters and events that will breed curiosity. that's where the thrill is.

    ReplyDelete
  4. awi: tak sabaq nak baca post sterusnya, haha

    ReplyDelete
  5. walaupun ada ramai kata Dr M ni kuku besi, tapi dlm buku ni dia banyak menceritakan berkenaan pandangannya terhadap Malaysia dan hubungan luar, dan penjelasan disebalik keputusan2 tertentu yg dibuat olehnya

    ReplyDelete
  6. wah.. terasa nak baca pulak buku ni.

    ReplyDelete
  7. hazal: boleh. kat kedai rm100 ja. tak rugi wo,..

    ReplyDelete