Mari memasak KTK cara aku, Pawi! Well, actually aku tak pandai sgt lah masak, tp lepas tulis blog pasai KTK hari tu, tetiba aku balik masak dan nak share cara aku masak KTK. KTK aku tak sedap sgt dan setahu aku, yg suka KTK aku hanyalah bini aku. Hmm…
Sebelum tu, biar aku criter sikit back ground aku dan memasak… Sebenarnya aku start masak time aku darjah 4. Yes, darjah 4. Aku masak megi kari lengkap dgn daging , sayuran, cabai, dll. Aku start masak secara independent tanpa pengetahuan parents aku. Kenapa tanpa pengetahuan parent aku? Let me give this hint, I cook during Ramadan after school time parents aku tak balik umah lagi. Hahahaa. Memang nakal aku dulu.
Anyway, back to KTK, lest start with the ingredient and these are the ingredients…ss….s…
- Koew Teow – make sure that you buy the quality one. If not your KT will be lungai and berketul
- Tougeh
- Udang
- Kerang
- Sos tomato
- Cili boh
- Sos tiram
- Kicap sotong
- Kicap hitam
- Garam & gula
- Bawang putih dan cabai melaka
- Minyak (duh…)
Bahan² sebelum memasak
Pati Udang @ stock udang
Before hangpa masak, hangpa kena wat preparation dulu. Hangpa bunag kulit udang dgn kepala udang. Kulit dan kepala udang nie hangpa jgn buang dlm tong sampah, sebaliknya hangpa masukkan dalam belanga dan rebus dgan air. Rebus smapai jadi pekat dan pekatan yg terakhir (bila dah nak sejat) tu hangpa amik. Kulit & kepala udang yg hangpa pakai utk rebus tadi hangpa buang lah. Kalu hangpa nak makan gak benda tu , itu hang pa punya pasailah. Your choice. Ayag rebusan or stock nie lah yg akan dicampur dgn cili boh yg hangpa masukkan dalam belanga lepas bawag dah wangi.
Kerang
Basuh kerang sebelum rebus utk buang lumpur dan kotoran lain.Time masuk dalam periuk utk rebus, hangpa jgn campur ayag. Maknanya hangpa masuk kerang je dalam periuk. Nanti bola hangpa on api, auto mati akan ada air dan kerang tu akan masak. Kerang yg direbus dgn cara nie lebih sedap bcos ia tak tercampur air. Kerang dia pun lagi besag. Rasa dia pun of course lebih lazat.
Koew Teow Mari memasak
First hangpa panaskan periuk. Than after dah panas hangpa masukkan bawang putih yg dah hancus ditumbuk oleh batu lesung. Kalu rajin korang tumbuk bawang merah skali. Aku slalu malas, so aku tumbuk bawang putih je.
Than lepas dah wangi, korang masukkan cili boh. Kalu cili boh saja pekat sgt. So, aku masukkan secret ingredient iaitu… pati udang. Than korang masukkan cabai Melaka yg korang dah tumbuk hancur. Tujuan dia adalah supaya pedas.
Lepas tu korang campak je udang yg dah dibuang kulit bersama kerang ke dalam belanga. Biar depa berenang dalam kuah pulak. Dalam sambil² dok tengok udang dgn kerang berenang dalam belanga, time nie korang masukkan gula, garam, sos tomato, sos tiram, kicap sotong dan kicap hitam dalam belanga. Biar meriah belanga dan jgn lupa kacau. Karang tak pecah sume tu, tak sedap lah pulak.
Than bila dah sebati sume tu, hangpa masukkan pula koew teow. Koew teow ni aku tak basuh dulu seblum msauk dlm belanga. Aku terus amik dr plastic dia je. Kalu basuh rasa dia akan kurang. Than after that, agak dah sebati aku taruk taugeh pula. Gaul. Than bila agak dah sebat, aku masukkan telur pulak. Telur nie aku tak pukul hancur, tp aku biar mcam nak jadi telur mata, baru aku gaul. Bila dah ok, aku padam api and transfer KTK aku ke pinggan.
Akhirnya KTK aku siap dimasak dan sedia dimakaan. Hahahaa
Dah siap dan sedia utk dimakan
Kesimpulan
Semua org boleh masak KTK. Senang je pada aku. Main campak je dalam belanga. Pada aku antara yg membuatkan KTK nie sedap atau tak adalah timing time nak masukkan bahan.Contoh adalah timing nak masukkan taugeh atau telur. Kalu lewat, karang taugeh nie mentah, kalu cepat terlalu masak. Selain itu, sukatan bahan juga main peranan. Ada time yg aku wat terlebih masam, ada gak yg terlebih masin. Kuantiti sgt penting. Apa pun, benda nie senang utk dimasak. Aku rasa hang pa sume kena try. Hahaa..
wow dah boleh tulis post short and sweet... very good post!
ReplyDeletemari mr kuruyanagi kat loqstaq rasa dulu~
ReplyDeletePapit; Tq. Aku tgh blajar tulis yg short &sweet
ReplyDeleteKandar; Meh la Penang. Abg masak. Abg nak tgk re-action Kandar time makan. Hahahaa