Wednesday, 11 January 2012

Bebelan aku; Potong Line!

Di Penang, boleh dikatakan terdapat ramai pemandu kereta @ pengguna jalan raya yang perangai macam hawag (hawag = hodoh tahap terlampau). Majoritinya daripada golongan pertengahan dan muda. Ada juga orang tua. Tak kira kaum atau bangsa mahupun agama apa, sumenya sama sahaja. Namun begitu sepemerhatian aku, kaum Cina terlebih ramai sikit. Maybe, kaum Cina dah dominan atau ramai di pulau nie, jadi, that is why byk kes yang aku jumpak dari kaum Cina. Baik parking OKU di Tesco dimana dengan selambernya depa park buat don't know atau pun parking tgh jalan macam jalan mak bapak depa.

Semalam aku ada satu lagi gambag candid yg aku tangkap time aku drive belakang USM. Si lahanat tak dak adap nie potong line. Tak silap aku pompuan berbangsa... Well, apa pun bangsa tak penting, sebab kita bangsa Malaysia. Hahahaaaa... Cuba tgk gambag kat bawah...

Cuba tengok kete Honda tu.. Slamber dia potong double line and masuk line berlawanan...

Kan dah menyusahkan diri sendiri dan orang lain.. Tp dia tak peduli, janji dia lepas.. Memang perangai, macam "ba alif ba ya"..

Dia bukan sahaja membahayakan diri dia, malah membahayakan diri org lain. Aku tak pasti apasal di gelojoh sangat. Walau apa sahaja alasan sekali pun, dia tak boleh buat macam tu. Maybe dia senak perut nak terberak ke, still bukan alasan dia utk potong line. Tp, dari cara aku tgk muka amoi @ maknya pompuan nie, tak nampak gaya emergency pun. Nampak gaya muka kering nak kena sepak adalah! 

Memang aku bengang becos, orang lain pun boleh beratur, tapi kenapa dia perlu potong barisan. Sabar lah sikit.. Yang pasti mesti ada orang ikut punya lepas nie. Seriusly, kalu aku yang belakang dia dan aku masih bujang, mesti aku dah langgar dia masa dia nak cilok depan aku than ajak setle kat balai. Biar dia tengok langit tinggi ke rendah.. Aku tak pasti orang lain, aku memang bengang habis dengan perangai orang yang macam "ba alif ba ya" macam nie.

Pemandangan dari apartment aku...

Bila jadi macam nie, aku harap sgt pihak bertanggung jawab ambil tindakan. Dalam kepala otak aku timbul berbagai soalan...

Pokoknya, di Malaysia, majoriti rakyatnya masih lagi berfikiran kelas ke 3. Bukan ke 2, tapi 3. Untuk kita pergi ke kelas pertama, kita memerlukan 1 perubahan yang besar yang pada aku agak mustahil. Kalu diambil dari sudut agama, aku percaya semua agama di muka bumi nak penganutnya menjadi org yang bersabar. 

Di Malaysia kita memerlukan penguatkuasaan. Tanpa penguatkuasaan, orang Malaysia behave like monkeys. They don't think rationally. This is because orang Malaysia majoritinya memang tak ada adap. Or diajar supaya tak beradap...

2 comments:

  1. marah lagi! hnggghh!! rageee!!!!

    kat kl tak pun. ok ja. penang dasyat sungguh.

    ReplyDelete
  2. Hahahaaa. Sini memang rage!!! Rasa macam nak tokak je laptop nie time tulis.. Yarghhhh!!!

    ReplyDelete