Monday, 31 October 2011

Aku Yang Cuai VS Manusia Jahat

video

Secara serta merta terumbang ambing
Tiba-tiba kacau bilau
Nyawaku melayang di bawah gerhana cahaya lampu neon
Fikiran mengamuk hati berkecamuk
Terpekik terlolong

Langkah kau amat licik hinggaku terpedaya
Batinku dipukau oleh sihir di bibirmu

Guna sebelum ia kembali guna
Sebelum tarikh luputnya
Egoku terhina tercicir di pinggir
Laluku tergelincir
Salahkah ku merasa serba salah? Ya?
Salahkah ku bermasalah?

Otak kau memang cerdik
Sungguh terperinci
Batinku dipukau oleh sihir di bibirmu

Untuk seketika kuhilang kawalan diri
Untuk seketika kuhilang
Kuhilang 

Aku percaya, ramai org antara kita kat luar sana yg apabila terdengar satu lagu dia barangkali akan terkenangkan sesuatu peristiwa. Aku antara org yg macam tu. Malah, terlalu banyak lagu yg mengaitkan aku utk sesuatu peristiwa dan dalam banyak situasi. Ada sesetengahnya aku tak nak sebut lagi  & aku ambil sebagai pengajaran yg aku citer pada org keliling aku dalam keadaan yg paling halus. Ada sesetengah lagu yg bila aku dengar aku akan ingat kenangan manis, ada yg kelakar dan most of them sayu. Adakah aku nie jenis melancholy? I don't know.

Cuai; Butterfinggers
Lagu yg bertajuk Cuai dari album Selamat Tinggal Dunia dari Butterfingers adalah antara lagu yg every time aku dengar akau akan teringatkan satu peristiwa. Peristiwa tersebut berlaku pada penghujung tahun 2007 semasa aku bekerja di Ipoh. Lagu nie mengingatkan aku tentang pertemuan dengan manusia paling jahat yg aku pernah jumpak dan berinteraksi dalam hidup aku. Ini adalah kerana masa aku handle kes nie, aku tgk layan album Slamat Tinggal Dunia dan lagu Cuai adalah lagu faverot aku. Ironinya, pada aku lirik lagu nie sesuai dgn keadaan yg aku tgh alami time tu..

Orang Paling Jahat Aku Pernah Handle...
Aku tau ramai org jahat dalam dunia nie. Kalu dibandingkan dengan org yg aku refer bie, most problaly dia tak jahat sgt lah. George Bush pada aku antara manusia paling jahat atas muka bumi nie. Tp, personally for me, mamat ini lah org paling jahat aku pernah jumpa dan interact buat masa nie. Bukan saja jahat, tp sgt keji dan licik.

Terus terang cakap, aku masa di Ipoh pada tahun 2007 agak ego dan megah. Kenapa? Sume yg aku buat menjadi. Life aku perfect dan sume masalah aku boleh setle. Hinggalah aku jumpa mamat nie. ..
Actually time tu, aku baru balik dari meeting. Bila aku masuk ofis, org kanan aku cakap ada satu kes yg bermasalah. Dari cara dia citer, macam boleh setle dan mudah je. Tp rupa²nya mamat nie mempunyai agenda tersembunyi. Dan lepas diselidik  setelah beberapa bulan kemdian, mamat nie memang pernah berjaya mengencing org. Dgr citer dia bersama satu syarikat guaman memang selalu cari kompeni utk peras ugut.

Kenapa dia jahat?
"Ular dalam lalang lebih berbahaya dari singa diatas padang" dan "musang berbulu ayam". Ini lah perupamaan yg sesuai utk mamat nie. Dia sgt licik dan terperinci. Depan kita, dia sgt manis bercakap dan pandai mengambil hati. Sume staff aku tak percaya bila aku bagitau mamat nie lain macam bcos dia sgt baik. Siap belanja depa makan lagi. Rupa²nya dia tunggu kami cuai. Dia tunggu aku cuai. Dan aku cuai. Aku cuai bcos aku sangkakan dia mahu selesaikan masalah, tp rupanya dia nak cari lagi masalah. Depan staff aku dia bercakap perkara yg baik² sahaja, tp bila dgn aku dia memburukkan staff aku. Dia bersimpati dgn aku tapi dalam masa yg sama dia racun aku utk tegas & take action dgn staff aku. Dia cuba memecah belahkan staff aku dgn aku.

Selain tu, dia juga melakukan beberapa penipuan personal terhadap staff aku supaya staff aku tak alert dan buat silap. Kemudian dia guna kesilapan itu utk ugut aku. Aku tak boleh nak tulis kat sini penipuan yg dia buat bcos benda tu terlalu personal. Tp, pendek citer dia ngaku yg dia still bujang.. Sedangkan sudah ada anak satu.

Don't Judge A book By Its Cover?
Wajah dia? Normal. Chubby dan berwajah ceria. Bila dia cakap, sgt berhemah. Gerakan jari dan body language juga sgt berhemah. Seriusly dia berjaya pukau semua staff aku termasuk aku. Itu termasuk ayah dia yg juga boss dia. Secara halus tutur kat penuh simpati seolah mahu menolong, tp sebenarnya niat mencari kelemahan utk mengambil kesempatan. Dan yg paling best skali ring tone hand phone. Ring tone ayat Quran or at least bacaan bahasa Arab. Utk apa? Supaya org tak nampak dia sorg yg Islamik dan "open" dgn dia.

Terus terang dia sgt cerdik dan licik, hingga aku terpedaya.. 

Malam aku tidur tak lena. Aku jadi stress. Dia boleh paksa aku cancel cuti raya Haji aku. Raya Haji kedua jam petang aku rush ke Ipoh dr Alor  Setar sebab mamat sekor nie. Hinggakan sorg staff Admin aku termimpi yg aku pukul mamat nie dalam ofis. Actually staff admin aku nie risau sampaikan termimpi. Apa taknya havoc yg mamat nie dah create. 

Dia, dia sgt detail kerana dia (dan bapak dia) telah merancang dari awal. Dia plan dr awal utk cari point utk peras ugut dan saman "kami". Aku terperangkap sebab aku cuai kerana aku tak sangka dia berniat utk mencari untung dan mengambil kesempatan ke atas kebaikan aku dan team aku.
 
Tuhan Maha Adil
Alhamdulillah, tuhan bantu aku, Bukan nak kata aku org baik, tp solat banyak membantu. Se"loklag" maha kita, kita jgn tinggal solat. Tuhan bagi petunjuk pada aku dan tunjuk aku wajah sebenar dia. Aku sedar akan statement dia tak konsisten dan barangkali dia lupa yg aku close dgn staff aku.
Akhirnya, bila aku dah jumpa lubang, aku psycho dia balik. Dia yg selama nie berlagak tenang tetiba jadi baran dan marah tak tentu pasai. Dan bila seorg tu marah, dia dedahkan lagi banyak kesilapan. Satu demi satu kesilapan yg aku kantoikan dan akhirnya kes nie hanyut begitu sahaja hingga kini...

Pengalaman Aku Sahaja
Ini hanya 1 pengalaman aku. Aku tau org yg aku tulis kat sini maybe tak la jahat sgt. Tp serisuly, aku tak boleh nak tulis sume dgn detail bcos nie berkait dgn keje aku gak. Kena profesional. Sume dokumen yg berkaitan dgn kes nie aku still simpan. Apa pun aku ambil pengalaman aku nie sebagai pengajaran. Pengalamn yg perit dan stress, tp amat berharga, Dan lagu tema utk pengalan tu adalah lagu Cuai, Butterfinggers.

3 comments:

  1. agak macam nemesis jugak la cerita ni

    ReplyDelete
  2. yang cuti raya haji kat kampung dulu kan..tiba2 balik rumah. awi terus balik ipoh. danial pulak buat2 lambat, kena jerkah ngan awi. kesiaN~~~

    ReplyDelete
  3. Papit; Sebenarnya kisah aku ngan mamat nie agak detail. Byk bende yg aku tak boleh nak tulis sbb P&C.
    Kandar; Yes, itu lah kes nya. Dia suka sakat org. Dia suka bagi org susah just for fun. Dia nak kita marah supaya kita salah cakap dan buat silap. Kerja line abg nie mamng mencabar. Terutama bila org ugut atas nama good cust service.

    ReplyDelete